Jūsų dėmesiui - interviu su vienu iš "Sintezė Festival" organizatorių Andriumi Z, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

- Panašu, kad jūsų renginys niekad nestokojo permainų, tačiau šiemet atsisakėt esminių ilgalaikių atributų, tokių kaip gyvos muzikos scena, bei visiškai pakeitėt veidą. Andriau, į ką Žiežmarsas keičiasi?

- Tikimės, kad [keičiasi] į festivalį, kuris atsinaujindamas nuosekliau sugebės išlaikyti epo jausmą kiekvienais metais. Praeitieji metai aiškiai parodė, kad elektroninės muzikos perspektyva yra didžiulė, juolab ji pernai Žiežmarso lankytojų buvo įvertinta labai palankiai. Kadangi pats esu elektroninės muzikos mylėtojas, mūsų organizacinėje grupėje du metus atstovavau elektroninę fetivalio pusę. Pasiūlius Sintezės idėją, atnaujinome komandą, o elektronika tapo keliu bei galimybe rytojui. Kalbant apie pastovumą, manau, jis įgaunamas turint ilgalaikį tikslą, tad renginiui būtina į kažką lygiuotis. Manau, šiandieninis elektroninės muzikos formatas ir idėja panašiausia į Tundros (tiltas tarp kultūrų). Be abejonės, yra sprendimų, kurių mokomės ar skolinamės ir iš kitų festivalių: Supynių, Revolution ar netgi Velnio Akmens.

Sintezės pavadinimą, logotipą ir dizainą parinkome pasitarę su PZS, žinoma reivų organizatorių grupe iš Šiaulių. Kadangi atsisakėme roko muzikos, tinkamam atsinaujinimui reikėjo „apsivalyti“ nuo dviprasmiškų asociacijų, skaičių, kurie lėmė organizacinės grupės atsiradimą. (2014-aisiais vykęs pirmas mūsų festivalis, skirtas 666-iems miestelio vietovardžio minėjimo metams iš Strėvos mūšio kronikų). Dėl šio apsivalymo kreipėmės į miestelio kleboną palaiminti festivalio Sintezė projektą.

- Bažnyčia? Turbūt juokaujat?

- Nejuokauju. Mąstydami apie renginį sutarėme, kad toks palaiminimas būtų gana logiškas ir tarnautų kaip geriausia parama, bent pradžiai. Taip pat sutikome, kad nenorime diskredituoti šios institucijos ir kartu menkinti savo gimtų įsitikimų, bandydami naudoti šią žinią agresyviam brand’inimui ar kokiai humoro / trolinimo komunikacijai (šypsosi).

- Minėjote panašaus spektro renginius ir jų patirtį, filosofiją. Kokia jūsų renginio filosofija?

- Mes savo festivalį visuomet laikėme kultūrine kryžkele, tad tikslas išlieka panašus: suvesti skirtingas alternatyvias sroves ir sukurti geriausią įmanomą šokių aplinką, poilsį. Norėtume, kad renginys prisidėtų prie elektroninės šokių muzikos Lietuvoje kūrimo, garsinimo, vertės formavimo namie ar užsienyje, jame gimtų naujų kultūrinių srovių muzikoje ar šokyje.

- Kaip tai atsispindi renginio programoje?

- Šiemet per dvi naktis dviejose scenose įvyks 4 žanrų koncertai: DnB, Tekno, Hardcore – penktadienį ir Techno bei Psy-Trance – šeštadienį. Tarp koncertų, šeštadienį dieną, rengsime visų stilių šokių turnyrą su ypatinga DJ staigmena ir MC, palaikančio dainininko, konkursą. Tai bus esminės renginio veiklos svečiams, kurių nedomina vyksiančios sporto rungtys, pokyčių dirbtuvės ar kitos įprastos poilsinės veiklos.

- Skamba intriguojančiai. Kur visa tai vyks, ar ruošiatės kažkaip stebinti svečius?

- Norime sukurti dvi jaukias pusiau uždaras scenų erdves, kurios net ir blogo oro sąlygomis leistų svečiams mėgautis renginiu. Erdvėse įrengsime unikalias dekoracijas su VJ pasirodymais ir šviesų ansambliais, valdomais patyrusių specialistų. Garso sistemos adekvačios renginio formatui, tikimės, įvertinsite. Vienoje iš scenų įrengsime 60 m2 šokių aikštelę – pakylą, kitoje po penktadienio koncerto žymiai keisime dekoracijas. Numatytos tiesioginės transliacijos iš renginio koncertų bei šokių turnyro.

- Per daug nesiplečiant, kas pas jus groja?

- Koncerto metu išgirsite jaunų bet įgudusių prodiuserių ir patyrusių Dj iš Lietuvos. Išskirsiu vakaro kuratorius, Twisted Visions komandą, ir jų vakarėlių rezidentus bei atvežamus estų atlikėjus Kelder ir Bassiohtu.

Tek-Core scenoje tuo pačiu metu galėsite išgirsti tarptautinius atlikėjus Dr. Looney, Illuminatek M1dlet bei didelį šalies Tekno ir Hardcore DJ arsenalą.

Techno koncertui parūpinom ilgiausią grojaraštį, startuojantį nuo Idm, Experimental žanrų, kuriuos keis svečių iš Jungtinės Karalystės, Taka, Xavier, Skp, klubinės techno muzikos programa. Kuliminacijos link vesime su Kgbk, Anna Hanna, Play4n4 ir dauguma kitų Dj bei prodiuserių.

Psy-Trance koncerte išskirčiau svečią iš Australijos Fugly bei užsienyje labai gerai žinomą ir daug kur pasaulyje grojusį lietuvį Dohm. Džiaugiamės, kad šiuos vardus papildo Dj Saga, autoritetingas šalies alternatyvios elektroninės muzikos globėjas, bei turtina Aranyo, Phunk, Nelumbos, Ney ir kiti.

- Papasakokit apie renginio vietą. Kur ji? Kaip galima atvykti ir apsistoti?

- Renginys jau penktus metus vyks vieno garbaus Žiežmarių tautodailininko sodyboje, kuri kažkada buvo komjaunimo stovykla darbų sezonų metu. Šiuo metu tai įvairios augmenijos, meno kūrinių ir kitokių įdomybių apsuptyje įrengta poilsio zona su tvenkiniu (nerekomenduosime maudytis). Šioje vietoje jaukiai leisti laiką gali iki tūkstančio žmonių.

Atvykti galite automobiliu, turėsime saugomą stovėjimo aikštelę ir kempingą. Žiežmarius pasiekti iš Vilniaus ar Kauno labai lengva ir visuomeniniu tarpmiestiniu transportu. Nuo stotelės iki renginio vietos tektų eiti apie valandą.

- Iki renginio liko labai nedaug laiko. Kaip sekasi ruoštis?

- Manau, viskas vyksta pakankamai skandžiai, geriau nei pernai. Infrastruktūros statybos prasidėjo, komunikacijos planą įgyvendinome didžiąja dalimi, aišku, pasitaikė sunkumų ar klaidų, bet kaip be jų? Apžvelgiant viską manome, jog auditorija puikiai nujaučia, ko gali tikėtis. Na, o mums belieka pasistengti, kad svečiams šį savaitgalį vėl atimtume žadą bent akimirkai.

- Palinkėsime jums sėkmingai užbaigti ruošos darbus! Gal norėtumėte dar ką nors pridėti?

- Taip, dėkoju artimiems ir komandai už paramą, žiežmariškiams – už pakantumą ir pagalbą, svečiams – kad domitės ir apsilankote. Kviečiu šį savaitgalį atvykti į Sintezę – elektroninės šokių muzikos ir kultūros sąnkryžą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją