Daugiau nei prieš dešimtmetį Vilniuje pirmą kartą koncertavę „Gus Gus“ – labai tikėti svečiai Lietuvoje. Patys muzikantai juokauja, kad čia jie jaučiasi kaip namie, o kitaip ir būti negali – net ištikimiausi gerbėjai jau pamiršo tikslų Lietuvoje vykusių jų koncertų skaičių. Pasirodymais pamalonintas ne tik Vilnius, bet ir Kaunas, Palanga, Trakai, atviros ir uždaros erdvės. Šį kartą naujo studijinio albumo „Lies Are More Flexible“ pristatymui pasirinkta „Compensa“. Eklektiška, kaip ir patys atlikėjai.

Islandiškoji trejybė

Nuo 1995-ųjų metų koncertuojantys islandai savo sąstatu ant scenos kas kartą mainėsi kaip chameleonai. Prieš ketvertą metų ant Teatro arenos scenos jie lipo keturiese. Tą kartą juokavo prisistatantys vyrų grupe iš Islandijos. 2007-iaisiais, atvykęs į Lietuvą pirmą kartą, islandų būrys užpildė kone visą „Forum Palace“ sceną. Tarp būrio atlikėjų pasirodė ir dvi damos – vokalistės Hafdis Huld ir Earth.

Šį sekmadienį gerbėjai ant scenos išvydo du išlikusius mohikanus, grupės įkūrėjus – kompozitorių ir prodiuserį Biggi Veira ir vokalistą Daníel Ágúst. Pastarąjį, beje, galima sveikinti pelnius geriausio Islandijos pop muzikanto titulą.

Ne veltui „Gus Gus“ kartu su „Bjork“ ir „Sigur Ross“ dalinasi populiariausių Islandijos atlikėjų trejetą. Pirma detalė, pastebėta atėjus į koncertą – labai įvairi publika. Paprastai visa ši įvairovė prasilenktų vieni pro kitus taip niekada ir nesusitikę, bet ekscentriški ir guvūs „Gus Gus“ tikrai turi talentą bent šiek tiek patikti visiems. Vadinasi, tarpusavyje sujungti labai įvairius žmones.

Netikėtų pažinčių galimybės neišsemiamos, kaip ir „Gus Gus“ išbandytų muzikos stilių, nuo šokių muzikos iki fanko, kombinacijos. Panašu, kad toks eklektiškas požiūris į muziką ir drąsa eksperimentuoti duoda savo vaisių. Greičiausiai niekam neapsiverstų liežuvis pavadinti islandų dvejetą nuobodžiu. Jie gyvi ir besimainantys.

Autoritetų spindesys ir skurdas

Bet apie viską nuo pradžių. O pradžioje šį sekmadienį buvo Leon Somov. Koncerto organizatoriai tikrai pasistengė plačiai paskleisti žinią apie apšildantį atlikėją. Galima sakyti, kad žiniasklaidoje Leonui teko net didesnis dėmesio gabalas, nei pagrindiniams vakaro svečiams. Ant pakylos „Compensoje“ jis žengė su valandiniu Dj set’u.

Programa nuteikė šventiškai, bet tuo pat metu atskleidė didelių vardų spindesį ir skurdą. Į vieną valandą vienas žinomiausių Lietuvos prodiuserių sudėjo visas elektroninės muzikos banalybes – nuo slidžių moteriško vokalo pasažų iki progresyvių pakėlimų, kiek dirbtinės euforijos ir staigių ritmo kryčių. Potencialo šokdinti buvo daug, bet tik nedaugelis šoko. Prie baro nusidriekė spalvinga „Gus Gus“ laukiančiųjų eilė.

Viltis išgirsti šį tą prasmingo įsižiebė su lyg į set’ą įsimaišiusiais „Underworld“, bet tai truko tik minutę, iki kol visa vėl prasmego caksėjimų ir fanfarų jūroje. Negalima sakyti, kad set‘as buvo nevykęs, veikiau visai nemelomaniškas, palikęs savotišką pigų konfeti mirgėjimą akyse.

Atvirai prisipažino: jūs esate šeima

Tokia buvo pradžia, bet menkai ji turi ką bendro su pačių „Gus Gus“ pasirodymu. Ausų radarais sugaudę „Featherlight“, pirmo naujausio islandų albumo kūrinio, intro metėm visus pyragėlius, kavutes ir kitą vestibiulio gėrį. Atėjo svarbiausias sekmadienio momentas. Prieš akis turėjome spalio 9 dieną Amsterdame vykusio pasirodymo set list‘ą, todėl žinojom, ko tikėtis iš šio vakaro.

Smagu, kad buvo išlaikytas balansas tarp naujų ir dar ne visiems žinomų „Lies Are More Flexible“ kūrinių ir tų senų gerų, kuriuos fanai gali sudainuoti išbudinti vidury nakties. Nereikėjo nė jos laukti, įsijautę gusgusomanai atkartojo kiekvieną Daníel Ágúst ant scenos ištartą žodį.

Pasijutome kaip fanklubo zonoje, mūsų pusėje susibūrė ekspresyviausi šokėjai, kas įkrovė vakarėline nuotaika ir mus. Sharing is caring, vis dėlto (liet. dalijimasis – tai rūpestis). Absoliutus emocijų sprogimas ištiko išgirdus legendinio 2011 metų albumo „Arabian Horse“ kūrinius.

Atskiros padėkos nusipelno visa vizualioji koncerto dalis. Ryškios, kontrastingos ir kartais net tapybiškos vizualizacijos savo kuriama nuotaika nukėlė į reivo ištakas. Visa kas jose buvo paprasta, aišku ir nuoširdu. Trys apibūdinimai, kurių kartais pasigendu populiariausių atlikėjų pasirodymuose.

Pačių „Gus Gus“ bendravimas su klausytojais taip pat pasirodė pažįstamas ir savas. Jokio falšo, tik santūriai jautrus tuzinas „Ačiū“ koncertui pasibaigus ir kiek netikėtas lietuviškos atmosferos palyginimas su Skandinavijos šalimis. Iki koncerto pabaigos nė žodžio neištaręs Biggi Veira jausmingai prisipažino į Lietuvą atvykstantis lyg į susitikimą su šeima. „Gus Gus“ pažadėjo sugrįžti. Ne visada tokie „iki greito“ pažadai skamba įtikinamai, bet šį sekmadienio vakarą tikrai buvo aišku – ekscentriškieji islandai į Lietuvą dar grįš. Fanams kalendoriaus lapelių plėšymo ir laukimo metas prasideda nuo šiandien.

Koncerto akimirkos nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)