Keisti pasenusias taisykles nuspręsta atsižvelgiant srautinio siuntimo poveikį muzikos pramonei.

Reformų paketui dar turės pritarti senatoriai, tačiau jį palaiko abi didžiosios politinės partijos, taip pat nemažai muzikos pramonės atstovų ir muzikantų organizacijų. Tokia vieninga parama – gana retas atvejis smarkiai susiskaldžiusiame Vašingtone.

Muzikos modernizavimo įstatymas, be kita ko, numato išplėsti autorių teisių apsaugą ir dainoms, sukurtoms iki 1972 metų. Šią ribą, įtvirtintą dabartiniame įstatyme, nuspręsta panaikinti atsižvelgiant, kad buvo sulaukta ieškinių bangos iš vyresnių atlikėjų, nepatenkintų, kad jie negauna jokio užmokesčio.

Įstatymas numato įsteigti muzikos leidėjų vadovaujamą valdybą tvarkyti autorių teisių subjektų išduodamas vadinamąsias mechanines licencijas, leidžiančias srautinio siuntimo kompanijoms ir kitiems naudoti muzikos kūrinius.

Pagal dabar galiojančią tvarką, dainų kūrėjai per JAV Autorių teisių biurą (Copyright Office) išduoda vadinamuosius ketinimų pranešimus. Tai sudėtingas procesas, dėl kurio autoriams kartais ilgai tenka laukti atlyginimo už jų kūrinių naudojimą.

Naujas įstatymas taip pat numato pertvarkyti Autorinių atlyginimų valdybą (Copyright Royalty Board, CRB), sprendžiančią dėl honorarų dydžio, ir visiems muzikos paslaugų teikėjams nustatyti vienodus mokėjimus.

Įstatymas taip pat turėtų formalizuoti prodiuserių, garso operatorių ir kitų įrašų studijų techninių darbuotojų autorių teisių apsaugą.

„Prognozuojant, kad artimiausiais metais pajamos iš skaitmeninės muzikos srautinio siuntimo išaugs dvigubai, labai svarbu, kad šis įstatymo projektas taptų įstatymu ir žengtume koja kojon su dinamiška šios didžios Amerikos pramonės šakos raida“, – sakė trečias pagal rangą respublikonas Atstovų Rūmuose Steve'as Scalise'as.

Aukščiausio rango demokratas Atstovų Rūmų Teismų komitete Jerroldas Nadleris savo ruožtu sakė, kad šis įstatymo projektas žymi „ypatingą laikotarpį, kai praktiškai visi šios pramonės suinteresuotieji subjektai vieningai palaiko bendrą muzikos politikos darbotvarkę“.

„Tai istorinė proga atlikti tai, ko nepavyko padaryti ne vieną dešimtmetį“, – pridūrė jis.

Muzikos transliavimo internetu platformos, tokios, kaip milžinė „Spotify“, sparčiai transformavo muzikos pramonę ir po daugelį metų trukusio sąstingio vėl paskatino jos augimą.

Pernai pasaulinės pajamos iš muzikos įrašų padidėjo 8,1 proc. - tai rekordinis pajamų augimas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją