Daugiausiai GMD renginių, kaip ir įprasta, bus Vilniuje. GMD renginiai čia vyksta jau visą savaitę: antradienį sostinę koncertu apšildė Jurgis Didžiulis, ketvirtadienį vyko išankstinis GMD vakarėlis.

Gatvės muzikos dieną Vilniuje nuobodžiauti taip pat neteks – jau nuo 12 val. kviečiama į įvairius renginius, koncertus, pasirodymus. Koncertų ir kitų renginių programas, vietas bei kitą informaciją galima rasti GMD Facebook puslapyje, GMD interneto svetainėje, o jei jos šventės metu pasiekti negalėsite, šventės dieną popierinius žemėlapius, programas nemokamai dalins Caffeine kavinės: jos sostinėje veiks kaip savotiški informacijos taškai, rašoma pranešime spaudai.

Muzika viešojo transporto stotelėse

Kad kelionė į šventę būtų linksmesnė, šiemet gatvės muzika skambės ir Vilniaus viešojo transporto stotelėse. Choras ARTyn surengs pasirodymus Rygos, Spaudos rūmų, Teodoro Narbuto, Kęstučio, Lietuvos Sąjūdžio kelio, Europos aikštės, Žaliojo tilto, Karaliaus Mindaugo, Juozo Tumo-Vaižganto stotelėse. Choras pasirodymus pradės 12 val. Rygos stotelėje, o vėliau paspirtukais, dviračiais ar pėsčiomis keliaus koncertuoti ir į kitas stoteles.

„Šitaip į repeticijas dažnai keliauja daugelis choro narių, darnaus judėjimo būdas mums nėra svetimas. Tikimės, kad keleiviams mūsų pasirodymai bus netikėta ir daug pozityvių emocijų atnešanti patirtis“ – sako choras ARTyn.

Jungiasi Martyno Mažvydo biblioteka: leis pasiklausyti išskirtinio džiazo

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka leis išgirsti dešimtūkstantinėje plokštelių kolekcijoje ilgus metus saugotą muziką. Nuo 14:00 val. iki 17:00 val. ant centrinių bibliotekos laiptų skambės Lietuvos ir kitų pasaulio šalių džiazas. Planuojama, kad renginio svečias, lietuviškų plokštelių leidėjas ir platintojas Vinilo studija suteiks galimybę pasiklausyti aštuntojo dešimtmečio pradžios įrašų, taip pat tradicinio ir naujojo džiazo.

Renginio metu dar bus paleista ir Lietuvos džiazo talento Domo Žeromsko debiutinė vinilo plokštelė. Martyno Mažvydo bibliotekos komunikacijos ir rinkodaros departamento vadybininkas Vytautas Vilimas sako, kad džiazas yra universali muzika, tad prie bibliotekos susipažinti su šia muzikos rūšimi GMD metu galės visi norintys: „Kai kurie kūriniai galbūt tiks poilsiaujantiems ant suoliukų, skaitantiems knygas, o kai kurie gal net šokdins“.

Pasirodymai vyks ir Adomo Mickevičiaus bibliotekoje

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nėra vienintelė biblioteka, prisijungianti prie GMD – renginį organizuoja ir Adomo Mickevičiaus biblioteka. Šios bibliotekos kieme pasirodys net keturi muzikantai: elektroninės muzikos kūrėjas Vacera; alternatyvaus pop, indie rock, džiazo ir elektronikos kūrėjas Marius Libas aka Starsome; džiazo, folko ir kitų muzikos stilių sąskambius derinantys Brave Noises; muzikos kvintetas Dejahvu. „Muzikinė programa stebins subtiliai vienas kitą papildančia stilių įvairove. Pradėsime nuo išjudinančios elektronikos, tęsime su gitarų ir balso kilpomis, vėliau mėgausimės originaliomis ir profesionaliomis džiazo kompozicijomis, o užbaigsime su dar negirdėtu regio muzikos kvintentu“ – rašoma Adomo Mickevičiaus bibliotekos pranešime.

Dūdų eisena

Tradiciškai sostinėje taip pat vyks ir orkestro pankų Mood Sellers dūdų eisena. Ji prasidės 16 val. prie Salomėjos Nėries gimnazijos. Bus žygiuojama Vokiečių gatve, Rotušės aikšte, Didžiąja ir Pilies gatvėmis, o eisenos tikslas – Katedros aikštė. Į eiseną įsilieti gali visi: nuo kitų muzikantų iki žiūrovų.

LRT Opus transliuos specialias laidas

GMD proga LRT Opus nuo 17 val. iki vidurnakčio transliuos dvi specialias tiesiogines laidas, į eterį leis daugybę šokių muzikos. Laidoje Melomanas Klauso tiesiai priešais klubo Young’s Club laiptus apie savo mėgstamiausius kūrinius kalbės pats GMD iniciatorius Andrius Mamontovas. Laidoje Po Stiklu grupės Elnio Rago Miškas vokalistas Žilvinas Ališauskas kvies išgirsti akustiškai skambančius grupės kūrinius, dalinsis įspūdžiais apie kūrybą kariuomenėje. Vėliau iki pat vidurnakčio LRT Opus eteryje skambės Mariaus Dan, Rap Is Cool, Aurum Miles ir Love Fever kūriniai.

Tradicinė Drum2gether improvizacija

Šventę Vilniuje tradiciškai vainikuos tranki kartu muzikantų ir žiūrovų kuriama būgnų improvizacija-eisena Drum2gether. Eisenoje dalyvauti kviečiami visi: nebūtina turėti profesionalių instrumentų, muziką galima kurti bet kuo. Eisena prasidės 20 val. Rotušės aikštėje, o iš ten Pilies gatve bus triukšmingai žygiuojama į Katedros aikštę. GMD sumanytojas Andrius Mamontovas sako niekad nepraleidžiantis šios šventės dalies: „Drum2gether yra vainikuojanti GMD dalis. Visada stengiuosi ten dalyvauti, tikiu, kad ir šiemet pavyks. Tai yra džiaugsmas gryname pavidale“.

Jungiasi keliolika miestų

Renginių vyks ne tik Vilniuje, GMD bus švenčiama dar keliolikoje Lietuvos miestų: Biržuose, Druskininkuose, Gargžduose, Joniškyje, Jurbarke, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Marijampolėje, Obeliuose, Prienuose, Rietave, Šiauliuose, Šilutėje, Vilkaviškyje ir Visagine. Kiekviename mieste numatomos skirtingos programos, jas galima rasti GMD interneto svetainėje, nuėjus į žemėlapio skiltį.

Gatvės muzikos diena kasmet vyksta jau nuo 2007-ųjų, tai šiemet jau keturioliktoji šventė. Ją sugalvojo ir pradėjo muzikantas Andrius Mamontovas, prieš daugiau nei dešimt metų draugams elektroniniu paštu išsiuntęs kvietimus išeiti laukan ir groti sostinės gatvėse. Nuo to laiko idėja taip išplito, kad tapo ne tik visos Lietuvos miestų gatves muzikos garsais užliejanti šventė, bet jau ir tarptautinė tradicija.

Ankstesniais metais Gatvės muzikos dieną savarankiškai organizavo Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Latvija, Baltarusija, Olandija, Gruzija, Armėnija ir Airija.

Muzikantai, dar nespėję užsiregistruoti ar abejojantys dėl dalyvavimo, registruotis šventei gali iki liepos 17-osios vidurnakčio GMD interneto svetainėje.

Parengė Ugnė Paulauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją