„Svečiams iš užsienio, atvykusiems į Vilnių, visada skubame parodyti savo unikalųjį Užupį, taip ir Lietuvai bei pasauliui norisi parodyti festivalį „Bliuzo naktys“. Šį žanrą atstovaujančios įvairių šalių žvaigždės mūsų „bliuzus“ gerai žino, susitikę kitų šalių festivaliuose jie kalbasi apie tai, kaip jiems patiko Varniuose, nes ten negali nepatikti“, – kalbėjo organizatoriai, pirmadienį Užupio menų inkubatoriaus kieme pasitiesę kilimus ir surengę „hipinės“ nuotaikos spaudos konferenciją.

„Tie, kas atvažiuoja į „bliuzus“, žino, kad šiame festivalyje – kaip namuose. Ir muzikantai ten – kaip šeima, ir visi žmonės. Jie kuria savo stovyklavietes, išradingai puošia jas, kiekvienais metais sugalvoja aprangos temą ar net specifines transporto priemones – yra tokių, kurie vienais metais atplaukė keltu, atvažiavo gaisrine, kitomis išskirtinėmis mašinomis. Šiemet pagalvojome, kad būtų labai jauku, jei žmonės atsivežtų kilimų. Juk visi turime kur nors rūsyje, sandėliuke ar sodo namelyje gulintį nenaudojamą močiutės kilimą. Jis jau veikiausiai niekuomet niekur nebus patiestas, todėl galima atsivežti jį į „Bliuzo naktis“. Galėtume net papildyti tradicinį festivalio šūkį: nepamiršk palapinės, piniginės ir močiutės kilimo“, - juokėsi „Bliuzo naktų“ vadas Algirdas Barniškis-Blėka.

Pasak jo, į Varnius atvažiuoja ne tie žmonės, kurie klaustų: „O kas man už tai?“. Juk viskas – dėl bendros atmosferos. „Atvažiavusieji gali atnešti kilimus į info centrą, patiestume juos ant scenos ar barų zonoje, arba tiesiog ant aikštės. Žinoma, galima ir prie savo palapinės pasitiesti“, – spaudos pranešime kalbėjo Blėka.

Kilimu jau papuošta ir simbolinė Vieno žmogaus scena, kurią Blėka perdavė Užupio respublikos užsienio reikalų ministrui Tomui Čepaičiui. Šis, savo ruožtu, paliudijo, kad ši scena stovės ten bent iki 2035-ųjų ir perskaitė laišką, parašytą Užupio bliuzo ambasadoriaus, gyvenančio Norvegijoje. Gali būti, kad tarp norvegų ir lietuvių įvyks vaisingi bliuzo mainai.

Šiais metais pagrindinė festivalio „Bliuzo naktys“ žvaigždė – JAV atlikėjas Sugaray Rayford, kuris nuolat nominuojamas svarbiausiuose pasaulio bliuzo apdovanojimuose. Taip pat bus kaip reta daug dailiosios lyties atstovių, grojančių gitara, viena įdomiausių – suomė Erja Lyytinen. Iš Argentinos atvyks įsimenanti muzikantė Vanesa Harbek su grupe, sugrįžta latviai „Coolman Report“ su nepamirštama bosiste Silvija, visuomet avinčia aukštakulnius, koncertuos britė Bex Marshall.

Liepos 6-ąją vartus atkelsiantis festivalis išlaikys šalies valstybinę tradiciją – 21 val. kartu giedoti himną. Be to, festivalio dienomis dešimtis kartų nuskambės ir Aleksandro Belkino sukurtas „Bliuzo naktų“ himnas.

Antrus metus iš eilės – Aleksandras kartu su Virgiu Jutu yra Lietuvos bliuzo orkestro meno vadovai. „Repeticijos vyksta. Orkestro gretose bus ir jaunas paukštis – „Baltasis Kiras“, ir Arina, pasikvietėme Šarūną Mačiulį iš „Poliarizuotų stiklų“. Kai kurios jo dainos yra visiškas bliuzas. Pagrosime ir savo naujų dainų. Bus ir pučiamieji, iš viso – 11 žmonių“, – pasakojo V. Jutas ir A. Belkinas.

„Baltojo kiro“ lyderis Tautvydas Paulius Augustinas pasakojo, kad jau labai laukia šito festivalio. Juolab, kad pats pradėjo groti, klausydamasis Jimi Hendrixo. „Jis yra sakęs, kad kuo daugiau groji ir kuo daugiau uždirbi, tuo daugiau gali sugroti bliuzo“, – įsiminusius legendos žodžius perdavė muzikantas, kolegoms nusijuokus, kad jeigu jie būtų ketinę praturtėti, tai veikiausiai nebūtų pasukę šiuo keliu.

Dideliais honorarais dar negali pasigirti alternatyvos grupė „Flash Voyage“, bet kad jų muzika suburia minias – jau yra tiesa. Šiemet „Flash Voyage“ festivalyje „Bliuzo naktys“ gros pirmą kartą, kaip ir, tarkime, bardams geriau žinomas, bet bliuzą širdyje visuomet nešiojęsis Domantas Razauskas.

Greta nuoširdžios muzikos ir beribio ežero, bus galima pasinerti į įvairias pramogas – tiek ramias, tiek menines ar socialines. „Pašiūrėje, kurios stogas – specialiai šiek tiek kiauras, nes ta legenda negali būti tobula, vyks ne tik koncertai, bet ir bliuzo šokiai. Aikštėje taip pat bus įvairių užsiėmimų, kad ir šaudymas iš lanko, kompiuteriniai žaidimai, galima bus pasidaryti laikinąją tatuiruotę, arba su savo augintiniu, kuris būtinai turi turėti antsnukį, sudalyvauti šunų lenktynėse, šeštadienį – paragauti bliuzasriubės, kurios pavadinimą kalbininkai jau pripažino ir įtvirtino“, – sakė Blėka.

„Bliuzo naktų“ link pirmadienį pajudėjo „Vabalų“ klubo vintažinis kabrioletas: kasmet „Vabalų“ kolonija įsikuria šiame festivalyje ir jį papuošia savo laisvamaniška dvasia. Šįkart į senąjį automobilį buvo sudėti pirmieji kilimai, kurie jau išvežti į Varnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)