Prieš pat Žolinę, rugpjūčio 13-14 dienomis, vyko tradicinis festivalis "Visagino Country". Kaip ir seniai susiformavęs bei nusistovėjęs "kantrios" muzikos žanras, jau daug metų vykstantis Visagino festivalis rado sau patogią formą ir jos ištikimai laikosi. Ten nebūna nei didelių atradimų, nei skaudžių nusivylimų. Metai po metų "Visagino Country" niekas nesikeičia ir vargu ar net patys ištikimiausi kantri adeptai gali atskirti vieną festivalį nuo kito.

"Visagino Country" panėšėja į kažkokį ritualinį kasmetinį kelių šimtų Lietuvos kantristų ir kelių tūkstančių vietinių gyventojų susibūrimą. Jei teko pabuvoti viename jų, galima sakyti, kad buvai visuose. Po kelių kartų priversti save vėl vykti į tolimiausią Aukštaitijos užkampį darosi beveik neįmanoma. Reikalinga papildoma motyvacija, o jos paprastai pritrūksta.

Gerokai arčiau Vilniaus, Tiškevičių Lentvario dvaro arklidžių likučiuose, rugpjūčio 19-20 dienomis vyko gerokai jaunesnis, tik trečią kartą organizuotas festivalis "Kultūros tvartas". Šiais metais jis tapo teminis. Teminio festivalio samprata yra gana miglota. Man atrodo, kai tai yra tokie renginiai, kurie, nenorėdami ar neišgalėdami pasikviesti brangių, patrauklių atlikėjų, bando juos pakeisti vienokia ar kitokia koncepcija.

"Kultūros tvartas 2005" buvo skirtas meno kūrinių, visų pirma populiariosios muzikos dainų, perdirbimams ir vadinosi "Cover". Programos pagrindą sudarė dvi neblogos vakarietiškos grupės - prancūzai "Ejectes" su gana tiksliomis, bet neįkvepiančiomis "The Clash" dainų versijomis ir Elvio Presly imitatorius The King iš Airijos. Prieš kelerius metus jis išgarsėjo tikrojo popkaraliaus stiliumi atlikęs grupės "Nirvana" dainą "Come As You Are". Kingo versijos vaizdo klipas buvo gana dažnai rodomas per MTV.

Pasaulyje yra šimtai E. Presley imitatorių, rengiami jų konkursai ir festivaliai. "Mūsiškis" Preslis iš kitų preslių būrio išsiskiria tuo, kad dainuoja ne prototipo dainas, o žinomus roko standartus. Bet ir čia jis negali pretenduoti į originalumą.

Jau penkiolika metų egzistuoja labai juokinga parodijų grupė "Dread Zeppelin", kurios 140 kilogramų sveriantis vokalistas žaviai imituoja Elvį, repertuarą daugiausia sudaro "Led Zeppelin" dainos, o muzika yra kažkoks neįsivaizduojamas "Led Zeppelin", Bobo Marley regio ir paties Presley rokenrolų mišinys.

Mano "svajonių" koverių festivalyje greta privalomų "Dread Zeppelin" turėtų dar dalyvauti Marcas Almondas su rusiškų romansų programa ir "Laibach", atliekantys "The Beatles" ir "The Rolling Stones" dainas. Pagrindine žvaigžde galėtų tapti "Metallica" su albumo "Garage Inc." repertuaru.

Realiame gyvenime The King pažėrė virtinę įvairių laikmečių ir stilių roko dainų koverių. Vieni jų, kaip "Come As You Are", "Red Hot Chili Peppers" "Under the Bridge", "Sweet" "Blockbuster" ar pankų pamėgtas Eddie Cochrano rokabilis "Something Else", buvo labiau priartinti prie Elvio manieros ir klausėsi įdomiau.

Kiti, kaip "The Doors" "LA Woman" ir "Led Zeppelin" "Whole Lotta Love", atliekami praktiškai be pakeitimų, skambėjo gerokai prasčiau.

Kartais kildavo įtarimas, kad The King mažumėlę pritingi stipriau pavirpinti balsą ir dažniau atlikti žymiuosius Presley gestus - plaukų perbraukimą ir klubų judinimą, už kurį jis gavo pravardę "Elvis the Pelvis". Rinkodaros prasme gal ir nebloga idėja būtų organizuoti The King ir Klaipėdos džiazo muzikanto Vytauto Grubliausko duetą. Bent jau ansamblio pavadinimas būtų neblogas.

Didžiąją "Kultūros tvarto 2005" programos dalį sudarė lietuviškos grupės: "Bitės", "Dublicate", "Zaborland", Rimo Šapausko ir "Pieno lazerių" ekspromtas "Popo Bawa Band", "Lifestyle" ir vietiniai DJ-ai. Artimam užsieniui atstovavo danas Louie Fontaine su prastais latvių muzikantais iš Liepojos.

Šeštadienio dieną vyko konkursas "Tas pats, bet kitas", kurį laimėję vilniečiai "fusedMARc" turėjo galimybę pagroti ir vakare. Būtent "fusedMARc" tapo maloniausia "Kultūros tvarto" staigmena. Panašu, kad ši triphopo grupė iš "jaunų ir perspektyvių" kategorijos jau perėjo į suaugusiųjų gretas. Jei tektų rinkti geriausią festivalio metu skambėjusį koverį, juo, ko gero, taptų puiki "fusedMARc" "Depeche Mode" dainos "Barrel of a Gun" versija.

Sklandžią "Kultūros tvarto 2005" eigą šiek tiek trikdė programos pakeitimai ir vėlavimai. Tačiau daugiausiai problemų kėlė ne smulkūs organizaciniai nesklandumai, o nakties šaltis. Publika buvo priversta griebtis kuo veiksmingesnių susišildymo priemonių. Sušilti daugumai pavyko, bet daliai sušilusių šalutinis tų pačių priemonių poveikis sutrukdė pamatyti koncertą iki galo.

Belieka tikėtis, kad orai nesutrukdys artėjantį savaitgalį dviejose seniausiose Lietuvos sostinėse planuojamų renginių. Rugpjūčio 26-28 dienomis netoli Kernavės vyks IX neo folk festivalis "Mėnuo Juodaragis", o rugpjūčio 27 dieną Trakų pilyje - šokių muzikos festivalis "Pure Future". Organizatoriai šį vienos dienos (tiksliau - nakties) festivalį anonsuoja kaip "istorinį šių dienų jaunimo kartos įvykį".

Antradienį, rugpjūčio 30 dieną, Akademiniame dramos teatre koncertuos įdomus tarptautinis šiuolaikinio džiazo projektas "Big Four". Rugsėjo 1-4 dienomis vyks koveriavimo bacila užsikrėtęs reprezentacinis Vilniaus miesto festivalis "Sostinės dienos". Net trys iš keturių pagrindinių jo koncertų bus skirti išimtinai koveriams. Ilgai anonsuotas roko festivalis "Rudstock" šiemet neįvyks.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją