Pradėjus griauti Profsąjungų rūmus, „Biplan“ gitaristas Olegas Aleksejevas grupės „Facebook“ paskyroje jautriai pristatė, kaip stipriai šis pastatas yra susijęs su grupės istorija: „Šiuose rūmuose prieš 24 metus, spalio 1 dieną, mes sugrojome pirmąjį „Biplan“ koncertą. Nuo tada grupė ir skaičiuoja savo gyvavimo metus. Vėliau šiame pastate sugrojome dar bent tuziną koncertų.“

Profsąjungų rūmuose ne tik įvyko pirmasis „Biplan“ koncertas. Grupė čia turėjo dvi repeticijų studijas, kuriose buvo sukurtos vienos iš iki šiol geriausiai žinomų „Biplan“ dainų, tarp jų „Labas rytas“ ir „Ketvirtadienis“ bei legendinis grupės albumas „Braškės“, rašoma pranešime spaudai.

Nuo „Braškių“ biplanams prasidėjo didžiulės sėkmės ir pripažinimo laikotarpis. 1998 metais išleistas albumas tapo geriausiu metų albumu „Bravo“ apdovanojimuose, o „Biplan“ – geriausia roko grupe bei geriausia metų grupe „Radiocentro“ rinkimuose.

Visgi viena populiariausių lietuviškų grupių tapę biplanai, nepaisant išskirtinės„Biplan“ ir Profsąjungų rūmų istorijos bei gražaus čia praleisto kūrybinio laiko, dėl pastato griovimo beveik nenusimena.

„Kaip ten bebūtų, greit šis pastatas liks tik nuotraukose, video medžiagoje ir mūsų visų atminty. Ar liūdna dėl to? Tiesą sakant, nelabai. Nebent tik dėl to, kad dabar jau tikrai niekada ant šio pastato nekabės lentelė su užrašu –„Šiame name gyveno ir kūrė grupė „Biplan““ – juokauja Olegas.

Tai, kad „Biplan“ pradžia yra 90-aisiais, grupei nostalgiškai priminė ir apsilankymas MO muziejaus parodoje, skirtoje paskutiniam praėjusio amžiaus dešimtmečiui – „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“.

Atėjusius į parodą pasitinka 1998 metų „Biplan“ dainos „Labas rytas“ vaizdo klipas, režisuotas Donato Ulvydo, o apie biplanų „90-ųjų DNR“ byloja ir kiti laiko ženklai – grupės pavadinimas muzikinio žurnalo „Ausis“ viršeliuose ar albumo „Braškės“ kasetė čia atkurtoje 90-ųjų kasečių kolekcijoje visiems gerai atpažįstamoje sekcijoje.

Praėjusiais metais minint vieno svarbiausių grupės albumų „Braškės“ dvidešimtmetį, „Biplan“ surengė specialų koncertinį turą ir perleido šį įrašą vinilo plokštelės formatu. Prasidėjus parodai MO muziejuje, „Braškių“ vinilinė plokštelė parduodama ir muziejaus parduotuvėje.

Dar šiemet „Biplan“ išleis jau trečiąją vinilo plokštelę po anksčiau šiuo formatu jau perleistų ryškiausių albumų – „Visi keliai veda prie jūros“ (2015 metais) ir „Braškės“ (2018 metais). Vinilo formatu bus išleistas šiųmetis „Biplan“ albumas „Nuo nulio iki mėnulio“.

Į naujausią įrašą bus įtraukti ir keli bonus takeliai, tarp jų – ir nauja titulinės albumo dainos versija. Kompozicija, kurią aranžavo grupės „Happyendless“ nariai Andrius Kauklys ir Marius Narbutis, išsiskiria greitesniu ir pozityvesniu skambesiu, tad yra pavadinta „Nuo nulio iki mėnulio (Happy versija)“. Nuo spalio 18 dienos kūrinys jau prieinamas visose skaitmeninėse muzikos platformose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)