„Klausantis Jaël nugara laksto šiurpuliukai ir linksta keliai“, – taip atlikėją apibūdino leidinys „Mirror“. Tarptautinį pripažinimą ji pelnė savitu dainavimo stiliumi, frazavimo lengvumu bei originalia crossover (muzika kuriama, jungiant skirtingų žanrų elementus) stiliaus kūryba. Šveicarė yra labai laukiama viešnia prestižiškiausiuose muzikos festivaliuose ir koncertų salėse, o klausytojus iškart sužavi minkštas ir švelnus solistės balsas, tiesiog nuo scenos besiskverbianti muzika, kuri pripildo salę, bet palieka erdvės minties skrydžiui.

„Esu labai atsidavusi savo darbui ir manau, jog mano balsas ir istorijos, kurias pasakoju, paliečia klausytojus, jie su jomis susitapatina. Stengiuosi būti natūrali, autentiška, nes esu įsitikinusi, jog tik būdama savimi ir nekopijuodama kitų, esu geriausia savęs pačios versija. Bet negaliu ginčytis, jog ir sėkmė lydi mano karjerą“, – atsakė Lietuvoje viešėsianti dainininkė, paklausta, kokia jos sėkmės paslaptis.

Kaip rašoma spaudos pranešime, pirmasis Jaël solinis albumas „Shuffle the cards“, išleistas 2015 m., Šveicarijos muzikos topuose iškart užėmė antrą vietą. Tai buvo išties įspūdinga dainininkės solinės karjeros pradžia – prieš tai ji dvidešimt metų dainavo grupėje „Lunik“.

Jaël

„Su grupės nariais turėjome tradiciją apsikabinti prieš einant į sceną. Per 20 metų tai tapo taip įprasta, jog dabar keista to nedaryti. Aišku, jeigu norėčiau šią tradiciją pakartoti prieš koncertą su orkestru, ilgai užtruktų, – šypsojosi dainininkė. – Neturiu ypatingų ritualų prieš pasirodymus, tačiau kai koncertuoju su gitaristu, pagrojame bent kelias dainas apšilimui.“

Jaël bendradarbiavimas su Klaipėdos kameriniu orkestru prasidėjo prieš metus bendru koncertu Šveicarijoje, o vėliau ir įrašant kompaktinę plokštelę „Orkestra“. Liepos pradžioje dainininkė su kolektyvu iš Lietuvos pasirodė Ženevoje vyksiančiame „Montreux“ džiazo festivalyje. Į koncertą Vilniuje atlikėja atvyks su šeima – vyru ir trijų mėnesiu sūneliu.

„Iki šiol man su vyru puikiai sekėsi derinti šeimą ir karjerą. Mano vyras yra dizaineris, o toks kūrybiškas darbas leidžia laisviau planuoti kasdienes veiklas. Aš dažnai dirbu savaitgaliais, tada ir mano vyras dirba. Kai aš keliauju, jis gali skirti laiko savo draugams, o kai esu namuose, mes stengiamės kiekvieną akimirką praleisti drauge. Žinoma, gimus sūnui, daug kas keisis ir mes dar nežinome kaip. Kadangi sūnų maitinu, atvykimas į Lietuvą jam bus pirmoji kelionė į užsienį“, – pasakojo Jaël.

Šv. Kotrynos bažnyčioje jausmingą koncertą surengsianti šveicarė, sako, jog pasirodymai mažesnėse erdvėse turi daug privalumų.

„Mažesnėse salėse gali matyti klausytojų veidus, sukuriama jaukesnė atmosfera, kuri man patinka. Tarp dainų mėgstu bendrauti su publika, papasakoti kūrinių, kuriuos atlieku, sukūrimo istorijas. Tuo tarpu, didelėse arenose yra sudėtingiau išlaikyti jaukumą, kadangi dėl ryškaus apšvietimo aš nematau klausytojų, be to, jeigu žmonių daug, atmosfera savaime tampa dinamiška ir tai taip pat yra jaudinantis dalykas. Kai dainavau grupėje, mūsų koncertai vykdavo didesnėse salėse, juose būdavo daugiau efektų, šou bei šokio elementų. Šiuo metu mano pasirodymai yra ganėtinai ramūs, jie nereikalauja papildomų pramoginių detalių, todėl aš susikoncentruoju į dainų atlikimą. Dainuodama užsimerkiu ir stengiuosi iš tiesų pajausti dainą“, – sakė atlikėja.

Pirmą kartą Lietuvoje viešinčios populiariausios Šveicarijos vokalistės Jaël koncertas – jau liepos 25 d., trečiadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Romantiškame pasirodyme „Jaël: širdžių karalienė“ skambės autorinės dainininkės kompozicijos. Drauge su dainininke koncertuos pianistas Cédric Monnier, pritariančioji vokalistė Larissa Bretscher ir Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)