Tiesioginiame eteryje populiariausius savo kūrinius atliko Andrius Mamontovas, Merūnas Vitulskis, Evelina Sašenko, Jurga Šeduikytė, Marijonas Mikutavičius, Deivis Norvilas, Lirpa Mondeikaitė, grupės „Naktinės personos“, „Biplan“ ir daugelis kitų.

Į lietuvių tautą kreipsis Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, renginio globėjas Prezidentas Valdas Adamkus, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis.

Į sceną lipo ir iš Ukrainos atvykę besigydantys karininkai.

„Kiekvienas vaikas yra pasaulio vaikas – nesvarbu, ar jis ukrainietis, ar lietuvis“, – sakė M. Vitulskis, paklaustas, kodėl kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų prisidėti prie pagalbos nuo karo kenčiantiems Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms.

„Per visus šiuos metus, kai Ukrainoje vyksta karas, ne kartą teko matyti ukrainiečius kolegas operos dainininkus, kurie yra priversti dirbti užsienyje, nes šalyje siaučia karas ir darbo nėra, o jų artimieji liko tėvynėje. Kiekvienas jų skambutis į namus būdavo su baime akyse. Nesunku juos suprasti, kai pats turi šeimą, ir širdis plyšta pagalvojus, kad kas jiems galėtų atsitikti“, – pasakojo dainininkas.

„Pats nebijai nieko – nei alkio, nei šalčio, tačiau kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis neturi ką valgyti, kodėl negali jo sušildyti, pasirūpinti jo saugumu, galų gale, kaip paaiškinti vaikui, kodėl jis liko našlaičiu? Ukrainos vaikai nenusipelno nė lašo karo sukeliamo skausmo. Būtent todėl humanitarinė pagalba yra labai svarbi. Ukrainiečiai – mūsų broliai, todėl kviečiu kiekvieną lietuvį prisidėti jau dabar – skambinti numeriu 1419 arba aukoti paramos koncerto metu.

LRT kanalu, koncerto „Kartu iki pergalės“ metu, buvo tiesiogiai transliuojami specialūs siužetai iš karščiausių Ukrainos fronto vietų, nufilmuoti lankant Ukrainos karius ir nuo karo negandų nukentėjusias šeimas.

Aplankyti šiuos žmones padėjo juos remianti organizacija „Blue Yellow“. Prodiuseris Dominykas Kubilius kalbino eilinius Ukrainos karius, jų artimuosius, negandų nualintus paprastus žmones, žvelgė be tėvų likusiems vaikams į akis, prašančias atsakymų į pasaulio neteisybę.

„Per keturias dienas aplankėme trejus našlaičių namus, keturis batalionus, dešiniojo sparno savanorius, reguliariosios armijos dalinius. Susitikome su vyrais ir moterimis, kurie neteko savo artimiausių žmonių, kurie nebegali išmaitinti savo vaikų, kalbėjomės su tais, kurie dar turi vilties ir tais, kurie jau nebeturi ko prarasti – karas krauju aplaistė jų namų slenksčius“, – pasakojo D. Kubilius. Visur, kur lankėmės, mus pasitiko su išskleista Lietuvos trispalve ir dėkingumo ašaromis akyse. – Ukrainiečiams reikalinga ne tik mūsų atvežta pagalba daiktais, bet ir žinojimas, kad jie nėra vieni šiame kare. Mes esame jų viltis.“

Per beveik trejus metus vykstantį karą žuvo jau daugiau kaip 10 tūkst. ukrainiečių, deja, pranešimai apie žuvusiuosius dažniausiai paskęsta bendrame informaciniame fone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)