Nuo birželio 29 iki liepos 2 dienos britai Benas Lowe ir Chrisas Starkas ieškos ekstremaliausių patirčių prie Varnių miestelio, Lūksto ežero pakrantėje, bandydami savo kameromis kaip įmanoma autentiškiau užfiksuoti pagoniško šėlsmo, šiurkščių vyriškų grumtynių, kalavijų žvangėjimo ir metalinės muzikos skambesio žavesį, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

C.Starkas, besilankydamas ekstremaliausiuose pasaulio festivaliuose, jau yra apsilankęs Jungtinėse Valstijose vykstančią jokių suvaržymų nepaisančią Juggalo fiestą (Gathering of the Juggalos) – apie ją susukto dokumentinio filmo nepilnamečiams asmenims nederėtų žiūrėti. Kitas ekstremalus BBC nufilmuotas festivalis - „Hadaka Matsuri“, arba jau penkių šimtmečių istoriją skaičiuojantis nuogų vyrų festivalis, kuriame vyrai, prisidengę vien strėnjuostėmis, nepaisydami pavojų ir susižalojimo grėsmės, bando suieškoti sėkmę nešantį pagaliuką. Ir visuose nufilmuotuose festivaliuose C.Starkas nebuvo pasyvus stebėtojas – jis, nepaisydamas grėsmės savigarbai ir sveikatai, visuomet neria tiesiai į linksmybių sūkurį ir bando festivalius ne tik parodyti BBC žiūrovams, bet ir pajausti juos savo kailiu.

Todėl neabejotina, kad svečiai iš BBC ne tik klausysis trankiausių pagoniškų metalinių pasiutpolkių, bet ir dainuos liaudiškas sutartines deginant šiaudines skulptūras, ir bandys įminti tradicinės lietuvių aludarystės paslaptis, ir žais vikingų futbolą, ir dalyvaus viduramžių mūšių rekonstrukcijose, ir susirungs dėl stipriausio vikingo vardo.

„Savo serialui ištyrinėjome festivalius visame pasaulyje ir „Kilkim Žaibu mus tikrai sudomino. Mums labai patiko žiūrėti ankstesnių festivalių vaizdo įrašus ir tai, kaip pagoniškos tradicijos sujungiamos su pačiu tamsiausiu metalu“, - sakė BBC komandos narys B.Lowe.

Tiesa, festivalį „Kilkim Žaibu“ organizuojančios grupės vadovas Daividas Kurlis prisibijo, kad galbūt dokumentikos kūrėjai tikisi, jog šiuolaikiški „netikri“ vikingai kausis apsiginklavę plastmasiniais kardais ar tausodami save, todėl susidūrę su tikruoju vyrišku mūšyje prasiveržiančiu įtūžiu, tvirtais metaliniais šarvais bei aštriais kalavijais, palaistys savo krauju Lietuvos žemę.

Bet žinant, kad C.Starkas sveiką kailį išnešė ir iš kitų nufilmuotų ekstremaliausių festivalių, galima viltis, kad arba jam sekasi, arba jis žino ką daro, o pagoniško ekstremalumo jam nebus per daug.

„Pirmosios trys „Psaulio ekstremaliausių festivalių“ serijos buvo labai populiarios „BBC iPlayer“ platformoje, todėl tikimės, kad daug dėmesio susilauks ir „Kilkim Žaibu“. Įsijaučiame į kiekvieną kultūrą, todėl mūsų filmo vedėjas Chrisas Starkas iš tiesų savo kailiu pajaučia festivalius. O apie „Kilkim Žaibu“ jis iki šiol žinojo labai nedaug – ir tai yra žavinga. Girdėjome, kad tomis dienomis Lietuvoje prognozuojama karščio banga, tačiau tai yra vientintelis lūkestis, kuriam esame pasiruošę. Niekas iš mūsų komandos iki šiol nebuvo lankęsis Lietuvoje, todėl tai taip pat bus mūsų nuotykio dalis“, - teigė B.Lowe.

O tūkstančiams iš Lietuvos ir kaimyninių valstybių bei tolimo užsienio atvyksiančių lankytojų „Kilkim Žaibu“ per tris dienas ir tris naktis pasiūlys puikią muzikinę programą – joje galima bus pamatyti tokias pasaulinio lygio žvaigždes, kaip „Abbath“, „Mgla“, „Manegarm“ ir „Archgoat“ ir daugybę kitų kolektyvų, kurie gros dviejose scenose.

Dienas bus galima leisti semiantis senovinės kultūros ir kovų dvasios. Damos galės varžytis raganų šluotmūšyje, vikrumo varžybose ar kitose rungtyse, o vyrai surems pečius bandydami pramušti skydą vikingų futbole, dalyvauti karių išbandymuose. Taip pat dienas užpildys švietėjiškas turinys – paskaitos apie senovės arba metalo muzikos kultūrą, senovinių kovų rekonstrukcijos, bus galima užsiimti menine veikla – tapymu ant drobės ar kūnų.

Taip pat greta festivalio teritorijos įrengtame lauke bus galima išbandyti jėgas dažasvydžio kovose, apsirėdžius specialiais kostiumais pasistumdyti sumo ringe, patikrinti savo akies aštrumą ir rankos tvirtumą šaudant iš lanko ar įtempus visas jėgas sužaisti „Jėgos domino“.

Festivalio „Kilkim Žaibu“ lankytojai kviečiami atvykti ir su šeimomis – kol viename festivalio teritorijos krašte trankysis žaibai, kitoje pusėje bus šeimų patogumui skirtas ramesnis palapinių miestelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)