Netrūksta įrodymų, kad „alt-J“ yra verti atskiro dėmesio ir kiekvieno komplimento. Vien socialiniame tinkle „Facebook“ grupę seka 1,6 mln. žmonių, o bendras perklausų kiekis skirtingose platformose tuoj pasieks 2 milijardus. Kaip rašoma organizatorių pranešime spaudai, jie labai originalūs, šiuolaikiški, intelektualūs ir žaismingi. Tą patvirtina būrys žymių jų gerbėjų, atvirai deklaravusių savo ištikimybę simboliui ∆.

Dar pačioje savo šlovingos karjeros pradžioje „alt-J“ sulaukė netikėto kvietimo: TV serialo „Bręstantis blogis“ žvaigždė Aaronas Paulas pusiau juokais „užsisakė“ grupės koncertą savo namuose. Tiesa, muzikantai tuo metu koncertavo Europoje. Bet vėliau susitiko su aktoriumi festivalio „Lollapalooza“ užkulisiuose.

„alt-J“ ir Aaronas Paulas

Kitas kino aktorius, tokių filmų kaip „Visuomenė prieš Larį Flintą“, „Bado žaidynės“, „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ ir serialo „Tikras detektyvas“ žvaigždė Woody Harrelsonas taip pat žavisi „alt-J“ talentu. Pernai jis buvo pastebėtas viename svarbiausių grupės koncertų – pilnoje Londono ‚O2” arenoje, kurioje groti yra daugelio muzikantų svajonė. W. Harrelsonas yra ne tik fanas, bet ir artimas „alt-J“ draugas, tad po koncerto jis su grupe nuėjo žaisti boulingo.

Ši grupė turi gerbėjų ir politikų rate. Kadaise buvęs Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas jų dainą „Tessellate“ įtraukė į dešimties britų kūrinių grojaraštį, kurį padovanojo pasaulio lyderiams. Taigi tikėtina, kad „alt-J“ muzikos klausėsi Barackas Obama, Angela Merkel ir net Vladimiras Putinas.

Visai logiška, kad moksliukais prisistatantys „alt-J“ nariai turi ryšių ir kosmose. Šį mėnesį jie lankėsi Europos kosmoso agentūroje ir didžiavosi nusifotografavę su žymiu britų astronautu Timu Peake‘u. Europos kosmoso agentūra pasidalino įrašu, kad jų ir „alt-J“ bendravimas tęsiasi jau ne vienus metus – savo debiutinio albumo viršelyje grupė panaudojo iš palydovo darytą Gango deltos nuotrauką.

„alt-J“ nariai Gusas ir Joe bei Timas Peake‘as

Bet, žinoma, daugiausiai gerbėjų „alt-J“ turi tarp kolegų muzikantų – nuo Iggy Popo ir Yoko Ono iki Harry Styleso iš „One Direction“. Tiesa, J. Newmanas teigia, kad net ir šiandien pažįsta labai mažai muzikantų. Tačiau jis tikrai pažįsta Vilniaus Kalnų parką prieš pusmetį drebinusių „Foals“ lyderį Yannį Philippakį. Jie yra net labai geri draugai. Galbūt šie du indie muzikos ramsčiai kada nors sukurs ir bendrą dainą?

Vienas iš „Oasis“ brolių Noelis Gallagheris yra pareiškęs, kad labai mėgsta „alt-J“ dainą „Left Hand Free“. Tačiau tai ir viskas: „Dėl manęs „alt-J“ gali atsiknisti, – sau būdingu stiliumi kirto žodžio kišenėje neieškantis Noelis. – Tai puiki melodija, aš už ją sumokėjau 79 pensus, bet jokiu būdu nesu grupės fanas.“ Paklaustas, kas būtent jam nepatinka, pridėjo: „Vienas iš jų su ūsais, o tai visiškai nepriimtina.“ „alt-J“ muzikantų atsakas buvo trumpas ir aiškus: „Jei mus vertina Noelis Gallagheris, mes jau tikrai garsūs.“ Šie atlikėjai šiemet tikrai susidurs būdami pagrindinėmis festivalio „Bilbao Live“ žvaigždėmis.

Kita juokinga istorija interneto archyvuose simboliškai susiejo „alt-J“ ir „Radiohead“, su kuriais jie neretai lyginami. „alt-J“ nariai prisipažįsta kadaise „pataisę“ puslapį „Vikipedijoje“ ir prirašę, kad būtent jų muzika padarė įtaką „Radiohead“ kūrybai. Nors tai ir buvo melas, jie tikrai padarė įtaką daugybei jaunų grupių.

JAV rokeriai „Paramore“ pasakojo, kad svarbiausias įkvėpimas jų ketvirtajam albumui buvo būtent „alt-J“ muzika. Gitaristas Tayloras Yorkas kurdamas nuolat klausėsi „alt-J“ albumo „An Awesome Wave“.

Amerikiečių bliuzroko atlikėjas Benjaminas Bookeris „Facebook“ paskyroje pernai į šuns dienas išdėjo kitą amerikiečių muzikos žvaigždę Ryaną Adamsą už tai, kad šis palygino „alt-J“ su uodo įkandimu, kurio reikia tiesiog nepaisyti. B. Bookeris rašė: „Retai supykstu ant kitų atlikėjų, bet negaliu tylėti, kai žmogus kritikuoja grupę, kuri yra originalesnė, nei jis pats kada nors bus.“

Savas „alt-J“ dainų versijas yra įrašę labai skirtingi muzikantai. Tai tik rodo grupės muzikos universalumą. „Paramore“ savaip interpretavo dainą „Matilda“. O kai „Mumford and Sons“ gyvai BBC 1 eteryje perdainavo „Tessellate“, grupę užgriuvo netikėta populiarumo banga. „Kada nors atsilyginsime tuo pačiu“, – sakė Joe Newmanas. Tiesa, kol kas šio pažado netęsėjo. Tą patį hitą „Tessellate“ „pasiskolinusi“ yra ir britų popmuzikos žvaigždė Ellie Goulding – ji šios dainos versiją įtraukė į savo antrojo albumo papildytą leidimą „Halcyon Days“.

Ellie Goulding – Tessellate (alt-J Cover)

Beje, „X faktoriaus“ laimėtoja Leona Lewis taip pat yra išreiškusi troškimą dirbti su „alt-J“, bet nepanašu, kad alternatyvios eksperimentinės muzikos kūrėjus toks pasiūlymas domintų.

Viena ištikimiausių grupės fanių yra popžvaigždė Miley Cyrus, „alt-J“ dainą „Fitzpleasure“ naudojusi savo koncertiniame ture „Bangerz“. Jau anksčiau savo „Twitter“ paskyroje ji buvo pareklamavusi „alt-J“ muziką – reikėtų pridurti, kad jos paskyrą seka beveik 40 milijonų žmonių. Įdomu, kad šįkart „alt-J“ vis dėlto atsilygino tuo pačiu. Grupės būgnininkas Thomas Greenas remiksavo jos dainą „4x4“, kurios fragmentas vėliau įsiliejo į grupės antrojo albumo singlą „Hunger of the Pine“. Būtent Miley balsas priedainyje skanduoja: „I‘m a female rebel“ („Aš maištininkė!“).

alt-J – Hunger of the Pine

Grupės „alt-J“ pasirodymas Lietuvoje įvyks vasario 6. d. koncertų salėje „Compensa“. Grupės pasirodymą Vilniuje apšildys kylanti britų atlikėja Marika Hackman.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją