Pradėkime nuo ilgus metus populiarios „White Christmas“. Dainos autorius Irvingas Berlinas gerai suprato, kad ką tik sukūrė klasika tapsiantį kūrinį. Paprašęs sekretoriaus užrašyti prieš akimirką gimusią dainą, jis pasakė: „Ką tik parašiau geriausią savo dainą. Dar daugiau – ką tik parašiau geriausią kada nors parašytą dainą!“

Radijo eteryje ji pirmą kartą nuskambėjo 1941-aisiais, atliekama Bingo Crosby, o įrašyta buvo 1942-aisiais. Ilgą laiką tai buvo geriausiai perkamas įrašas. Tik 1998-aisiais jo pardavimą aplenkė princesės Dianos atminimui skirtas Eltono Johno kūrinys „Candle in the Wind“, rašo mentalfloss.com.

Dabar norisi priminti dainą „The Christmas Song“. Jos tekstas taip ūmai panardina į žiemą, jog susidaro įspūdis, kad daina buvo kuriama sėdint priešais židinį su puodeliu garuojančios kakavos.

Deja, buvo ne taip. Kūrinys buvo parašytas, kai Kalifornija alpėjo nuo karščio.

Melas Torme‘as trumpam užsuko į svečius pas draugą Robertą Wellsą, tuo metu turėjusį parašyti dainų porai filmų, tačiau kai į namus įžengė M. Torme‘as, kompozitoriaus ranka vedžiojo žodžius „skrudinti kaštainiai“, „kandantis šaltukas“, „šventinės giesmės“, „eskimus primenantys žmonės“ ir t. t.

R. Wellsas taip darė, kad bent psichologiškai atvėstų. M. Torme‘ui tie žodžiai įžiebė kalėdinės dainos idėją, kuri netrukus – vos po 40 minučių – buvo įgyvendinta.

Metas pereiti prie „Santa Claus is Coming to Town“. Pirmą kartą radijo bangomis ši daina, kiek žinoma, nuskambėjo 1934-aisiais per vieną iš transliuotų šou. Ji kaipmat tapo hitu. Jau kitą dieną pavyko parduoti 100 tūkst. kūrinio partitūros kopijų. Iki Kalėdų buvo išpirkta 400 tūkst. kopijų.

Daina „Have Yourself a Merry Little Christmas“ pirmą kartą nuskambėjo atliekama Judy Garland miuzikle „Meet Me In St. Louis“. Tuometinės kūrinio versijos žodžiai nuteikdavo gana slogiai: dainoje buvo kalbama apie tai, kad bet kurios Kalėdos gali būti paskutinės, kad draugai, kurie dabar greta, gali su visam nutolti ir kad gyvenime gali tekti tik šiaip ne taip kapanotis.

Bėgant metams dainos tekstas buvo keičiamas. Dabar geriausiai žinomos versijos autorius – Deanas Martinas. Jo perrašyti žodžiai girdimi Franko Sinatros atliekamoje į albumą „A Jolly Christmas“ įtrauktoje dainoje.

„Rudolph the Red-Nosed Reindeer“ buvo sukurta 1939-aisiais „Montgomery Ward“ darbuotojo, kaip simbolinė įmonės melodija. Dainų kūrėjas Johnny Marksas nutarė pritaikyti dainelei personažą, o tada kūrinys gana greitai tapo hitu.

J. Markso autorystei priklauso ir dar keletas kalėdinių dainų, pavyzdžiui, „I Heard the Bells on Christmas Day“, „Rockin‘ Around the Christmas Tree“ ir „A Holly Jolly Christmas“. Pirmą kartą šį smagų kūrinėlį sudainavo Harry Brannonas, tačiau žmones labiau sužavėjo 1949-aisiais Gene‘o Autry pasiūlyta versija.

Lygiai kaip „Have Yourself a Merry Little Christmas“, daina „Silver Bells“ buvo įkomponuota į filmą – „The Lemon Drop Kid“.

Ją atliko Bobas Hope‘as ir Marilyn Maxwell. Įdomu tai, kad iš pradžių šis muzikos kūrinėlis vadinosi „Tinkle Bells“, tačiau kai jo autorius prasitarė žmonai apie naujos dainos pavadinimą, šioji nedelsdama paaiškino, kad žodis „tinkle“ vartojamas garsui, girdimam, kai maži vaikai šlapinasi, apibūdinti.

Įkvėpimu sukurti šią dainą tapo Gelbėjimo armijos darbuotojai, skambindavę lauke varpeliais.

„Frosty the Snowman“ veikiausiai buvo parašyta norint pakartoti Gene Autry atliktos „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“ sėkmę (daina buvo išleista praėjus metams nuo pirmosios). Įsimintinu tapo ir 1969-aisiais televizijos laidoje nuskambėjęs Jimmy Durante atlikimas.

Dainą „Grandma Got Run Over by a Reindeer“ įrašė šeimyninis duetas Elmo ir Patsy. Tai įvyko 1978-aisiais. Kūrinys kurį laiką nuolatos skambėjo San Fransisko regione.

Teko palaukti porą metų, kol jis tapo kultiniu hitu. Deja, Elmo ir Patsy išsiskyrė, ir 1992-aisiais Elmo įrašė solo versiją. 2002-aisiais jis išleido ir dainos tęsinį – „Grandpa‘s Gonna Sue the Pants Offa Santa“. Kyla nemenkas įtarimas, kad atlikėjas norėjo vėl pelnyti prieš 20 metų sulauktą populiarumą.

„The Chipmunk Song (Christmas Don‘t Be Late)“ kai kurie žmonės pagrįstai vadina dar vienu ausų kirminu. Net nežinant visų jos žodžių, nuskambėjusi melodijai ištisą dieną neišeina iš galvos.

Daina buvo įrašyta 1958-aisiais Davido Seville‘io personažą sukūrusio Rosso Bagdasariano. Iš viso pavyko parduoti 4,5 mln. jos kopijų. 2007-aisiais kūrinį perdainavo Jasonas Lee, įgarsinęs Davidą Seville‘ą tais metais pasirodžiusiame animaciniame filme „Alvinas ir burundukai“ („Alvin and the Chipmunks“).

„Santa Baby“ yra daina apie gausybę ypatingų dovanų, kurių tikimasi sulaukti per Kalėdas. 1953-aisiais šį kūrinį įdainavo Eartha Kitt, dar žinoma kaip Moteris-katė.

Dainą yra perdainavęs gausus būrys atlikėjų. Žymiausia iš visų, aišku, – Madonna. Be jos, galima paminėti RuPaul, LeAnn Rimes, Natalie Merchant, Kylie Minogue ir (sunku net įsivaizduoti) „The Pussycat Dolls“.

Visgi žmonėms, matyt, mieliausia originali Earthos Kitt versija. Viena iš dainos autorių – Joan Javits, Niujorko senatoriaus Jacobo Javitso dukterėčia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją