"Aš esu maksimalistas ir norėčiau, kad muzika būtų atlikta taip, kaip ją girdžiu", teigia ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje išgarsėjęs smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Šis atlikėjas maksimaliai atiduoda save muzikai, taip pelnydamas ir didelį kritikų palankumą: "Tiesiog neįtikėtina, kad smuikas gali sukelti žmonių sielose tiek daug nuostabos, susižavėjimo, užsimiršimo".

Vilhelmas Čepinskis laimėjo prizines vietas Lietuvos, TSRS, Čekoslovakijos konkursuose. Smuikininkas yra koncertavęs su žymiausiais pasaulio atlikėjais: V.Spivakovu, J.Bašmetu, G.Kremeriu ir kt.; griežė daugelyje garsiausių pasaulio salių: Tilles Center (Niujorkas), Carnegie Hall (Niujorkas), Concertgebow (Amsterdamas), Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje.

V.Čepinskis ne tik griežia solo, bet ir įkūrė bei vadovauja styginių ansambliui "Camerata Klaipėda".

Koncertui Kongresų rūmuose diriguos Martynas Staškus, ne kartą bendradarbiavęs su Valstybiniu simfoniniu orkestru. Dirigento repertuare - J.Strausso "Vienos kraujas", G.Puccini "Tosca", W.A.Mozarto "Pagrobimas iš Seralio", C.M.von Weberio "Laisvasis šaulys", G.Verdi "Aida", "Nabucco", M.Theodorakio "Graikas Zorba", P.Čaikovskio "Spragtukas", Ch.Gounod "Faustas", G.Puccini "Gianni Schicchi" ir kt. M. Staškus Gastroliavo Olandijoje, Vokietijoje, Italijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Danijoje, Taivanyje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje.

M. Staškus yra parengęs ne vieną stambios formos chorinį - orkestrinį kūrinį: A. Dvorako Requiem, F. Schuberto Stabat Mater, J. S. Bacho Pasijas pagal Morkų, G. B. Pergolesi Stabat Mater ir kt.

Šeštadienį, spalio 22 d., įvyks netradicinio kamerinio ansamblio koncertas „Pokalbis dviese: netikėti sąskambiai“. Darius Bažanovas (tūba) ir Vilija Grencevičiūtė (arfa) 2005 m. pavasarį jau grojo Valstybinio simfoninio orkestro linksmame ir netradiciniame sezono uždarymo koncerte „Vieną kartą prerijose“, tačiau tuomet skambėjo komiški kūriniai, o šį kartą netradicinio dueto programoje - baroko, romantizmo epochų ir XX amžiaus kompozicijos, daugiausia aranžuotos pačių atlikėjų. Šalia F.Chopino, J.S.Bacho, F.Liszto muzikos skambės „The Beatles“, D.Ellingtono ir kitos populiariosios ir džiazo muzikos aranžuotės. Abu atlikėjai yra Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro nariai, Darius Bažanovas – Sostinės vario kvinteto narys.

Arfa ir tūba dažniausiai įsilieja į didesnių ansamblių, orkestrų skambesį, kompozitoriai retai rašo muziką atskirai šiems instrumentams, todėl išgirsti juos grojančius solo ar „besikalbančius“ duete – retas ir visada intriguojantis įvykis.

Muzikos ir teatro akademijos magistrantė Vilija Grencevičiūtė mokytis groti arfa pradėjo M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje, būdama septynerių metų. 2000 metais ji įstojo į Muzikos ir teatro akademiją, Giedrės Debesiūnaitės ir kviestinės profesorės Florence Sitruk klasę. Arfininkė stažavosi Karališkoje Briuselio Konservatorijoje Anne-Sophie Bertrand klasėje, dalyvavo įvairiuose šiuolaikinės muzikos projektuose bei meistriškumo kursuose, kuriuos vedė Marie-Claire Jamet ir Susann Mcdonald, koncertavo Lietuvos miestuose, Belgijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, 2002 metais grojo Pasauliniame arfininkų kongrese Ženevoje.

Darius Bažanovas mokėsi B.Dvarionio vaikų muzikos mokykloje akordeono klasėje, Vilniaus J.Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje V.Šocho tūbos klasėje. 1988 m. tapo Respublikinio jaunųjų atlikėjų pučiamųjų instrumentų konkurso laureatu, 2003 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos doc. L.Ulevičiaus tūbos klasę. Penktadienio koncerto Kongresų rūmuose pradžia - 19 val., o šeštadienio – 18 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją