Prieš spektaklį teatro Kamerinėje salėje vyks susitikimas su jubiliate ir bus pristatoma muzikologės Jūratės Vyliūtės knyga "Carmen dienoraščiai: Irena Jasiūnaitė scenoje ir gyvenime".

1947 metais baigusi Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnaziją, I. Jasiūnaitė studijavo tuometinėje Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Muzikos ir teatro akademija), dirbo Kauno muzikinio teatro soliste, nuo 1953 metų buvo Lietuvos operos ir baleto teatro solistė.

I. Jasiūnaitė operos scenai atidavė daugiau kaip 30 savo gyvenimo metų, sukūrė per pusšimtį mecosoprano vaidmenų, sudainavo per 1300 operos spektaklių. Tarp išskirtinių solistės vaidmenų - Mirta "Pilėnuose", Marta "Fauste", Amneris "Aidoje", Eboli operoje "Don Karlas", Santuca "Kaimo garbėje" ir daugelis kitų. Tačiau svarbiausias ir brangiausias pačiai dainininkei vaidmuo - temperamentingoji Karmen. Jį solistė operos scenoje atliko net šimtą kartų, tarsi burtininkė scenoje kerėjusi ne tik savo įspūdingu balsu, bet ir vulkanišku temperamentu bei artistiškumu.

1964 metais I. Jasiūnaitei suteiktas Lietuvos nusipelniusios artistės, 1985 m. - Lietuvos liaudies artistės vardas. Solistė yra ir Rokiškio krašto garbės pilietė.

Sostinės leidyklos "Scena" išleisti "Carmen dienoraščiai" - tai ne tik operos primadonos I. Jasiūnaitės prisiminimai. Tai knyga apie sovietmetį, artimųjų tremtį ir netektis, apie menininkus ir jų dalią to laiko girnose, meilę ir išdavystę ir apie Operą.

"Didžioji mano meilė, kuri per visą gyvenimą manęs neapvylė, - tai opera", - sako dainininkė. Knygos autorė muzikologė J. Vyliūtė talentingai tapo I. Jasiūnaitės portretą. Knyga parašyta lengvu stiliumi, gausiai iliustruota nuotraukomis iš asmeninių archyvų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją