Įsitvirtinusios naujos kartos grupės „ba.“, „Solo Ansamblis“, „Beissoul & Einius“, bet taip pat – daugeliui žiūrovų naujiena tapsianti Birmingeme R&B muziką kurianti lietuvė Angelou ir islandų grupė „Low Roar“. Jų ir dar dešimties grupių ir atlikėjų vaizdo klipus, pernai sukurtus Lietuvos režisierių, galėsime pamatyti antrajame „Kino pavasario“ muzikinių klipų konkurse.

„Programa įvairi ne tik savo klipų stilistika, bet ir geografija: lietuviški muzikiniai klipai yra kuriami ne tik Lietuvoje, ir ne tik Lietuvos grupėms. Žiūrovai turėtų būti nustebinti“, – sako konkurso iniciatorius „Zest“ vadovas Juozas Piekuras.

Pusė žiuri narių lietuviškus klipus matys pirmą kartą

Kaip ir pernai, festivalis subūrė stiprią žiuri. Specialiai dėl klipų konkurso į Vilnių atvyks buvęs Kanų kino festivalio žiuri narys ir Stokholmo kino festivalio programos sudarytojas, režisierius Johannes Palmroos'as. Jis kuria klipus švedų grupėms „Mount Liberation Unlimited“ ir „Dead Vibrations“. Režisieriaus atvykimą inicijavo šiemet prie konkurso prisijungęs gatvės muzikos klipų projektas „Vilnius Temperature“.

Į konkurso žiuri prisijungs „The Hollywood Reporter“ kino kritikas, iš Jungtinės Karalystės rašantis Neil'as Young'as, taip pat – Rygos kino festivalio muzikinių klipų programos kuratorė Agnese Logina.

Iš lietuvių žiuri nariais bus agentūros „New!“ kūrybos vadovas, režisierius Tomas Ramanauskas, viena iš praėjusių metų klipų konkurso nugalėtojų Rūta Kiškytė ir pernai „Sidabrinėse gervėse“ geriausiu Lietuvos operatoriumi pripažintas Eitvydas Doškus.

„Pusė iš komisijos šešeto lietuviškus klipus matys pirmą kartą. Norėjome, kad komisija būtų kuo nešališkesnė ir profesionalesnė. Kad jų balsas klipų kūrėjams išties rūpėtų“, – konkurso filosofiją paaiškino vienas konkurso organizatorių kultūros žurnalistas Karolis Vyšniauskas.

Kiekvienam žiūrovui po balsavimo lapelį

Klipai varžysis dėl 1,500 eurų prizo, kurį įsteigė konkurso partneris, asociacijos AGATA sukurtas lietuviškos muzikos klausymo portalas „Pakartot.lt“. Komisija taip pat įteiks atskirus, nepiniginius apdovanojimus už unikalią muzikinio klipo viziją ir muzikinio klipo debiutą – pirmą klipą sukūrusiam režisieriui ar režisierei.

„Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ pirmą kartą parodė muzikinius klipus kino ekrane. Grupių ir klipų kūrėjų reakcija sakė, kad šią iniciatyvą reikia tęsti. Juolab kad muzikinių klipų kūrybos mastai Lietuvoje nemažėja. Mūsų misija – palaikyti lietuvišką muziką. Šis konkursas neabejotinai tai daro“, – teigia „Pakartot.lt“ portalo sukūrusios Lietuvos atlikėjų asociacijos AGATA vadovė Agnė Masalskytė.

Savo nuomonę klipų konkurse vėl išreikš ir žiūrovai: kiekvienas atėjęs į klipų seansus gaus specialią vertinimo anketą, kurioje, pamatęs visus klipus, galės pažymėti savo favoritų trejetuką. Konkurse dalyvaujančios grupės paruošė žiūrovams ir mažas dovanas nuo savęs: trys atsitiktiniai balsavusieji žiūrovai bus jomis apdovanoti.

Pernai publikos favoritu tapo Sauliaus Baradinsko režisuotas grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ klipas dainai „Į Venesuelą“.

Apdovanojimuose koncertuos praėjusių metų laimėtojai „ba.“

Iš viso „Kino pavasaryje“ įvyks penki muzikinių klipų seansai. Kovo 25-ąją klipai bus rodomi Vilniuje „Pasakoje“ ir Kaune „Romuvoje“, kovo 27-ąją – Vilniuje „Forum Cinemas Vingis“. Per šiuos seansus žiūrovai bus kviečiami balsuoti.

Raudonai reikėtų apsivesti kovo 31-ąją: tada įvyks apdovanojimų seansas. Klipai bus rodomi didžiausioje „Forum Cinemas“ salėje, renginyje dalyvaus klipų kūrėjai, muzikantai, žiuri nariai. Apdovanojimuose koncertuos praėjusių metų klipo nugalėtojo grupė „ba.“, o laimėtojui pagrindinį 1500 eurų prizą įteiks AGATA portalas „Pakartot.lt“. Papildomas klipų seansas numatytas balandžio 2-ąją „Pasakoje“.

Muzikinių klipų kultūra besidomintieji kviečiami į atskirą susitikimą-diskusiją su žiuri nariu Johannes Palmroos'as. Jis įvyks kovo 30-ąją Vilniuje, klube „Paviljonas“. Režisierius pristatys savo kurtus muzikos klipus, supažindins su Skandinavijos nepriklausomos muzikos klipų situacija ir pasakys, ką mano apie lietuviškus muzikinius klipus – jau bus juos matęs ir įvertinęs.

Visas klipų sąrašas

Kviečiame susipažinti su visais „Kino pavasario“ muzikinių klipų konkurso dalyviais. Juos, iš daugiau nei 70-ies 2016-aisiais išleistų lietuviškų muzikinių klipų atrinko „Kino pavasario“, „Zest“ ir „Vilnius Temperature“ komanda.

Angelou „Grip“ (režisierius Lukas Sinkevičius)
ba. „Kūną palikai / Atsibudai“ (Dominykas Bliznikas)
Beissoul & Einius „Lion“ (Justas Ramanauskas)
Colours of Bubbles „Rusty Trombone“ (Darius Miniotas)
Deeper Upper „No Regrets“ (Saulius Baradinskas)
Despotin Fam „Nemiriau (Versija)“ (Gintarė Minelgaitė)
Erica Jennings „Leading Me Home“ (Laurynas Valkiūnas, Klementas Davidavičius)
Kite Art „Empty Space“ (Rūta Juškauskaitė, Justina Deinytė)
Low Roar „Nobody Loves Me Like You“ (Saulius Baradinskas)
No Real Pioneers „Clouds Below“ (Pijus Vėberis, Justė Urbonavičiūtė)
Saulius Prūsaitis „Pasaka be galo“ (Mindaugas Meškauskas)
Sheep Got Waxed „Forro“ (Mikas Žukauskas)
Solo Ansamblis „Moteris“ (Robertas Nevecka, Šarūnas Akelaitis)
Šventinis Bankuchenas „Lietuvos istorijos repas“ (Lukas Šidlauskas, Aistė Papartytė, Andrius Alčiauskas)
Without Letters „Heritage“ (Saulė Bliuvaitė)

22-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2017 m. kovo 23–balandžio 6 dienomis. Šių metų festivalio šūkis – „Nauji vėjai“. „Kino pavasaris“ yra didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs 113 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus parodyta 130 pilnametražių ir 70 trumpametražių filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 30 tarptautinių festivalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)