Internautai ėmė planuoti nelegalius veiksmus

DELFI paskelbus, kad festivalio likimas pakibo ant plauko, internautai gerokai įsiaudrino. Kai kurie jų dar antradienį ryte pradėjo perpardavinėti jau įsigytus bilietus, kiti nestokojo humoro jausmo ir vis viešino skelbimus, kuriuose neva ieškojo, kas gali parduoti bilietus.

Internautų iniciatyva
„Prašau supratimo – norisi įgyvendinti šitą beprotišką idėją.“

Festivalio organizatoriui Mariui Tumšiui patvirtinus, kad „Karklės“ festivalis tikrai nebeįvyks, internautai pademonstravo išradingumą – ėmė kurti renginius, kuriuose ragino vieni kitus tiesiog imti ir važiuoti į Karklę nepaisant to, kad joks festivalis ten nevyks.

Šios iniciatyvos iš juokingų tapo vis rimtesnės. „Ryt prasidės darbai dėl įrangos, palapinės ir šviesų. Turiu jums klausimą: ar atsirastų žmonių, galinčių padėti finansiškai? Iš važiuojančių saičiaus nusprendėme, kad daug nereikės – nuo 1 euro ar daugiau. Taip, tai atrodo nepatikima ir t.t., bet prašau supratimo – norisi įgyvendinti šitą beprotišką idėją“, – toks įrašas paviešintas daugiau kaip du tūkstančius žmonių vienijančioje feisbuko grupėje „Karklė 2016. Rengiam savo!“.

Pareigūnai tvardo festivalininkus

Sąmyšis feisbuke neprasprūdo ir pro Pajūrio regioninio parko direkcijos pareigūnų akis. Vyr. ekologas Erlandas Paplauskis ėmė tvardyti įsiaudrinusį jaunimą paviešindamas laišką, kuriame dėsto, jog už triukšmavimą, nelegalų palapinių statymą bei gyventojų ramybės trikdymą jiems gresia teisinė atsakomybė.

„Aktyviai sudalyvavau ir pripėdavau informuodamas, kad tai yra nelegalu, kad visiems jiems gresia teisinė atsakomybė“, – apie feisbuke plintančią iniciatyvą kurti neoficialią „Karklę“ DELFI kalbėjo Pajūrio regioninio parko direkcijos vyr. ekologas Erlandas Paplauskis.

Pasidomėjus, ar vis dėlto tie, kurie atvyks ir pasistatys palapinę tikrai bus paprašyti susirasti kitą vietą, E. Paplauskis atsakė griežtai: „Ne susirinkti, jie susimokės baudas“.

Erlandas Paplauskis

„Karklė yra etnografinis draustinis. Baudos už regioninio parko režimo pažeidimą prasideda maždaug nuo 80 eurų, – kalbėjo E. Paplauskis. – Renginiai regioniniame parke gali vykti tik su leidimu. Labai svarbu paaiškinti, kad renginiai sutraukia milžinišką masę žmonių, todėl turi būti apgalvotos ir paruoštos automobilių parkavimo ir palapinių statymo vietos. Šiuo metu Karklė neturi tiek veikiančių stovyklaviečių, kad galėtų sutalpinti visus norinčius. Feisbuko grupėje dabar yra du tūkstančiai norinčių atvykti. Jei jie atvažiuos ir nakvos ne kempinge – bus baudos.“

Vyr. ekologas neslėpė simpatijų jaunimui ir tikino tikrai nenorintis žlugdyti gerų iniciatyvų, tačiau nori įspėti, kad šie neprisidarytų nereikalingų rūpesčių. „Aš matau labai daug gražaus jaunimo ir pats „Karklės“ festivalis man labai patiko, buvo visokio, bet buvo ir labai šaunaus jaunimo, – pasakojo E. Paplauskis. – Būtent dėl to ir noriu visus sustabdyti bei įspėti, nes bus ir apsaugos, bus policijos. Tiesiog visi bus sugaudyti, bus tikrinami jų dokumentai, vežami į skyrius. Nejau jiems reikia tokio poilsio?“

Pajūrio regioninio parko direkcijos pareigūnas aktyviai dalyvauja ir feisbuko diskusijoje, kurioje organizuojamas nelegalus festivalis. Pareigūnas tikina, kad net ir būnant privačiame sklype, besilinksminantiems galioja triukšmo įstatymas, pagal kurį tai pat skiriamos baudos, kurios, anot jo, dar didesnės nei nelegalus būvimas regioniniame parke.

Beje, jis pabrėžė, kad lankytis parke tikrai nedraudžiama, draudžiama jame rengti neoficialius renginius ir kelti triukšmą trikdant aplinkinių damybę.

Vietoj festivalio Karklėje – policininkų sąskrydis

Rugpjūčio 12-ą Karklėje turėjo prasidėti keturių dienų linksmybės – festivalis „Karklė Live Music Beach“. Jį atšaukus paaiškėjo, kad Karklėje esančioje stovyklavietėje „Žilvitis“, šį savaitgalį bursis nefestivalininkai, o šimtai policijos pareigūnų.

„Kadangi festivalis atšauktas, matyt, savivaldybė lengva ranka ir davė jiems leidimą“, – DELFI tikino E. Paplauskis.

Pašnekovas pasakojo, kad policijos pareigūnų savaitgalį bus galima sutikti ne tik stovyklos teritorijoje, reaguodami į tūkstančius žmonių vienijančią iniciatyvą, pajūrio pareigūnai žada rengti reidus ir saugoti regioninio parko teritoriją, kad ši nebūtų nusiaubta šelstančio jaunimo.

„Policijos pareigūnų savaitgalį bus galima sutikti ne tik stovyklos teritorijoje, reaguodami į tūkstančius žmonių vienijančią iniciatyvą, pajūrio pareigūnai žada rengti reidus ir saugoti regioninio parko teritoriją, kad ši nebūtų nusiaubta šelstančio jaunimo.“

Beje, jis pabrėžė, kad festivalio „Karklė Live Music Beach“ rengėjai kasmet savivaldybės sąskaitą papildo nemenka pinigų suma už tai, kad festivalininkai galėtų netramdomai linksmintis.

„Suma priklauso nuo bilietų skaičiaus. Nuo vieno bilieto – euras“, – tikino pašnekovas ir suskaičiavo, kad festivalio organizatoriai kasmet turėdavo pakloti kone dešimt tūkstančių eurų.

Pokalbio pabaigoje E. Paplauskis darkart pabrėžė, kad bet kokia jaunuolių iniciatyva savaitgalį Karklėje rengti vakarėlius bus sutikta neigiamai – jie bus ne tik išprašyti, bet ir baudžiami piniginėmis baudomis.

„Karklės“ organizatorius prašo nesavivaliauti

Ketvirtadienio rytą „Karklė Live Music Beach“ organizatorius Marius Tumšys taip pat kreipėsi į iniciatyvos „Rengiam savo festivalį“ organizatorius ir įspėjo, kad jų veiksmai – nelegalūs. M. Tumšys išplatino laišką žiniasklaidai, kuriame dar kartą atsiprašė nuviltų festivalininkų.

„Karklė Live Music Beach“ organizatoriai kompanija „Renginių Centras“ savo ruožtu informuoja, kad Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos festivaliui išduotas leidimas jau yra panaikintas. Apie tai, jog Karklės festivalis šiemet neįvyks, yra informuotos visos specialiosios tarnybos.

Pastarosios įspėja, jog bet koks susibūrimas minimoje vietoje be specialių leidimų ir suderinimų būtų nelegalus ir jo organizatoriams bei dalyviams grėstų atsakomybė.

Tuo metu „Renginių Centras“ per socialinius tinklus bei specialiais telefonais aktyviai bendrauja tiek su bilietus į festivalį įsigijusiais žmonėmis, tiek su Valstybine vartotoju teisių apsaugos tarnyba.

„Dar kartą labai atsiprašome visų Jūsų. Iki paskutinės valandos dėjome pastangas išsaugoti renginį, bet mums nepavyko surinkti biudžeto, o daryti pusiau, negarantuojant saugumo, kokybės, ir rizikuoti mes nesiryžome. Dedame visas pastangas, kad rastume išeitį iš pačios sudėtingiausios situacijos mūsų veiklos istorijoje“, – į festivalio dalyvius kreipėsi „Karklė Live Music Beach“ organizatoriai.

DELFI primena, kad festivalis „Karklė Live Music Beach“ buvo atšauktas likus vos trims paroms iki jo pradžios. Organizatoriai tokį savo sprendimą grindė finansine krize.

Finansiniai nesklandumai organizatorius lydėjo dar nuo pernai. Už festivaliui reikalingą techniką atsakingi asmenys prabilo apie milžiniškas skolas ir iškėlė sąlygą jei nebus apmokėtos sąskaitos, jokia technika nekeliaus į pajūrį.

DELFI antradienio rytą įamžino Karklės paplūdimį. Jokie darbai iki tol nebuvo pradėti.

Daugiau apie priežastis, kodėl buvo atšauktas didžiausias Lietuvoje vasaros festivalis „Karklė Live Music Beach“, skaitykite čia.

Ankstesnių metų festivalių akimirkos – nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)