Vien jau grupės įvaizdis šokiruoja – nariai koncertuos prisidengdami šiurpiomis klounų kaukėmis. Prisimenantiems NL prieš 16 metų, tai neturėtų būti naujiena – klounų veidais savo klausytojus jie šiurpindavo ir tuomet.

„Niekas nežinojo, kaip iš tikrųjų atrodo NL nariai. Jau tada savo koncertuose kurdavome piktų, linksmas dainas dainuojančių, klounų įvaizdį. Tai – visiškai nieko naujo kine, tačiau scenoje esame tikrai išskirtiniai. Tai yra mūsų performansas prieš visą klounadą, kuri dabar vyksta aplink mus“, – sakė Egmontas.

2004 metais projektas „Naujieji Lietuviai“ startavo internete. E. Bžeskas juokauja, kad, jeigu tuo metu būtų buvusi populiari influencerių veikla, jie techniškai nebūtų galėję surengti tiesioginės transliacijos – to meto internetas nebūtų atlaikęs susidomėjusių sekėjų.

„Visa tai, kas virtualioje erdvėje vyksta dabar, buvome numatę jau tuomet. Visos to meto kūrybinės idėjos tik neseniai virto realybe. Iš esmės mes buvome pirmieji, be jokios cenzūros išsakę savo nuomonę viešai. Tuo pačiu metu mus visi būtų vadinę influenceriais, bet tada dar nebuvo nei instagramo, nei feisbuko. Buvome tapę blogiausiais berniukais scenoje, o šiandien tai, ką darėme prieš 16 metų, tapo norma. Galima sakyti, kad šiandien, atvykdami į kadaise savo susikurtą ateities viziją, švenčiame šio projekto 16 metų gimtadienį. Dabar atlikėjams suteikiamos milžiniškos galimybės išreikšti savo kūrybą. Fantastiškas laikas kūrėjams ir, žinoma, didelis pasirinkimas žiūrovams.

Mes niekada nesistengėme kam nors įtikti, savo dainomis kalbėjome tiesą. Dažniausiai tai buvo ne išgalvotos, o mūsų gyvenimo istorijos. Savo žodžiuose naudojome nepagražintą leksikoną, kuris tuometinėje šou rinkoje buvo traktuojamas kaip akibrokštas. Niekas to nedarė. Šiandien jau nieko nebestebina filmuose ar dainose panaudoti, plačiai visuomenėje vartojami necenzūriniai žodžiai, išsireiškimai. Pasaulis pasikeitė“, – kalbėjo E. Bžeskas.

Grįžtant į sceną su NL iš pradžių buvo svarstoma išvengti necenzūrinio turinio. Tačiau galų gale, prisiminus grupės šūkį – „Mes nemeluojame“, šios minties buvo nusikratyta.

„Mūsų sugrįžimą vertinu visai kitu kampu. Šįkart iš principo norėjosi išvengti necenzūrinių žodžių, nes dabar tai daro visi. Tačiau kolega Linas, vienas mūsų pilkųjų kardinolų ir pirmųjų NL narių, paskambinęs man ir pasiūlęs atkurti grupę, priminė: „Mantai, mes nemeluojam, tad kaip tu to žadi išvengti?“. Per šį laikotarpį susikaupė daug temų, apie kurias norisi pakalbėti. Sugrįždami nenorime iš kažko pasipelnyti, kažko įskaudinti ar kažkam įtikti. Mes sugrįžtame vedini kūrybinių paskatų. O pagrindinis tikslas – pasakyti, ką esame išgyvenę.

Mes nesame tik muzikinė grupė. Tai projektas, kurį visada lydėjo daug kūrybinių asmenybių. Mes nesistengiame sudainuoti gerai. Dainavimas niekada nebuvo mūsų siekiamybė. Mes siekiame, kad klausytoją mūsų muzika „vežtų“. Tegu pailsi žmonės nuo melo ir, klausydami mūsų dainų, šėlsta, nusimetę savo kaukes. Žinoma, ne tiesiogine prasme – viruso temos stengsimės neliesti, nes tikrai nesame profesoriai, sveikatos specialistai ir nesame linkę komentuoti dabartinės pasaulio situacijos. Taip pat nesame ir politikai, todėl į tai savo klounų nosių irgi nekišime. Nebent labai suerzins“, – kalbėjo grupės įkūrėjas ir prodiuseris.

NL jau nufilmavo naujausią vaizdo klipą, kurio filmavimo užkulisius išskirtinėje nuotraukų galerijoje gali matyti tik „Delfi“ skaitytojai. Vaizdo klipo filmavime grimo ėmėsi realybės šou „Sala“ išgarsėjusi Goda Stasiulaitytė. Jai teko užduotis ne tik papuošti vaizdo klipo gražuolę - modelį ir šokėją Svajūnę Kačenauskaitę, bet ir nugrimuoti šiurpaus klouno vaidmenį atlikusį grupės „DAR“ narį Algirdą Grūdinskį-Grūdą.

Netrukus laidoje „Delfi premjera“ išvysime ir vaizdo klipą, kurio anonsą galite pamatyti čia:

2004-aisiais susikūrusi grupė stipriai išpopuliarėjo per ketverius metus. Jos kūrybinis branduolys – trimis muškietininkais save vadinę E. Bžeskas, Gintaras Reklaitis ir Linas Rugienius. Kaip pasakojo Egmontas, pasipylus koncertų lavinai, būdavo net tokių atvejų, kai grupė su „antros kuopos“ nariais turėjo vienu metu atlaikyti net tris koncertus skirtingose šalyse.

Tuo pat metu populiarėjo E. Bžesko prodiusuojama grupė „69 danguje“, kurios dainos ilgus metus laikėsi topuose. NL išleido du albumus, tapusiais auksiniais ir platininiais. Tokia pati sėkmė laukė ir „69 danguje. Netrukus buvo įkurta ir grupė „Šokoledas“, paskui – ir „Mexicano“, duete pasirodė ir Goda Sabutytė-Alijeva bei Lukas Pačkauskas. Komanda įkūrė pažinčių portalą „Super muzika“. E. Bžeskas sako, kad turėjo minčių plėstis, tačiau ne visus šlovė nuteikia pozityviai.

Apie 2006-uosius, po kelerių metų sėkmingos veiklos iš grupės pasitraukė Gintaras Reklaitis, o Linas karjeros siekti ėmė kituose versluose. Anot Egmonto, tuomet buvo ypatingai pelningas metas, tad praretėjus grupės retoms, koncertus jis tęsė su Egidijumi Remeikiu.

„Susidraugavome, tapome tarsi broliais, tačiau ir man pačiam teko pasakyti scenai „iki“. Norėjau keisti savo gyvenimą. Toliau dirbau prodiuseriu, tačiau jau už scenos ribų. Tuomet su Egidijumi nusprendėme sukurti „Tipo grupę“, o NL padėjome į šoną. Pradžioje dar kurį laiką buvau minimas, kaip „Tipo grupės“ narys, tačiau jos vairą perdaviau Ugniui Kiguoliui. Vaikinams puikiai sekėsi. Džiaugiausi, kad grupė kyla aukštyn“, – kalbėjo Egmontas.

Tačiau 2008-taisiais tuomet jau „Tipo grupe“ besivadinusi komanda iširo priverstinai, skaudžiai, pačiame pakilime. Po koncerto važiuodami namo tragiškoje avarijoje žuvo du grupės nariai – 26-erių Egidijus Remeikis ir E. Bžesko vietą grupėje pakeitęs 27-erių Jevgenijus Snytkinas. Apie nelaimę Egmontui pranešė tuometinis grupės vedlys U. Kiguolis.

„Pamenu tą baisų Ugniaus telefoninį skambutį. Net dabar pašiurpsta oda. Žuvo geriausi mano draugai, bendražygiai... Stojo tyla. Man tai – vienas baisiausių gyvenimo įvykių“,– sakė pašnekovas.

Grupės įkūrėjai priėmė sprendimą, gerbiant žuvusiųjų atminimą, nebetęsti grupės veiklos. „Nuo to laiko teko mažai bendrauti su Ugniumi, nors išlikome kolegomis. Aš didelę gyvenimo dalį praleidau ne Lietuvoje, kur įkūriau kitą verslą“, – kalbėjo pašnekovas.

Vis dėlto praėjus dvylikai metų Egmontas sulaukė Lino skambučio su pasiūlymu ant scenos vėl sugražinti grupę NL. Žinomas prodiuseris patikino, kad vienas šios idėjos tikrai nebūtų ėmęsis, nors idėjų ir pasiūlymų buvo įvairių. Deja, kol grupės veikla nebuvo aktyvi, pasirodė ne vienas apsišaukėlis, mėginęs išpopuliarėti prisidengiant populiariu NL vardu.

„Pavadinimas „Naujieji lietuviai“ yra saugomas įstatymo ir priklauso įmonei, kurioje aš esu vienintelis dalininkas. Bet koks šio pavadinimo panaudojimas be sutikimo laikomas neteisėtu. Buvo labai pikta stebėti kai kuriuos veikėjus, naudojant „Naujųjų lietuvių“ vardą. Buvo tiesiog apgailėtina, kai iki manęs atėjo naujienos, kad apsišaukėliai mėgino koncertuoti apsirengę mūsų marškinėliais. Kiek teko girdėti, jiems baigėsi liūdnai, o aš jiems skirtų skundų nepriiminėjau, nes tai tikrai nebuvo oficialūs NL pasirodymai, nebuvo jokių susitarimų su manimi ar įmone.

Nuo šios dienos kiekvienas tokio pobūdžio pažeidimas bus stebimas ir fiksuojamas advokatų kontoros. Tik dėl to, kad daugiau koncertų organizatoriams nekiltų jokių nesusipratimų su apsišaukėliais. Kai kurie asmenys drįso save viešinti internete su NL ženklu, vadinti save NL nariais ir netgi dalyvauti pavieniuose renginiuose. Suprantama, kad daugelis norėjo pasinaudoti grupės populiarumu, o ir aš tuomet gyvenau užsienyje.

Buvo patogu pasipelnyti ne tik finansiškai, bet ir pasipuikuoti neteisėta šlove. Šiuo metu internetinėje erdvėje „NL“ pavadinimu papuoštos mūsų dainos puikuojasi neoficialiuose – piratiniuose „Youtube“ kanaluose. Dėl to būtinai kreipsimės į „Youtube“ ir stabdysime šį nesusipratimą. Nuo šiol visus savo naujus vaizdo klipus ir dainas ženklinsime atnaujintu logotipu.

Taip pat NL atidaro ir savo „YouTube“ kanalą, kuriame, nesidairydami atgal, dalinsis tik naujausiomis, naujo skambesio dainomis, intriguojančiais pokalbiais jaunimui aktualiomis temomis, rengs tiesiogines transliacijas iš studijos, kur netruks muzikos ir kitų spalvingų momentų.

„Anksčiau populiarias, pagal šiuolaikines technologijas patobulintas, remiksuotas dainas klausytojai išgirs koncertuose“, – pabrėžė E. Bžeskas.

Paklaustas, kuriuos po kaukėmis besislepiančius asmenis gerbėjams jau galima atskleisti, E. Bžeskas prasitarė: „Nekintantys projekto nariai būsime mudu su Linu. Kiti kol kas bus pasislėpę“.

Vis dėlto prodiuseris nespjauna ir į atlikėjų bei kitų profesionalų atranką.

„Visada buvome draugiški ir geri. Mūsų kolegos kartais galėjo pasimėgauti scena ir su mumis padainuoti. Mums būnant ant scenos vyksta tūsas. Susiliejame su publika į vieną tos akimirkos nuotaiką. Visada visi buvę ir norintys naujai į šį judėjimą įstoti nariai vėl gali mėginti prisijungti. Pasvarstysime apie jų narystę. Nauji nariai nebūtinai gali būti atlikėjai. Mums reikia vedėjų, vadybininkų, marketingistų, stilistų, operatorių, režisierių, menininkų, šokėjų, aktorių ir t.t.“. Labai tikiuosi, kad po ilgos pertraukos į grupę sugrįš ir mūsų trečiasis muškietininkas – Gintaras Reklaitis“, – linkėjimus buvusiam bendražygiui siuntė Egmontas.

Nuotraukų albume - išskirtiniai kadrai iš naujojo grupės vaizdo klipo filmavimo užkulisių:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)