"Penkiolika metų kiekvieną vasarą vaizdingame Murteno miestelyje rengiamas festivalis iš kitų muzikinių renginių Šveicarijoje išsiskiria tuo, kad jame atliekama daugiausia klasikinė muzika. Be to, šis festivalis rengiamas vaizdingoje Murteno ežero pakrantėje esančiame miestelyje, į kurį atvyksta publika iš aplinkinių didesnių miestų, o kiekvienas festivalis turi savo temą", - Eltai pasakojo LNOBT dirigentas Martynas Staškus.

Šįmet Murteno festivalis buvo skirtas Anglijos kompozitorių ir šioje šalyje sukurtai muzikai. Vilniečių orkestro atliktą sudėtingą programą parengė festivalio organizatoriai. "Toks monumentalus kūrinys, kaip Piotro Čaikovskio simfonija "Manfredas", Lietuvoje retai atliekamas. O mūsų orkestrui, daugiausia grojančiam operų ir baletų muziką, buvo labai įdomu dirbti nauju amplua. Dviejų koncertų programoje, be P. Čaikovskio, grojome Edvardo Elgaro (Edward Elgar), Bendžamino Briteno (Benjamin Britten) ir Sergejaus Prokofjevo simfoninius kūrinius", - vardijo dirigentas.

LNOBT orkestras festivalyje grojo su puikiais solistais - Berne gyvenančiu pianistu Michaeliu Talmanu (Michael Thalmann) ir 30-mečiu anglų violončelininku Tomu Keroliu (Thomas Carroll).

"Festivalio simfoniniai koncertai vyksta viduramžių pilies kieme, tačiau šįmet kiek lynojo, tad grojome Vokiečių bažnyčioje, kurioje telpa tiek pat klausytojų. Laimei, Vakarų Europos šalyse potvynius sukėlusios liūtys Šveicarijoje mūsų neužklupo, o prasidėjo jau mums išvykstant", - sakė M. Staškus.

Orkestras jau pakviestas atvykti į Šveicariją ir kitąmet. 2006-ųjų festivalio "Murten Classics" tema bus skirta Prancūzijai, o dalyviai turės daugiau laisvės sudarydami savo programą. "Iki spalio pabaigos turime suformuoti repertuarą kitų metų festivaliui. Jame numatome Moriso Ravelio "Dafnį ir Chloją", kitus prancūzų autorių kūrinius", - sakė M. Staškus.

Iki rugsėjo 4-osios truksiančiame šių metų Murteno festivalyje simfoninės, kamerinės, vokalinės, baroko muzikos koncertuose pasirodo ir kitų šalių garsūs muzikos atlikėjai: "Sinfonietta Cracovia", Prahos filharmonijos simfoninis orkestras, kvartetai "Carmina Quartet", "Sorrel Quartet London", Kembridžo universiteto choras ir kt. bei žinomi solistai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją