Festivalio "Vilnius Jazz" įkūrėjo ir organizatoriaus Antano Gusčio pirmadienį išplatintame atvirame laiške festivalio "Vilnius City Jazz" organizatoriams rašoma, kad "šią savaitę prasidėsiantis dar vienas naujas džiazo festivalis "Vilnius City Jazz" ketina išgarsėti precedento neturinčiu įvykiu Lietuvos kultūros istorijoje - aštuoniolika metų organizuojamo festivalio "Vilnius Jazz" vardo plagijavimu, viso, daugelį metų formuoto, įvaizdžio pasisavinimu. Ar to nemato festivalio organizatoriai, ar tai daroma specialiai ir tikslingai?", - klausia A. Gustys.

Jo įsitikinimu, "nežinoti to neįmanoma - tarptautinis džiazo festivalis "Vilnius Jazz" pradėtas organizuoti 1987 metais. Šis renginys - seniausias kasmetinis Vilniaus džiazo įvykis, puoselėjantis savitas tradicijas ir integruojantis Lietuvą į pasaulio džiazo gyvenimą", - dėsto atvirame laiške A. Gustys.

Pasak laiško autoriaus, nuo pat pradžių pradėtas rengti kaip tarptautinis festivalis, jis buvo pavadintas tarptautiniu vardu "Vilnius Jazz", festivalio ženklas su užrašu "Vilnius Jazz" įregistruotas Valstybiniame patentų biure.

"Manau, kad naujojo festivalio pavadinimas "Vilnius City Jazz" yra akivaizdus verslo etikos pažeidimas, pasisavinant festivalio "Vilnius Jazz" įvaizdį, klaidinant potencialų festivalio lankytoją, atlikėją ir rėmėją, nes jam tampa visiškai nebeaišku, ar čia tas pats festivalis, ar kitas, ir kuo gi skiriasi "Vilnius Jazz" sąvoka nuo "Vilnius City Jazz" sąvokos, Vilnius nuo Vilniaus miesto? Negaliu sutikti su tokiu akivaizdžiu festivalio "Vilnius Jazz" vardo plagijavimu, todėl siūlau festivalio "Vilnius City Jazz" organizatoriams dar kartą apgalvoti ir pasirinkti originalesnį, nieko neklaidinantį festivalio pavadinimą", - baigia savo laišką A. Gustys.

Kaip Eltai sakė festivalio "Vilnius City Jazz" administracijos vadovė-direktorė Judita Bartoševičienė, A. Gusčio laiškas adresuotas šio festivalio organizatoriams - viešosioms įstaigoms "Vilniaus džiazo klubas" ir "Vilniaus festivaliai", todėl organizatoriams reikia nuspręsti, kodėl taip atsitiko. "Dabar esu organizaciniame sūkuryje, nieko negalėsiu padaryti. Iki festivalio liko kelios dienos, tad jo pavadinimo tikrai nekeisime. Visur akcentuojame, kad šis festivalis yra trejus metus vykusio festivalio "Vilnius Mama Jazz" tęsinys, rengiamas ketvirtą kartą, nors ir kitokiu pavadinimu", - teigė J. Bartoševičienė.

Jos įsitikinimu, pavadinimai "Vilnius Jazz" ir "Vilnius City Jazz" klausytojų neklaidina, nes tai esantys savo stilistika visiškai skirtingi festivaliai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją