M. Levickis akordeonu groja nuo 3 metų, sulaukęs 8-erių muzikos ėmė mokytis rimčiau. Tuomet natų dar nepažinojusiam vaikui lietuvių liaudies melodijas atlikti buvo kur kas lengviau, nei klasikos kūrinius, kokių gausu jo šių dienų repertuare, rašoma pranešime spaudai.

Tačiau „Beauštanti aušrelė“ nėra lengvas kūrinys. Atvirkščiai – pasak Martyno, ši vinguriuojanti melodija yra viena labiausiai išvystytų lietuvių liaudies dainų aruode.

Kai M. Levickis studijavo Londono Karališkoje muzikos akademijoje, iš viso pasaulio susibūrę bendramoksliai klausdavo, kokia yra Lietuvos muzika, kultūra, istorija. „Beauštanti aušrelė“ puikiai tiko iliustruoti savo pasakojimą. Šį kūrinį Martynas yra atlikęs ir princui Charlesui bei jo žmonai Camillai, kai 2014 metais Edinburge jie apsilankė akordeonisto repeticijoje.

„Daina turi ir žodžius. Bet klausantis teksto pažodžiui, kitam gali būti neaišku, apie ką visa tai, nes lietuvių liaudies eilėse dažnai kalbama simboliais, jais atpasakojama istorinė praeitis, tų laikų vedybos iš ūkinio išskaičiavimo, seselės ir brolelio vidiniai išgyvenimai, – kalbėjo M. Levickis. – Turint omenyje patį kūrinio pavadinimą, mano ausiai jis skamba ypač jautriai, nes asocijuojasi ir su gamtos budimu, ir su nepriklausomos valstybės atgimimu. Laikraštis „Aušra“, patriarchas Jonas Basanavičius, vasario 16-oji – „Beauštančioje aušrelėje“ telpa visa tai.“

Kaip tik todėl šiam kūriniui sukurtas vaizdo klipas pasirodė būtent vasario 16-osios priešaušryje. Martynas turėjo klipo viziją, sukūrė režisūrinį planą. Operatorius Deimantas Kučinskas akordeonisto idėją ėmėsi įgyvendinti. Jis įdėmiai sekė orų prognozes, nors rugpjūtį sunku nuspėti lietuviškus orus toli į priekį. Tačiau vieną vakarą operatorius paskambino Martynui ir pasakė: „Rytoj Kernavėje turėtų būti fantastiškas rūkas.“ Ir jau 4 valandą ryto visa komanda stovėjo ant bundančių piliakalnių, stebėdami magišką miglą.

Vėliau buvo ir gulėjimas ant samanų, ir bėgimas per pievas apsiavus ne sportinius batelius, bet vyžas, taip pat filmavimas A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko muziejuje Anykščiuose.

„Aš mėgstu groti neįprastomis aplinkybėmis: arenų palubėse, požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse, skriedamas oro balionu, – sako Martynas. – Filmuojant šį klipą, teko groti natūralioje gamtoje. Apsikabinti medį, atsigulti ant samanų, girdėti miško ošimą, gerti jo rytinę gaivą, užlipti ant rūke paskendusio piliakalnio ir nuo jo žvelgti į savo mylimą kraštą – tai yra be galo gera. Tokią akimirką jauti suartėjimą su su savo šalimi, valstybe, istorija, savo šaknimis“, - sako Martynas.

Netrukus po premjeros M. Levickio ir vėl lauks pasaulis: penktadienį akordeonistas koncertuos Osle, vėliau su savo vadovaujamu ansambliu „Mikroorkéstra“ vyks į Austriją. Be to, laukia 4 solo koncertai ir daug kitų darbų Vokietijoje: lietuvis tapo „Festspiele Mecklenburg-Vorpommern“ festivalio meno vadovu. O kovo 11 d. šiais metais M. Levickis sutiks JAV: Nepriklausomybės atkūrimo dienos koncertai numatyti Niujorke, Vašingtone, Los Andžele.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)