Pasak Nacionalinės filharmonijos generalinio direktoriaus Egidijaus Mikšio, dar XVI amžių menančio istorinio pastato fasadui suremontuoti skirta pusė milijono litų, kurie buvo numatyti Filharmonijos Mažosios salės avarinei būklei likviduoti. Nors Filharmonijai trūksta erdvių rengti daugiau kamerinių koncertų, Mažoji salė dar turės palaukti iki kitų metų pradžios ir bus pradėta remontuoti sausio arba vasario mėnesį, tvirtino direktorius.

Naująjį sezoną Filharmonija pasitiks klausytojus taip pat remonto nuotaikomis - nuo fasado dar nebus nuimti pastoliai, darbai vyks ir perdažomoje pirmojo bei antrojo aukštų fojė.

"Remonto darbai dar tęsis 2-3 mėnesius, nes paveldo saugotojai ir tyrinėtojai atrado, kad Filharmonijos interjero kolonos buvo dažytos medžio spalva, o medžio imitacijai atkurti prireiktų dar daugiau laiko, nes šį darbą Lietuvoje atlieka tik vienas meistras, o vienai kolonai restauruoti prireiktų keleto mėnesių", - pasakojo E. Mikšys.

Iki gruodžio 5-osios, kai bus minimas Didžiojo Vilniaus Seimo šimtmetis, Filharmonijos rūmuose bus pastatytas ir Gedimino Jokūbonio sukurtas paminklas Seimo iniciatoriui daktarui Jonui Basanavičiui.

Nacionalinės filharmonijos vadovai pažymi išaugusį susidomėjimą Lietuvoje rimtąja muzika ir ypač džiaugiasi, kad Filharmonijos kolektyvai kviečiami kitų miestų ir rajonų iniciatyva. "Dabar vykstame koncertuoti į kitus miestus tik užsitikrinę šimtaprocentinį publikos dalyvavimą. Ypač aktyviai mus kviečiasi Alytus, Marijampolė, Kaišiadorys, Panevėžys, Kėdainiai, naują koncertų salę turinti Klaipėda ir kiti miestai", - vardijo E. Mikšys.

Naują koncertinį sezoną Filharmonija pradeda dideliu koncertu, skirtu Valstybinio Vilniaus kvarteto kūrybinės veiklos 40-mečiui. Koncerte skambės Bohuslavo Martinu Koncertas styginių kvartetui ir orkestrui, kuriuo Vilniaus kvartetas ir pradėjo savo kūrybinį kelią. Programoje bus ir Charles'io Gounod Mišios, Benjamino Britteno opusai, kuriuos atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, Valstybinis Vilniaus kvartetas, solistai Asta Krikščiūnaitė, Algirdas Janutas ir Vladimiras Prudnikovas.

Pasak Valstybinio Vilniaus kvarteto violončelininko Augustino Vasiliausko, savo sukakčiai kvartetas šį pusmetį rengia keturis koncertus, kiekvieną iš jų skirdami vienam iš veiklos dešimtmečių. "Šiuo ciklu norime parodyti dideles kvarteto galimybes ir kituose muzikos žanruose - grojant su orkestru, seksteto sudėtimi ir su solistais. Daug dėmesio skirsime lietuvių kompozitorių kūrybai", - sakė kvarteto muzikantas.

Spalio 5 dieną Vilniaus kvartetas koncertuos su suomių violončelininku Arto Noru ir prancūzų altininku Jeanu-Paulu Minali-Bella, lapkričio 6 d. - su Kauno styginių kvartetu ir pučiamųjų solistais, o lapkričio 20-ąją - su smuikininku Pavelu Bermanu ir italų pianistu Giuliano Mazzocante. Savo jubiliejinius metus kvartetas palydės gruodžio 31 dieną naujametiniu koncertu su pianiste Indre Petrauskaite ir kontrabosininku Arnoldu Gurinavičiumi.

Vilniaus kvartetas rengia ir Mocarto metams skirtą ciklą "Mocartas ir Viena", kuriame numato atlikti visus aštuonis Wolfgango Amadeuso Mozarto kvintetus bei kitų Vienos kompozitorių, taip pat ir šiuolaikinių, kūrinius.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras šiam pusmečiui parengė 14 programų su Lietuvos ir užsienio dirigentais, taip pat su pianistu, garsiosios Džuliardo mokyklos (JAV) doktorantu Edvinu Minkštimu, kitais solistais.

Beveik pusantrų metų naujo vyriausiojo dirigento ir meno vadovo neturintis Lietuvos kamerinis orkestras šiam pusmečiui rengia šešias programas bei trejas gastroles Vokietijoje. Rugsėjo 28 dieną orkestras pradės koncertinį sezoną su dirigentu Jonu Aleksa ir japonų marimbininke Momoko Kamija (Kamiya).

"Su Lietuvos kameriniu orkestru dabar dirba dirigentas Vytautas Lukočius. Mes tikrai nenorime, kad orkestro vadovas atsirastų dirbtinai - jis turi tikti ir orkestrui, o orkestras turi tikti jam. Tariamės su šįmet išrinkta orkestro taryba, atsižvelgsime ir į jos nuomonę", - sakė E. Mikšys, neatskleidęs, kokia kandidatūra į buvusio orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento profesoriaus Sauliaus Sondeckio vietą yra pasirinkta.

Filharmonijos generalinio direktoriaus pavaduotoja Rūta Prusevičienė sakė, kad Filharmonija yra atvira įvairių žanrų ir sudėčių tarptautinėms programoms - jos rengiamos su daugeliu užsienio šalių kultūros centrų ir ambasadų Vilniuje. Šį pusmetį R. Prusevičienė išskyrė su Gėtės institutu Vilniuje rengiamą Čiurlionio kvarteto ir vokiečių arfos virtuozės Florence Sitruk koncertą. Jame skambės vokiečių kompozitoriaus Berndo Frankes kūryba, dalyvaujant pačiam autoriui. Su Italų kultūros institutu trijuose Lietuvos miestuose Filharmonija rengia trio "Aedon" koncertus, su Ispanijos Karalystės ambasada - Lietuvos kamerinio orkestro ir smuikininko Švėgždos fon Bekerio koncertą, diriguojant ispanų dirigentei Silviai Sanz Torre. Tai būsiąs bene pirmasis kartais, kai Lietuvos kameriniam orkestrui diriguos moteris dirigentė.

Iš tarptautinių programų išsiskiria norvegų muzikos festivalis "Šiaurės pašvaistė", lapkričio 23 ir 24 dienomis rengiamas su Norvegijos Karalystės ambasada Lietuvoje ir pagrindinėmis Norvegijos koncertinėmis organizacijomis bei skiriamas Norvegijos nepriklausomybės 100 metų jubiliejui.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją