1936 metais Kento grafystėje gimęs legendinis bosistas atlieka ketvirtojo-šeštojo dešimtmečio muziką (džiazą, ritmenbliuzą, rokenrolą, bliuzą, soulą, kantri).

Po trijų dešimtmečių intensyvios veiklos su „The Rolling Stones“, B.Wymanas 1991 m. nusprendė pasitraukti iš grupės ir atsidėti šeimai bei kitiems savo pomėgiams, kuriems anksčiau negalėjo skirti pakankamai laiko - archeologijai, knygų rašymui, fotografijai, restoranų tinklui.

Vis tik potraukis muzikai nedingo ir 1995 m. jis, kartu su gitaristu Terry Tayloru, pradėjo namuose savo malonumui improvizuoti senus džiazo, bliuzo standartus. Netrukus buvo pakviesta daugiau bendraminčių ir sukurta grupė „Rhythm Kings“, kurios 1997 m. išleistas pirmasis albumas iš karto sulaukė klausytojų ir kritikų pripažinimo bei susidomėjimo.

Perspėjęs, kad turi tik 15 minučių, B.Wymanas mielai sutiko telefonu pabendrauti su roko naujienų svetainės mountainrock.lt korespondentu ir papasakoti apie būsimą koncertą Lietuvoje, savo pomėgius ir santykius su „The Rolling Stones“ nariais.

MountainRock: Pirmą kartą koncertuosite Baltijos šalyse - Lietuvoje, Latvijoje. Ar ką nors žinote apie šias šalis?

Bill Wyman: Ne, tiesą pasakius, žinau labai mažai. Žinau tik, kad Ryga - Latvijos, o Vilnius - Lietuvos sostinė. Tačiau dėl to ir noriu atvažiuoti į Rytų Europą, kurioje dar nesu buvęs. Džiaugiuosi būsimais koncertais.

Man įdomios visos šalys, kuriose groju. Jaučiu trauką viduramžių pastatams. Jie turi kažkokio ypatingo šarmo.

MR: Esate ne tik muzikantas, bet ir archeologas. Net esate išleidęs knygų šia tematika. Ar turėsite laisvo laiko archeologiniams tyrinėjimams Vilniuje?

B.W.: Vilniuje būsiu labai trumpai, nes išvakarėse turėsiu koncertą Lenkijoje, o sekančią dieną - Latvijoje. Vis tik tikiuosi nors šiek tiek apžiūrėti miestą, tačiau archeologinių kasinėjimų, kad ir kaip gaila, Vilniuje tikrai nespėsiu pradėti (red. - juokiasi).

MR: Kokius kūrinius atliksite Lietuvos klausytojams? Ar dažnai keičiate programą?

B.W.: Mūsų programa truks apie 2 valandas. Dainuos keturi skirtingų stilių dainininkai, todėl grosime labai įvairią muziką: džiazą, bliuzą, rokenrolą, soulą, kantri, gospelą. Grupėje groja labai geri muzikantai, todėl galime atlikti stilistiškai įvairius kūrinius.

Koncertuodami labai dažnai keičiame grojamas dainas. Nenorime įkyrėti nei sau, nei klausytojams. Yra labai daug gerų kūrinių, kuriuos norime pateikti klausytojams. Kartais grojame net neįrašytas arba tik ką sukurtas dainas.

MR: Ar grosite ir „The Rolling Stones“ dainas?

B.W.: Ne, niekada negroju „The Rolling Stones“. Nematau prasmės lįsti į šią muziką. Esu patenkintas metais, praleistais šioje grupėje, ir jos kūryba, tačiau dabar mane traukia kitokia kūryba.

MR: Kaip sutariate su „rolingais“ dabar?

B.W.: Mes esame labai geri draugai, ypač su būgnininku Čarliu. Su juo susitinkame kelis kartus per savaitę. Kalbamės apie sportą, įvairias problemas, juokaujame. Mums smagu bendrauti. Neseniai jis man atsiuntė iš Amerikos dvi dėžes. Jose buvo sudėta įvairi „The Rolling Stones“ koncertinio turo atributika.

Bendrauju ir su kitais nariais, tačiau tai bendravimas socialinėje sferoje, mes nebeturime bendrų verslo reikalų.

MR: Ar daug duodate interviu, kuriuose jūsų neklausia apie ryšius ir santykius su „The Rolling Stones“?

B.W.: Iš tiesų manęs dažnai klausia apie mūsų santykius. Tačiau ne kiekvieną kartą. Pavyzdžiui, Vokietijoje ar Skandinavijos šalyse domisi tik „Rhythm Kings" veikla.

MR: Ar vis dar jaučiate malonumą rengdamas koncertinius turnė ir gyvus pasirodymus?

B.W.: Jei man tai nepatiktų, to nedaryčiau. Muzika užima labai daug vietos mano gyvenime. Turiu ir daugybę kitų užsiėmimų: atlieku archeologinius tyrimus, rašau knygas, valdau restoranų „Sticky Fingers“ tinklą, užsiimu fotografija. Dabar darau tik tai ką noriu.

Nerengiu koncertų Australijoje ar Naujojoje Zelandijoje, nes tai užimtų pernelyg daug laiko, kurį noriu skirti kitiems savo pomėgiams ir šeimai. Taip pat neplečiu savo grupės muzikinės ir komercinės veiklos, nes nenoriu, kad visą laiką surytų šitie dalykai. Nors, kita vertus, sunku to nedaryti, nes mūsų muzika yra labai sėkminga ir turime daug viliojančių pasiūlymų. Tačiau dabar man labiausiai patinka nedideli koncertai, kuriuose susirenka keli ar daugiau tūkstančių žmonių.

MR: Kokie naujausi kūrybiniai planai?

B.W.: Rugsėjo 27 d. išėjo mūsų koncertinis albumas. Jame skamba Berlyne įrašytos dainas. Prieš keletą minučių daviau interviu vienam radijo žurnalistui, kuris gyrė, kad įrašas puikus. Tikiuosi, kad albumas suteiks daug džiaugsmo ir kitiems žmonėms.

MR: Kokie jūsų mėgstamiausi atlikėjai ir grupės?

B.W.: Dabartiniai ar ankstesnių kartų? Prisipažinsiu, kad nemėgstu dabartinių atlikėjų ir grupių. Jie nesugeba sukurti gerų dainų, gerai groti ir dainuoti. Man nepatinka per TV rodomos dabartinės žvaigždės. Nevertinu jų muzikos, ji man yra tuščia.

Labiausiai mėgstu senesnius atlikėjus, tokius kaip Ray Charlesas, Louis Armstrongas, Billie'is Holiday, ankstyvasis Elvis Presley.

MR: O kaip vertinate savo buvusios grupės naujas dainas, prie kurių kūrybos jau neprisidėjote?

B.W.: (red. - juokiasi). Jie buvo davę paklausyti keletą naujų dar nepabaigtų įrašų. Dainos man pasirodė ne visai išbaigtos. Bet apskritai naują „rolingų“ kūrybą vertinu gerai. MR: Daug muzikuojate, turite kitų svarbių jums pomėgių. Ar lieka laiko kultiniam anglų sportui futbolui?

B.W.: Taip domiuosi futbolu. Nuo labai senų laikų palaikau vieną vietinę komandą, o iš garsių ekipų sergu už „Manchester United“, nors pats gyvenu Čelsyje. Čelsio komanda turi daug puikių žaidėjų, bet man nepatinka, kad joje žaidžia labai daug užsieniečių. O Mančesterio ekipoje žaidžia daugiau anglų, kuriuos asmeniškai pažįstu, nes dažnai dalyvaujame įvairiuose labdaringuose renginiuose.

MR: O ar domitės krepšiniu, kuris yra antra lietuvių religija?

B.W.: Kad krepšinis yra jūsų antroji religija negirdėjau. Netgi nežinojau, kad šioje šalyje žaidžiamas krepšinis. Aš juo nesidomiu, kaip ir jūs, pavyzdžiui, kriketu, kurį labai mėgstu ir pats žaisti.

MR: Išėjęs iš „The Rolling Stones“ vedėte antrą kartą ir susilaukėte trijų dukrų. Ar jos taip pat domisi muzika?

B.W.: Taip. Viena jų groja klarnetu, kita - pianinu, tačiau nemanau, kad muzika jas domina dėl manęs. Juk jų pasirinkimas tikrai nėra rokenrolas (red. - juokiasi).

MR: Dėkui už interviu ir sėkmės koncerte.

B.W.: Tikiuosi susitikti Vilniuje ir išgerti stiklą gėrimo. Ar mėgstu alų? - Taip, mėgstu ir alų, tačiau renkuosi vyną, nes 10 metų gyvenau Prancūzijoje.

Billas Wymanas ir grupės "Rhythm Kings" koncertas Vilniaus Ledo rūmuose įvyks spalio 7 d. Durys atidaromos 20 val., koncerto pradžia - 21 val. Bilietu kainos - nuo 50 iki 80 Lt. Juos galima isigyti per bilietu platinamo sistemą Bilietai.lt. Nuo spalio 1 d. bilietai brangs.