Artėjant kovo 11 d. premjerai Vilniuje, „COZY by Siemens arena“ garsi dainininkė pristato ariją, meilės duetą kartu su aktoriumi Vladu Bagdonu, įkūnijančiu pagrindinį herojų Mažvydą.

„Dabar ir visados“ – tai vienas svarbiausių šios koliažinės operos kūrinių, kuris pasakoja dviejų, dėl meilės ir išsiskyrimo kenčiančių žmonių istoriją bei neša svarbią žinią klausytojams, rašoma pranešime spaudai.

„Ir mano, ir tuo pačiu šios arijos žinutė – ilgaamžiškumas ir labai tyra, labai nuoširdi meilė. Tikrai gera viduj, kad galiu tokią vertybę spinduliuoti ir ją bandyt perteikti šiame spektaklyje“, – džiaugiasi „Lietuvos balso“ nugalėtoja ne tik nauja aktorystės patirtimi, bet ir kūrinio premjera.

Patinka jausti diskomfortą

Monika Marija, ruošdamasi Mažvydo mylimosios Marijos vaidmeniui ir pirmam kada nors įkūnytam personažui, labai vertina „Mažvydo“ repeticijas. Atlikėja atvira – pradžia nebuvo tokia jau lengva.

„Pirmomis savaitėmis gal buvo sudėtingiausia, nes visiškai nauja aplinka. Bet tuo pačiu aš mėgstu priimti naujus iššūkius, man patinka jausti diskomfortą. Kai tu jį jauti, tai žinai, kad mokaisi. Ir labai džiaugiuosi, kad pirmą kartą atėjau į teatro sceną, į tą aplinką, nes matau, kad esu apsupta labai talentingų ir padedančių žmonių“, – įspūdžiais dalijasi viena pagrindinių muzikinio spektaklio veikėjų.

Aktyviai koncertuojanti dainininkė pasakoja apie režisieriaus Kęstučio Jakšto palaikymą, kuris padeda drąsiau pasinerti į unikalią aktorystės patirtį.

„Režisierius vis klausia, ar gerai jaučiuosi, kokios reikia pagalbos. Ir man patinka jo žodžiai, kad šou versle gali dažniau žiūrėti į tavo blogąsias savybes, pakritikuoti, o teatro pasaulyje visi kaip tik su didžiule pagarba pasiruošę padėti kitam žmogui. Sako, jeigu bijai, kad kažkas tave kritikuos, tai kaip tik klysk, nes visi džiaugiasi, kad gali tau padėt. Tokia įkvepianti mintis iš režisieriaus mane nuramino“.

Ir artimas, ir tolimas vaidmuo

„Aš niekada nebuvau pratusi vaidinti. Muzika, kurią atlieku ir kuri skamba mano albume, ganėtinai natūralistinė, ir aš dainuoju apie tai, kaip jaučiuosi. Taip ir scenoje elgiuosi. Tiesa, čia nesvarbu, su kokiomis nuotaikomis ateini į repeticiją, tu turi vaidinti savo personažą ir vaidinti taip, kaip jis jaučiasi dramoje. Galbūt tai man ir yra sudėtingiausia, bet po truputį mokausi“, – šypsosi Monika Marija.
Be identiškų dainininkės ir Mažvydo mylimosios vardų, Monika Marija pastebi daugiau jai artimų koliažinės operos „Mažvydas“ motyvų.

„Mano mama yra lietuvių kalbos mokytoja ir aš visada domėjausi literatūros kūriniais. Man brangi ir mūsų pirmosios knygos istorija. Kiekvienam lietuviui turėtų būti brangi ir kiekvienas turėtų sugebėt atrasti kažką jaudinančio. O kalbant apie patį vaidmenį, iš vienos pusės jis artimas. Panašumas prasideda ne tik vardais, bet ir tuo, kad Marijos personažas jautrus, praėjęs daug sunkumų gyvenime – galbūt su tuo galiu kažkiek tapatintis. Tai moteris, patyrusi didžiulę, stiprią meilę, kartu skaudų išsiskyrimą dėl kilnių, didingų tikslų. Kita personažo pusė ta, su kuria man sunkiau susitapatinti – vaiko neturiu, o dramoje Mantas Jankavičius yra mano mylimas vaikas (šypsosi). Tą savo herojės pusę, kuri man tolimesnė, turiu kažkaip prisijaukinti, o artimesnė pusė padeda visiškai nepasimesti“.

Tarp įsimylėjėlių – didžiulis amžiaus skirtumas

Turbūt daugeliui būtų smalsu sužinoti, kodėl meilės duetą atliekantys Monika Marija ir V.Bagdonas yra tokio kontrastingo amžiaus veikėjai. Pasak režisieriaus K.Jakšto, šis sumanymas yra neatsitiktinis.

„Marija yra Mažvydo jaunystės pirmoji meilė. Kai žmogus anksti miršta, jis lieka jaunas, norėjosi parodyti tą situaciją ir prisiminimus, kuriuos pagrindinis herojus nešioja visą gyvenimą. Dėl to ir matome tokį amžiaus skirtumą. Pati arija yra kaip atsisveikinimo, paskutinio pasimatymo kūrinys. Marija ir Mažvydas išgyveno didžiausius jausmus, bet arijos pabaigoje Mažvydas iškeliauja į Prūsiją ir palieka savo mylimąją. Vėliau spektaklyje rodomas Marijos atvaizdas – tik sūnaus pasakojimas apie liūdną moters lemtį. Istorikai beveik nemini Mažvydo laikotarpio Lietuvoje, todėl esame laisvi interpretuoti“.

Monika Marija įsitikinusi, jog nepaisant amžiaus ar kitų skirtumų, meilės arija tinka kiekvienam iš mūsų.
„Meilė muzikai, meilė kitam žmogui, atsidavimas, ištikimybė – tai dalykai, ant kurių pastatytas mūsų pasaulis ir dėl kurių mes egzistuojame. Labai norisi, kad ta žinutė pasiektų žmones ir jiems rezonuotų taip, kaip ir mums“.

Koliažinės operos arijai „Dabar ir visados“ muziką parašė Jonas Jurkūnas, pelnęs Lietuvos kompozitorių sąjungos apdovanojimą, kuriantis kino filmams, spektakliams, populiariosios ir elektroninės muzikos gerbėjams. Kitas aranžuotės autorius – Juozas Martinkėnas.

Dainos teksto autorius – koliažinės operos „Mažvydas“ libreto kūrėjas Arnas Ališauskas, Just. Marcinkevičiaus poezijos rinktinės „Viešpatie, nejaugi neprašvis?“ sudarytojas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto premijos laureatas.

Muzikiniame spektaklyje „Mažvydas“ pagrindinius vaidmenis atlieka būrys žinomų veidų: Martyną Mažvydą – V.Bagdonas ir jį keisiantis Giedrius Arbačiauskas, Mažvydo mylimąją Mariją – dainininkė Monika Marija, sūnų Kasparą – Mantas Jankavičius ir ateityje pasirodysiantis Rokas Spalinskas, Mažvydo posūnį Kristupą – Rokas Laureckis, o Mažvydo žmonos Benignos vaidmenį pakaitomis atlieka operos primadonos Jovita Vaškevičiūtė ir Joana Gedmintaitė. Kitus koliažinės operos veikėjus įkūnija projekto sumanytojai – valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ atlikėjai.

Informacija dėl saugumo

Jeigu pajautėte bet kokius kvėpavimo takų infekcijos simptomus, Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja vengti masinių renginių ar juos atidėti vėlesniam laikui. Informuojama, kad renginių lankytojai patys atsakingi už savo sveikatos saugumą.

„Tiketa“ ir „Siemens arena“ taip pat informuoja, kad žiūrovų saugumas renginiuose – pats svarbiausias dalykas, todėl įstaigos pasirengę greitai reaguoti į nenumatytus atvejus. Dar prieš paskelbiant specialistų rekomendacijas, salėse jau buvo imtasi priemonių dėl griežtesnės švaros palaikymo ir paviršių dezinfekavimo. Organizatoriai primena, kad arenoje iškabinti nurodymai bei instrukcijos, kaip tinkamai pasirūpinti savo higiena ir kuo dažniau plauti rankas.

Po Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtos premjeros Vilniuje koliažinė opera „Mažvydas“ bus rodoma Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Alytuje, Mažeikiuose ir Palangoje. 2020 m. rudenį programa bus tęsiama ir kituose Lietuvos miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)