„PLJS – tas kokybiškas festivalis. Jame dalyvaujančių muzikantų sąrašas – puikus. Grojau jame itin įvairiai ir išskirtinei publikai. Tai diskusijų, dalinimosi idėjomis ir vizijomis savaitgalis, suburiantis skirtingus žmones ir kuriantis atradimus kiekvienam dalyviui", – pasakoja viena festivalio dalyvių Erica Jennings, kuri prisipažino esanti didelė festivalių gerbėja. Šį kartą į renginį žinoma dainininkė keliaus ne kaip atlikėja, o kaip diskusijos tema „Lietuvių kultūros vėliavnešiai pasaulyje" dalyvė. Moteris taip pat išskiria unikalią renginio atmosferą: „Tai erdvė, kurioje susitinka skirtingi žmonės – tie, kurie savyje nešiojasi skirtingas idėjas, skonius, patirtis ir istorijas, o visa tai sukuria kažką išskirtinio", skelbiama pranešime spaudai.

Erica Jennings pasakoja, jog jai itin rūpi šalis, kurioje augina savo vaikus – jie ir lietuviai, ir airiai, ir kolumbiečiai. PLJS sutinki daug tų, kurie – skirtingų šaknų, ilgai keliavo ar gyveno užsienyje. Dainininkė akcentuoja, jog toks renginys yra ypatingai praturtinanti patirtis pačiai šaliai, juk tai atveria galimybes atrasti kitokius požiūrio kampus ir patirtį, kuria gali dalintis jos pačios piliečiai ir taip kartu prisidėti prie šalies kūrimo jos viduje ir ne tik.

VDU docentas Rytis Zemkauskas į festivalį keliaus jau ne pirmą kartą, o šių metų renginyje moderuos diskusiją tema „Trys šimtmečio kartos". Žurnalistas ir laidų autorius bei vedėjas įsitikinęs, jog renginys svarbus jau vien todėl, kad, norint sveikos valstybės, reikia rūpintis jaunais ir išsilavinusiais jos žmonėmis. R. Zemkauskas pratęsia mintį teigdamas, jog PLJS – naudingas ne tik jauniems, tačiau ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes suteikia galimybę kalbėtis, išgirsti kažką naujo, augti. Tai – abipusė nauda.

Bendravimas, teigia R. Zemkauskas, yra trumpiausias kelias gauti žinių ir augti, o lygiavertis pokalbis, kokybiškai praleistas laikas ir galimybė užmegzti nekasdienes pažintis – vieni pagrindinių festivalio bruožų. Festivalio diskusijų metu kiekvienas gali pakelti ranką ir užduoti tik jam aktualų klausimą, o po jų – prieiti ir betarpiškai pasikalbėti su mėgiamu atlikėju ar tuo, su kuriuo manei galbūt neturėsiąs galimybės apsikeisti idėjomis ar tapti draugais socialiniuose tinkluose. R. Zemkausko teigimu, vyresnioji karta turėtų būti dėkinga, kad juos kviečia į PLJS, kad jaunimas nori juos išgirsti. Festivalis yra puikus tokių sąlygų kūrėjas ir panašu, jog kol kas tai labai gerai veikė.

Ankstesniuose festivaliuose dalyvavęs Gytis Ivanauskas pabrėžia jį žavinčią festivalio sričių įvairovę: nuo rimtų, tikslingų mokslo temos pranešimų iki lengvesnių, jaunimą įtraukiančių diskusijų kultūros ar politikos temomis. Į šių metų festivalį taip pat keliausiantis aktorius ir choreografas akcentuoja ir didelę renginio veikų įvairovę pabrėždamas kokybiškus koncertus ir kitas pramogas. G. Ivanauskas apibendrina ir priduria – gera žinoti, kad yra toks renginys, kuris bent savaitgaliui suvienija lietuvius iš viso pasaulio, tame tarpe – ir pačios Lietuvos.

Paklaustas, kuo jam įsiminė dalyvavimas festivalyje, žinomas laidų vedėjas ir žurnalistas Ignas Krupavičius tvirtina, jog „tai – vieta, kur be begalės įdomių charizmatiškų asmenybių iš naujo gali atrasti ir pažinti save". Platus renginio pranešėjų spektras vienareikšmiškai suponuoja, jog būsi įkvėptas ir sužinosi kažką naujo, o kokybiška festivalio turinio ir pramogų sintezė leis mėgautis ilguoju liepos savaitgaliu – festivalyje gros Monique, „Lillas ir Innomine", „Solo ansamblis" ir kitos žinomos lietuviškos muzikos grupės bei atlikėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)