Muzikos „Nobelio premija" vadinamo apdovanojimo laureatai birželio 14 dieną per iškilmingą ceremoniją Stokholme gaus po 1 mln. Švedijos kronų (101 tūkst. eurų). Ceremoniją transliuos televizija, dalyvaus karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas).


Afganų nacionalinis muzikos institutas pagerbtas drauge su savo įkūrėju Ahmadu Sarmastu, kuris šią mokyklą 2010 metais įsteigė kaip retą šalyje koedukacinę iniciatyvą.

Institutas, kuriame mokoma ir afganų, ir vakarietiškos muzikos, padėjo suburti pirmą šalyje moterų orkestrą, kuris pernai grojo Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje.

Afganistane, kur 1996–2001 metais valdant Talibano režimui buvo draudžiama ir muzika, ir mergaičių švietimas, A. Sarmastas susiduria su nemaža rizika. Jis sakė, kad jaučiasi „labai sujaudintas, pagerbtas ir privilegijuotas" laimėjęs premiją „Polar".

„Mes tikime, kad du mūsų laureatai, nors ir iš labai skirtingų pasaulių, iliustruoja muzikos premijos „Polar" misiją ... pagerbti muzikantus ir muzikos organizacijas, kurių darbas pakeitė žmonių gyvenimus", – pareiškime sakė apdovanojimo vykdomoji direktorė Marie Ledin (Mari Ledin).
„(Grupę) „Metallica" myli ir ja žavisi milijonai sunkiojo roko gerbėjų visame pasaulyje", – sakė ji.

Tuo tarpu A. Sarmastas ir jo muzikos institutas stengėsi „sugrąžinti muzikos džiaugsmą ir galią į vaikų gyvenimus", nurodė ji.

„Metallica" yra tarp įtakingiausių sunkiojo metalo grupių, padėjusi piktai ir agresyviai muzikai tapti pagrindinės srovės dalimi ir dešimtmečius išsaugojusi entuziastingų gerbėjų armiją.

Šios Kalifornijos grupės būgnininkas, Danijoje gimęs Larsas Ulrichas, premiją „Polar" pavadino „puikiu patvirtinimu viskam, ką „Metallica" padarė per pastaruosius 35 metus".

„Tuo pačiu jaučiame, kad išgyvename savo geriausius laikus ir mūsų laukia daug gerų metų", – grupės vardu sakė L. Ulrichas.

2016 metų pabaigoje grupė išleido savo 10-ąjį albumą „Hardwired... to Self-Destruct".

Premiją „Polar" 1989 metais įsteigė velionis Stigas Andersonas – švedų popmuzikos superžvaigždžių ABBA vadybininkas. Kasmet išrenkami du premijos laureatai.

Premijos teikėjai deklaruoja, kad tikslas yra „įveikti muzikos ribas suburiant žmones iš visų skirtingų muzikos pasaulių".

Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra Stingas, Bobas Dylanas, Bjork, Sonny Rollinsas ir Ravi Shankaras.
Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)