Šaltasis ir tamsusis metų laikas lietuvių tradicijose gajus kalbomis ir dainomis prie židinio, dalijimusi išmintimi, patirtimi, dvasine šiluma. A. Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ iš savo turtingo dainų archyvo kruopščiai renka šiai progai tinkamą programą, kurią apipavidalins specialus apšvietimas. Unikalioje erdvėje muzika skambės ypač paveikiai.

Šv. Jonų bažnyčioje lygiadienio koncertas vyks pirmą kartą. Drauge su „Skyle“ muzikuos vargonininkas Vidas Pinkevičius, kelis kūrinius atliks ir kviestinė viešnia Neda Malūnavičiūtė.

„Grosime ir tuos kūrinius, kuriuos galima išgirsti tik rudens lygiadenio koncerte. Tarkim, daina „Ruduo“ skambės tik čia. Taip pat turime Vėlinių metui tinkamų kūrinių, juos paprastai irgi atliekame tik rudens lygiadienio koncertuose“, – pasakoja A. Smilgevičiūtė.

Senovės lietuviai rudens lygiadieniui ruošdavosi nuo kalnų ir piliakalnių namo parsigabendami ugnį. Gyvybės ir saugumo simbolis namų židinyje rusens, bus apgaubtas ir globojamas iki pavasario Lygės – šiltojo metų laiko. Vasarą gaudę ragai užleidžia vietą kanklėms, žmogus atsigręžia į savo vidinį pasaulį, protėvių išmintį, kviečiasi draugiškas dvasias.

„Rudens lygiadienio koncertas – graži mūsų tradicija. Jis – labai skirtingas nuo pavasarinio. Per muziką stengiamės išreikšti du svarbius dalykus: žiema ir tamsa nėra priešas, ramybės ir susikaupimo laikas žmogui reikalingas kaip ir gamtai. Tamsusis sezonas Lietuvoje – ilgas ir psichologiškai nelengvas. Jį išgyventi be didelio liūdesio ir apatijos padeda tinkamas nusiteikimas, kurį senovės žmonės susikurdavo tradicijomis, dainomis ir atsigręždami į savo vidinį pasaulį ir jo poreikius. Ateikite, pasisemkite jėgų pergyventi tamsą“, – sako „Skylės“ lyderis Rokas Radzevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)