Kūrinys anonsuoja spalį išleidžiamą debiutinį „Afrodelic“ albumą „Dusunkun Hakili“ („Širdies atmintis“), kuriame skamba kelių šalių ir net žemynų muzikantų įrašyti garsai, rašoma pranešime spaudai.

Muzikantas, kurio gyslomis teka lietuvių ir maliečių kraujas, šiuo projektu atiduoda pagarbą savo afrikietiškoms šaknims. „Afrodelic“ albume skamba Victoro tėvo, garsaus Malio rašytojo, poeto Gaoussou Diawaros sukurtos eilės.

Gaoussou Diawara, miręs 2018 metais, sukūrė daug įvairių žanrų kūrinių – nuo eilėraščių iki romanų ir pjesių teatrui. Jis buvo Malio universiteto profesorius, Malio rašytojų sąjungos ir Malio tarptautinio teatro centro prezidentas, pagerbtas Prancūzijos ordinu už nuopelnus kultūrai ir UNESCO prizu už poeziją.

Pastarąjį dešimtmetį ne sykį Malyje lankęsis Victoras Diawara daugelį „Afrodelic“ albumo dainų įrašė šios šalies sostinėje Bamake – kartu su vietiniais muzikantais ir dainininkais.

Šie įrašai vėliau buvo „aprengti“ elektroniniais ritmais ir baigti tobulinti Vilniuje, padedant Lietuvoje gyvenančiam prancūzų muzikantui Borisui Kulenovičiui, perkusistui Gediminui Mačiulskiui, prodiuseriui Adui Gecevičiui ir žinomiems Lietuvos džiazo scenos muzikantams.

Nors tai nebuvo planuota, šiandien internete pristatomas „Afrodelic“ kūrinys atspindi šių dienų pasaulio nuotaikas ir aktualijas. Prancūzų kalba įrašytos dainos tekstas pasakoja apie žmonių brolybę, lygybę ir metą nugriauti sienas. Kūrinio tekstą Gaoussou Diawara parašė dar 2009-aisiais. Prabėgus 11 metų, jis skamba, lyg būtų parašytas šiandien.

„Net negaliu patikėti, kokios reikšmingos šios eilės atrodo šiandien. Ypač turint omenyje tai, kas šį mėnesį vyko JAV ir „Black Lives Matter“ protestus visame pasaulyje.

Mano tėvas buvo labai įkvėptas septintojo dešimtmečio pilietinių teisių judėjimo ir daug man pasakojo apie Afrikos istoriją, kolonistų politikos pasekmes. Iki šiol manau, kad knyga apie Martiną Lutherį Kingą jaunesnįjį, kurią iš jo gavau dovanų, mane įkvėpė ir išmokė būti drąsesniam.

Tikiu, kad gyvename laikais, kai nebegalima tylėti. Bet taip pat tikiu taikiu pilietiniu protestu, kurį skleidė Martinas Lutheris Kingas jaunesnysis. Dainos tekstas skamba svarbiai „Black Lives Matter“ kontekste, bet nereikia pamiršti, kad jis parašytas apie Afrikos jaunimą ir sunkią jo padėtį“, – pasakoja „Afrodelic“ lyderis.

Kūrinys pristatomas su vaizdo klipu, sukurtu ne vieną apdovanojimą pelniusio britų režisieriaus ir operatoriaus Arthuro Cauty. Jo nufilmuoti darbai rodyti kino teatruose ir festivaliuose nuo JAV iki Australijos, televizijos kanaluose BBC, CBS, ABC ir daugybėje kitų. Tarp buvusių jo darbų – vaizdo projekcijos garsios grupės „Pet Shop Boys“ pasirodymui, o šiuo metu „Amazon Prime“ žiūrovai gali pamatyti jo dokumentinį filmą „A Royal Hangover“ su garsiu komiku Russellu Brandu.
V. Diawara į britų režisierių kreipėsi, internete pamatęs trumpą jo filmą apie „Black Lives Matter“ protestą Bristolyje, vykusį šių metų birželį.

„Pamaniau, kad tai labai galingas ir įspūdingas filmas. Esu laimingas, kad Arthuras suprato dainos idėją ir sutiko permontuoti savo filmą, pritaikydamas jį vaizdo klipui. Manau, kad vaizdai labai gerai dera su dainos žodžiais“, – sako V. Diawara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)