"Nėra nė vieno tokio populiaraus kompozitoriaus, kurio kūriniai puoštų kiekvieno pianisto repertuarą, kaip F.Chopinas", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė festivalio organizacinio komiteto pirmininkė Veronika Vitaitė.

Tačiau į festivalį pakviesti atlikėjai buvo paprašyti pagroti ne tik šio ar kitų klasikų, bet ir šiuolaikinių savo šalių kompozitorių muziką.

Festivalyje dalyvaus įvairaus amžiaus pianistai iš Prancūzijos, Rusijos, Japonijos, Lenkijos ir Lietuvos. Pastaroji, pasak organizatorių, pasauliui gali parodyti profesionalią ir įdomią pianistų mokyklą.

Jau pirmajame koncerte su ne vieną tarptautinių festivalių prizą pelniusiu lenku Janu Krzysztofu (Kšyštofu) Broja pasirodys 11-metis Lukas Geniušas, sekantis savo tėvo žymaus lietuvių pianisto Petro Geniušo pėdomis. Jaunasis atlikėjas šiuo metu mokosi Maskvoje, kur jam padeda ir jo senelė - žymi Rusijos ir pasaulio pedagogė Vera Gornostajeva.

Atidarymo koncertui diriguos Izraelio smuikininkas ir dirigentas, tarptautinių muzikos kursų meno vadovas, kolektyvo "The New Israeli Chamber Ensemble" vadovas Robertas Canettis (Kanetis).

Festivalyje pasirodys ir daugiau gabių jaunųjų pianistų, kuriems skirtos programos "Klasę rodo vunderkindai" bei "Lietuvos pianizmo ateitis", taip pat koncertuos tarptautinį pripažinimą jau pelniusios Guoda Gedvilaitė ir Aleksandra Žvirblytė.

Viena garsiausių festivalio svečių - 20-metė japonė Yurie Miura, kuri vasario 21 dieną atliks Domenico Scarlatti (Domeniko Skarlačio), T.Takemitsu, Sergejaus Rachmaninovo ir F.Chopino kūrinius.

Ši pianistė, kuri nuo trijų metų mokėsi garsiojoje Tokijo "Jamahos muzikos mokykloje", yra laimėjusi ne vieną F.Chopino konkursą. Šiuo metu Y.Miura studijuoja Karališkojoje muzikos akademijoje Londone.

Į festivalį atvykti sutikusi įvairiose pasaulio šalyse dirbanti muzikos pedagogė, Maskvos valstybinės Piotro Čaikovskio konservatorijos profesorė V.Gornostajeva vasario 19 dieną Lietuvos muzikos akademijoje (LMA) ves meistriškumo kursus "F.Chopino kūrinių interpretavimas".

Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusio P.Geniušo, V.Gornostajevos kursai neretai būna įdomesni už pačius koncertus. Tarp "Klasikos" svečių" koncertuos ir viena įdomiausių jaunųjų Rusijos pianisčių Polina Osetinskaja.

Į festivalio programą įtraukti ir penki lenkų režisierių dokumentiniai bei meniniai filmai apie F.Chopiną ir Adomą Mickevičių, kurie bus rodomi "Skalvijos" kino centre prieš koncertus, o savaitgaliais - dieną.

F.Chopino kūrybai skirtą festivalį "Klasika" rengia viešoji įstaiga "Kristupo festivalis" kartu su Lenkų institutu Vilniuje bei LMA. Festivalio mecenatu sutiko būti Lenkijos "Kredyt bankas".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją