Šių metų festivalio atidarymo koncerte pristatomas dar vienas šiuolaikinio džiazo aspektas – džiazo ir simfoninės muzikos jungtis.

Tokios krypties muzika gyvuoja jau 8 dešimtmečius - nuo P.Whitemano orkestro ir G.Gershwino „Rhapsody in Blues” laikų. Tačiau Lietuvoje ši muzikos rūšis plėtota labai nedaug arba tik iš dalies. „Vilnius Jazz" festivalio rengėjai užsimojo užpildyti šią spragą. Čia skambės Dainiaus Pulausko siuita džiazo grupei ir simfoniniam orkestrui, kurią atliks savo krypčių autoritetai - Dainiaus Pulausko džiazo grupė ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas maestro Gintaro Rinkevičiaus.

Kūrinys unikalus, nes šį sykį džiazo ir simfoninės muzikos sintezę inspiravo džiazo kūrėjas - vienas iškiliausių Lietuvos džiazo muzikų, meistriškas pianistas, klavišininkas, išskirtinis lyderis bei savitas kompozitorius Dainius Pulauskas, šį sumanymą brandinęs ne vienerius metus.

D.Pulausko 7 dalių siuitoje – džiazo ir simfonizmo simbiozė, kurioje garsios džiazo grupės skambesių paletė susilies su sodriomis simfoninio orkestro spalvomis. Joje autorius siekė panaudoti ne tik plačias tembrines simfoninio orkestro galimybes apskritai, bet ir būtent šio – LVSO orkestro privalumus, ypatingą dėmesį skirdamas mušamųjų grupei, į partitūrą įtraukdamas vibrafoną, marimbą. Akademinių ir laisvų formų sinteze pagrįstoje kompozicijoje gausu džiazo priemonių – ritminių persikryžiavimų tarp orkestro, džiazo grupės ir solistų, simfoninio orkestro spalvomis svinguojančių džiazinių rifų.

D. Pulausko kolektyvo nariai – aukščiausios lygos Lietuvos džiazo muzikai: trimitininkas Valerijus Ramoška, saksofonininkas Vytautas Labutis, bosistas Leonidas Šinkarenko, būgnininkas Linas Būda, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras per šešiolika gyvavimo metų grojo virš 900 koncertų Lietuvoje ir užsienyje. Nuo klasikos iki šiuolaikinės muzikos opusų grojantis kūrybingas orkestras nevengia neįprastų simfoniniam orkestrui eksperimentų ir jau turi patirtį panašioje žanrų sintezėje: Kauno džiazo festivalyje jis grojo Giedriaus Kuprevičiaus opusą „Decaphonia" dešimčiai džiazo solistų ir simfoniniam orkestrui; yra koncertavęs su legendine roko grupe „Electric Light Orchestra", su pop ir roko muzikos dainininkais atlikęs programą „Klasikos metamorfozės".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją