Festivalis startuos Dainiaus Pulausko Siuita džiazo grupei ir simfoniniam orkestrui, kurią atliks Dainiaus Pulausko džiazo grupė ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Gintaro Rinkevičiaus.

Pasak muzikologės Jūratės Kučinskaitės, jau 18 metų "Vilnius Jazz" nuosekliai plėtoja idėją savo programose pristatyti šiandieninį džiazą - kūrybišką ir išradingą, alternatyvų ir netikėtą. Per tuos metus festivalis tapo savotišku džiazo novatorių traukos centru, o jo scenoje buvo pristatyta įspūdinga pasaulinio ryškumo džiazo meistrų galerija.

Šiųmetinio festivalio atidarymo koncerte pristatomas dar vienas šiuolaikinio džiazo aspektas - džiazo ir simfoninės muzikos jungtis. Šios krypties muzika gyvuoja jau aštuonis dešimtmečius - nuo Paulo Whitemano orkestro ir George'o Gershwino "Žydrosios rapsodijos" laikų. Tačiau Lietuvoje ši kryptis naudota labai nedaug, dažniau akademinės muzikos kūrėjų iniciatyva į orkestrą "inkrustuojant" džiazo ansamblį arba solistą.

"Vilnius Jazz" festivalio rengėjai užsimojo užpildyti šią spragą Dainiaus Pulausko Siuitos džiazo grupei ir simfoniniam orkestrui atlikimu. Kūrinys išskirtinis dar ir tuo, kad šį sykį džiazo ir simfoninės muzikos sintezę inspiravo džiazo kūrėjas - vienas iškiliausių Lietuvos džiazo muzikų, meistriškas pianistas, klavišininkas, išskirtinis lyderis bei savitas kompozitorius D. Pulauskas, savo sumanymą brandinęs ne vienerius metus.

Septynių dalių siuitoje - džiazo ir simfonizmo simbiozė, kurioje garsios džiazo grupės skambesių paletė susilies su sodriomis simfoninio orkestro spalvomis. Joje autorius siekė panaudoti ne tik plačias tembrines simfoninio orkestro galimybes apskritai, bet ir Valstybinio simfoninio orkestro privalumus, ypatingą dėmesį skirdamas mušamųjų grupei, į partitūrą įtraukdamas vibrafoną, marimbą.

Akademinių ir laisvų formų sinteze pagrįstoje kompozicijoje gausu džiazo priemonių - ritminių persikryžiavimų tarp orkestro, džiazo grupės ir solistų, simfoninio orkestro spalvomis svinguojančių džiazinių rifų.

D. Pulauskas komponuoti ir aranžuoti pradėjo dirbdamas Oktavos orkestre 1981 metais, o nuo 1996-ųjų jis vadovauja ir komponuoja savo kolektyvams: iš pradžių kvintetui, vėliau sekstetui, netrukus tapusiam vienu ryškiausių ir aktyviausių Lietuvos džiazo kolektyvų, savotišku Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Būtent D. Pulausko originalios kompozicijos tapo jo kolektyvo savitumo ir sėkmės garantu. Jau bemaž 10 metų D. Pulauskas vadovauja vienam reikšmingiausių ir aktyviausių Lietuvos džiazo kolektyvų "Dainius Pulauskas Group". Grupė koncertavo daugelyje prestižinių Europos ir Azijos džiazo festivalių, visur susilaukdama puikių vertinimų. "Galingu moderniojo džiazo pulsu" jų muziką pavadino Suomijos džiazo kritikas Risto Haapsamo.

"Dainius Pulauskas Group" nariai - aukščiausios lygos Lietuvos džiazo muzikai: trimitininkas Valerijus Ramoška, saksofonininkas Vytautas Labutis, bosistas Leonidas Šinkarenka, būgnininkas Linas Būda, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Garsios džiazo grupės partneris - Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras per šešiolika gyvavimo metų grojo daugiau kaip 900 koncertų Lietuvoje ir užsienyje. Nuo klasikos iki šiuolaikinės muzikos opusų grojantis kūrybingas orkestras nevengia neįprastų simfoniniam orkestrui eksperimentų ir jau turi patirtį panašioje žanrų sintezėje. Kauno džiazo festivalyje šis orkestras atliko kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus opusą "Decaphonia" dešimčiai džiazo solistų ir simfoniniam orkestrui; yra koncertavęs su legendine roko grupe "Electric Light Orchestra", su populiariosios ir roko muzikos dainininkais atlikęs programą "Klasikos metamorfozės".

Šių metų džiazo festivalis "Vilnius Jazz" spalio 6-9 dienomis pakvies į penkis koncertus Kongresų rūmuose, Rusų dramos teatre ir Ledo rūmuose. Čia pasirodys garsūs džiazo atlikėjai iš Norvegijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Olandijos ir Lietuvos. Po koncertų naktiniai "jam-session" šįmet vyks sostinės restorane "Grasas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją