Kaip pranešė Lietuvos kompozitorių sąjunga, šalies miestelių gyventojams vis dar stinga galimybių tiesiogiai susipažinti su naujausia lietuvių kompozitorių kūryba, pasiklausyti muzikos, pabendrauti su kompozitoriais ir atlikėjais, išgirsti profesionalų komentarus, todėl "Muzikos rudens" renginiai siekia kompensuoti šį trūkumą.

Šešiuose festivalio koncertuose dalyvaus žymūs Lietuvos atlikėjai - solistai, instrumentininkai, muzikos kolektyvai.

Tradiciškai festivalis prasidės Druskininkuose, kur rugsėjo 30 dieną vyks atidarymo ceremonija prie dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paminklo. Čia bus paskelbtas ir pagerbtas "Muzikos rudens" laureatas.

Druskininkuose, "Lietuvos" sanatorijos salėje, vyks atidarymo koncertas, kuriame dalyvaus kamerinės muzikos ansamblis "Vilniaus arsenalas", solistės Natalija Katilienė, Ieva Prudnikovaitė, Julija Stupnianek. Koncerte greta Jurgio Juozapaičio, Vytauto Laurušo kūrinių, nuskambės ir Osvaldo Balakausko bei Arūno Navako kūrinių premjeros bei specialiai festivalio užsakytas kūrinys - Teisučio Makačino "Penki haiku" sopranui, fleitai, altui ir ir fortepijonui.

Spalio 1 dieną Seirijuose (Lazdijų rajone) ir Simne (Alytaus rajone) įvyks Kauno muzikos ansamblio "Ainiai" koncertai. Juose skambės kompozitorių Vytauto Juozapaičio, V.Laurušo bei kitų muzika. Renginiuose dalyvaus ir patys kompozitoriai, kuriuos pristatys ir kalbins kompozitorius Vladas Švedas.

Du koncertus festivalio programoje surengs valstybinis dainų ir šokių ansamblis "Lietuva". Lietuvių kompozitorių muzikos liaudiškomis temomis spalio 1 dieną galės pasiklausyti Lazdijų gyventojai, o spalio 2 dieną ansamblis baigiamąjį "Muzikos rudens" koncertą surengs Alytaus dramos teatre.

Visuose koncertuose programą pristatys muzikologai, kurie kalbins atliekamų kūrinių autorius.

Festivalio rengėjai šiemet, kaip ir kasmet nemažą dėmesį skirs švietėjiškai programai - kompozitorių susitikimams su vaikų muzikos mokyklų mokiniais ir pedagogais. Kompozitoriai Leonas Povilaitis, V.Švedas, Julius Andrejevas ir kiti trečiadienį aplankys Varėnos muzikos mokyklą, o penktadienį - Druskininkų muzikos mokyklą.

Šiuose susitikimuose skambins pianistai Darius Kudirka, Kristina Tekoriūtė, drauge muzikuos tų mokyklų mokiniai, taip pat jaunieji atlikėjai iš Vilniaus "Ąžuoliuko" ir Naujosios Vilnios muzikos mokyklų.

Festivalio organizatoriai tikisi, jog gyvas bendravimas su dabar kuriančiais kompozitoriais pritrauks miestų bendruomenę, kultūros darbuotojus, taip pat mokinius, kuriems toks koncertas gali tapti unikalia muzikinio švietimo dalimi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją