Kaip rašoma organizatorių pranešime, australų vokalinės perkusijos žvaigždės koncerto svečias – GON, profesionalus bybokso bei sudėtingų live looping pasirodymų kūrėjas iš Lietuvos, laužantis įsigalėjusius stereotipus. 2010 m. GON tapo Lietuvos bytbokso čempionato nugalėtoju, 2014 m. atlikėjas išleido debiutinį ir pirmąjį bytbokso albumą Lietuvoje – „Gonebea“, o 2016 m. tapo pirmuoju lietuviu, nugalėjusiu video atrankoje ir laimėjusiu teisę dalyvauti prestižiniame pasaulio konkurse „Grand Beatbox Battle“, Šveicarijoje.

Belaukiant vieno įdomiausių Kristupo vasaros festivalio koncertų, interviu su Tomu Thumu – apie išskirtinį talentą, milijonines peržiūras internete ir garsų įvairovę, sklindančią iš jo burnos.

- Kaip atradote bytboksą?

- Aš labai aktyvus, o bytboksas yra dalykas, kurį gali daryti bet kur ir bet kada. Man nereikėjo papildomų priemonių - pinigų, mikrofono ar stiprintuvo, be to, tai atitiko mano prigimtį. Bytboksas tapo mano hobiu, tačiau, kai žmonės pradėjo už šį pomėgį mokėti, pagalvojau, jog iš jo gali išeiti kažkas daugiau.

Pradėjęs bytboksinti, tiesiog atkartodavau įvairius garsus. Šiais laikais pasaulis turi „YouTube“, kur gausu įvairių mokomųjų vaizdo įrašų. Tad dabar mokytis gerokai lengviau nei tada, kai aš pradėjau. Mano metodika labai paprasta - tiesiog mėgdavau klausytis garso kasečių ir galvoti, kaip atkartoti vieną ar kitą garsą.

- Kaip jaučiatės žinodamas, jog Jūsų pasirodymai socialiniuose tinkluose buvo peržiūrėti daugiau nei 50 milijonų kartų?

- Iš tiesų, sunku atsakyti. Jeigu gaučiau po vieną centą už kiekvieną peržiūrą, jausčiausi 50 milijonų kartų geriau! Jei atvirai, didelių pokyčių nepajutau. Tiesa, labai džiaugiuosi tuo, jog po pasirodymo konferencijoje TEDxSidnėjus, gavau labai įdomių kūrybinių pasiūlymų ir patvirtinau pats sau, jog einu teisingu keliu.

- O kaip atrodo Jūsų apšilimas ar tiksliau, kaip jis skamba?

- Anksčiau nedarydavau vokalinio apšilimo, tačiau dabar jį atlieku. Kaip tai atrodo? Sėdžiu ir leidžiu keistus garsus. Manau, jog kam nors esančiame gretimame viešbučio kambaryje, turėtų būti gana baisu!

- Kiek garsų galite imituoti?

- Pavardinsiu keletą, kurie dabar ateina į galvą: trimitą, tromboną, tūbą, kontrabosą, sintezatorių, žinoma, daugybę skirtingų mušamųjų instrumentų, Lotynų Amerikos instrumentą guiro, plokštelių grotuvą, subraižytą vinilinę plokštelę, sitarą, žemo ir aukšto dažnių garsiakalbius, sirenas, automobilio signalus, eismo garsus, benzininį pjūklą – galėčiau tęsti ir tęsti...

- Tai yra neįtikėtinai daug! Kaip sugalvojate, kokį garsą atkartoti?

- Yra grupė garsų, kuriuos jau moku. Tuomet tiesiog galvoju, ką dar norėčiau atkartoti. Bandau atrasti žinomus elementus ir mąstau, kaip galiu juos pritaikyti ar pakeisti, jog tiktų naujam garsui. Taip pat, klausau, kaip groja instrumentai. Daugelis bytbokserių tiesiog kopijuoja kitus bytbokserius, o aš – klausausi instrumentų. Praleidžiu nemažai laiko analizuodamas, kaip instrumentas išgauna būtent tokį garsą.

- Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją