Normanas Westbergas – elektrinės gitaros ambient-drone'as
Nuo pat 1983 metų su Michaelu Gira muzikuojantis Normanas Westbergas yra vienintelis muzikantas taip ilgai išdirbęs „Swans". Iš Detroito kilęs gitarsitas taip pat yra pasirodęs šalutiniuose M. Giros projektuose, kaip „Angels Of Light", taip pat darbavosi su buvusia „Swans" nare Jarboe, kompozitoriumi Lawrence English bei daugybėje kitų avangardo projektų.

Kaip solo atlikėjas N. Westbergas debiutavo 2012 metais, išleisdamas ambient/drone mini albumą pavadinimu „Plough". Jį Normanas įrašė eksperimentuodamas su DX ritmo mašina, elektrine gitara ir bandža. Nuo pat 2012-tų muzikantas išleido net 11 įrašų, kuriuos vainikuoja šiemet atspausta riboto 150 vnt. tiražo vinilo plokštelė pavadinimu „Bedroom Off".

„Aš siekiu, kad mano muzika klausytoją panardintų į meditatyvią patirtį. Arba priverstų jį pasijausti apnuogintam, per klausymo patirties efektą." – taip Normanas Westbergas pasakoja apie savo gyvo pasirodymo viziją ir siekiamybę.

Michaelas Gira atvėrė dar vieną „Swans" puslapį

65-erių industrinės muzikos ir eksperimentinio roko pradininkas Michaelas Gira grįžta į Lietuvą. Tik šį sykį su akustine solo programa. 2017 m. pabaigoje „Swans" istorija baigėsi, kai grupė buvo pačiame savo pike. Tačiau M. Gira, kuris savo kūrybiškumu ir radikalumu įkvėpė ne vieną menininkų kartą, nė iš tolo negalvoja apie pensiją.

Vos prieš keletą dienų, spalio 25 dieną, muzikinį pasaulinį sudrebino naujausia „Swans" plokštelė, pavadinimu „leaving meaning." Įvairių kritikų palankiai įvertintas leidinys žymi naują grupės etapą, kuriame „Swans" parodo savo švelnesnę, nebe tokią brutalią ir bekompromisę pusę. Tačiau, ta vidinė kova tarp pasišlykštėjimo, siaubo, nerimo ir transcendencijos siekio, kuri visuomet buvo „Swans" pasaulio šerdis – liko ta pati.

Į disko įrašo ir sukūrimo procesą buvo įtraukta daugiau nei 25 žmonės. Nuo Ben Frost iki Baby Dee, nuo Maria ir Anna Von Hausswolff iki Jeremy Barnes. Melomanai turės galimybę įsigyti šią išskirtinę dvigubą vinilo plokštelę penktadienį į soliniame Michaelo Giros koncerte.

Vėlinių kulminacija – akustinė meditacija su Michaelu Gira

Michaelas Gira kuria dainas grupei „Swans" gitara. Todėl jo akustiniai pasirodymai suteikia galimybę pažvelgti į kūrinius jų „pradine" forma. Nors solo koncertų negalima palyginti su grandioziniais „Swans" pasirodymais, tačiau jie nėra „švelnūs". M. Gira teigia, kad akustiniai pasirodymai turi „pilną" skambesį, apibūdindamas juos kaip „Howlin' Wolfas akuomponuotas Bela'o Bartoko".

„Aš keliauju po pasaulį su akustine programa ne šiaip", - teigia M. Gira. – „Aš tęsiu „Swans" istoriją ir grįžtu prie to, ką dariau aštuntajame dešimtmetyje. Soliniuose pasirodymuose jaučiuosi it skruzdėlynas, tūnantis po uola. Po uolos aštriausia briauna. Kiekviena klaida yra girdima. Bet aš mėgstu jas daryti. Visiems tereikia būti imliems - Dievo pirštams siaučiantiems tavo galvoje."

Michaelo Gira hipnotizuojantis spektaklis jau šį penktadienį. Spektaklis, kuriame M. Gira bus be „Swans" grupės narių, be tos triukšmo sienos, o tik su akustine gitara ir savo juodąja charizma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją