Pagalvojus apie džiazą, mintyse iškyla cigarų dūmuose paskendęs klubas, kur prie sunkių medinių stalų susirenka barzdelę krapštantys muzikos snobai. Pastoviai improvizuotas, nepastovus ir kaprizingas žanras šiame amžiuje padeda formuoti ir įkvėpti kitus muzikos stilius. Visa tai – naujosios kartos džiazo muzikantų nuopelnas, rašoma pranešime spaudai.

Kamasi Washington – Full Performance (Live on KEXP)

Vis dėl to kažkas galėtų pasakyti – džiazo laikas praėjo, užmigo amžinuoju letargo miegu. Tačiau išpūtę krūtinę drąsiai prieštarausime, kol egzistuoja tokie personažai kaip Kamasi Washingtonas.

Jei džiazas turi ateitį, K. Washingtonas jo dalis. Kadaise jis buvo paprastas jaunuolis iš saulėtosios Kalifornijos, kolekcionuojantis hip-hop’o plokšteles, o dabar jo vardą linksniuoja visas muzikos pasaulis. Šiandien Washingtonas pats dalinasi viena scena su džiazo legendomis, o jam pranašaujama vieta džiazo šlovės muziejuje.

Saksofono virtuozas, „Grammy“ nominantas ir puikus multi-instrumentalistas Kamasi išlieka kuklus ir palieka teisę vertinti jį kitiems. Nesumeluosime, jeigu pasakysime, kad jis yra šios eros džiazo ambasadorius. Vien ko vertas faktas, kad jis į Lietuvą atvyks kaip geriausio džiazo albumo autorius valstijose. Praėjusią savaitę jam dar kartą nusilenkė visa nepriklausoma muzikos industrija ir įteikė tokį apdovanojimą.

Kamasi Washington – Street Fighter Mas

„Dabar turime džiazo muzikantų kartą, kurie užaugo su hip-hop’u. Nuo mažų dienų augome su dabar jau garsiais reperiais ir didžėjais, beveik visą gyvenimą klausėmės jų muzikos. Esame lygiai tiek pat išprusę ir atpažįstame „Dr Dre“ ar „J Dilla“ skambesį, kaip ir išmanome „Mingus“ ar „Coltrane“, – portalui „The Guardian“ pasakojo pats K. Washingtonas.

Šį žanrą prisijaukinti geba retas melomanas. Washingtonui pavyko džiazą prikelti naujam gyvenimui ir padaryti jį revoliucingu. Taip jis priviliojo jaunų klausytojų ir parodė, kad tokios gan sudėtingos muzikos gali klausyti ir daugiau žmonių. Egzistuoja gausybė teorijų, kvestionuojančių kaip Kamasiui pavyko tai padaryti, tačiau atsakymas išties paprastas – muzikantas neabejotinai atsirado tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Jo bendri darbai su Kendricku Lamaru ir kitais geriausiais ne tik pakėlė įvaizdį į naujas aukštumas, bet ir padarė jį naujuoju džiazo balsu.

Muzikantas nesusaistė savęs tradicinio džiazo skambesiu. Jo koncertų stebėti susirenka tikrai marga publika bei skirtingų kartų atstovai. Kamasi – maksimalistas, nebijantis laužyti standartinius muzikos kanonus, suteikdamas jiems naujų spalvų ir formų. Tačiau galbūt tai ir yra kertinė džiazo mintis?

Kamasi Washington – The Epic Concert

K. Washingtono viešnagę Vilniuje pristato tolyn žvelgianti muzikos agentūra „8 Days A Week”. Tai bus istorinis jo koncertas Lietuvoje. Čia jis atvyks tiesiai iš legendinio „Glastonbury” festivalio. Po pasirodymo Vilniuje jo lauks „Open’er” festivalio scena Lenkijoje. Gera žinoti, kad tarp didžiųjų Europos festivalių įrašytas Vilnius. Maloni tokių koncertų tąsa – juk prisimenate „BadBadNotGood” ir „The Cinematic Orchestra”?

Įsitikinti šio muzikanto genialumu galėsite jau liepos 3 d., atsinaujinusiame Mokytojų namų kiemelyje. Bilietų dar yra, juos bus galima įsigyti ir renginio vietoje. Koncertas bus epinis, nes K. Washingtonas ir fantastiška jo muzikantų grupė yra būtent tokie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)