NYLA (tarti „nAila“) yra pirmasis lietuviškas podkastas, kuriamas profesionalių žurnalistų ir turintis pirmuosius rėmėjus. Jo tikslas – analizuoti modernų pasaulį ir įkvėpti jį keisti į gera. Kas savaitę klausytojai išgirs interviu su menininkais, mokslininkais, aktyvistais, o taip pat – garso dokumentikos pasakojimus.

Pirmuosiuose „NYLA Talks“ interviu epizoduose kalbėjo vienas svarbiausių pasaulio gatvės menininkų Vilniuje užaugęs Ernestas Zacharevič ir Jordanijoje su pabėgėlių edukacija dirbanti sirė-lietuvė Christina Kaghadou.

Šią savaitę pasirodžiusiame „NYLA Feature“ epizode klausytojai išgirdo garsinį pasakojimą apie emigraciją: kas žmogų paverčia „emigrantu“ ir ką ši etiketė duoda – o greičiau, atima.

Nuo įprastų radijo laidų podkastai skiriasi tuo, kad jiems radijo eteris nėra būtinas: podkastų įrašai talpinami internete, jų klausomasi per telefoną arba kompiuterį.

„Tai alternatyva muzikai. Gali eiti gatve, plauti indus ar važiuoti troleibusu, bet per ausines pažinti neatrastus žmones, patekti į jaukų garso pasaulį. Podkastai nuobodžioms gyvenimo veikloms suteikia prasmę“, – sako NYLA autorius ir vedėjas Karolis Vyšniauskas.

Įkvėpta NPR, „This American Life“ ir kitų žanro standartą nustačiusių podkastų kūrėjų, NYLA komanda siekia pritraukti garsą arčiau klausytojo, ištrinti ribą tarp laidų autorių ir auditorijos, kuri dažnai atsiranda tradiciniame radijuje.

„Mes „Nanook“ komandoje patys klausome podkastų, tačiau jie visi – anglų kalba. Laukėme, kada ir lietuviškai galėsime klausyti profesionalaus, įtraukiančio ir maištaujančio podkasto. Kadangi toks neatsirado, ėmėme kurti patys – eksperimentuodami, ieškodami, daug diskutuodami ir vieni kitus kritikuodami. Kiekvieną epizodą papildome nuotraukomis ar vaizdo klipais, norime klausytojams sukurti kuo geresnę patirtį“, – teigia Berta Tilmantaitė, multimedijų žurnalistė, viena iš „Nanook“ įkūrėjų.

Podkasto kūrimą remia patys klausytojai

Anglakalbiame pasaulyje podkastai tapo fenomenu: 67 milijonai amerikiečių podkastų klausosi bent kartą per mėnesį, o populiariausias podkastas, žmogžudystę nagrinėjanti drama „Serial“, parsisiųsta 267 milijonus kartų.

Lietuvoje lig šiol nebuvo sukurta ilgalaikio, rėmėjų ir klausytojų paramą turinčio podkasto. NYLA kūrėjams pavyko tai pasiekti: podkasto kūrimą „Patreon“ platformoje remia 35 žmonės, surenkantys 169 JAV dolerius per mėnesį epizodų kūrimui – ir ši suma beveik kasdien auga.

NYLA pavyko rasti ir pirmąjį komercinį rėmėją: Vilniuje įkurtą naujienlaiškių kūrimo platformą „MailerLite“, kuria naudojasi per 350 tūkst. organizacijų visame pasaulyje.

„Kai „Patreon“ rėmėjams norėjome į rankas perduoti atvirukus su „Nanook“ komandos parašais, supratome, kad negalime su jais susitikti – klausytojai išsibarstę nuo San Francisko iki Londono iki Mianmaro. Daugelis klausytojų sakė, jog mūsų podkastai padeda jiems neprarasti ryšio su Lietuva. Mums tai didelis įvertinimas“, – prideda K. Vyšniauskas.

„Nanook“ komanda naują podkasto epizodą išleis kiekvieną ketvirtadienį. Įkvėpimo darbui jie semasi ir iš pirmojo dokumentinio filmo „Nanook of the North“ – būtent pagal jo vienos iš herojų, Šiaurėje išgyvenusios Nyla’os vardą podkastas pavadintas.

NYLA epizodus galima klausyti nyla.nanook.lt tinklalapyje – ten klausytojai ras ir pašnekovų fotografijas. Kitas patogus būdas klausytis yra per telefono podkastų programėlę. „Apple“ vartotojams „Nanook“ komanda rekomenduoja „Overcast“ arba telefone integruotą „Podcasts“ programėles, o „Android“ naudotojams – programėlę „Stitcher“. Visos jos yra nemokamos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)