Kad „Karklės“ festivalis šiemet braška per siūles, jautėsi jau seniai. Visa jų komunikacija buvo kažkokia keista: nepagrįstai pozityvi, su netikėtai per naktį „Facebook“ užaugančiais tūkstančiais „like“, subliuškusiais pažadais dėl ypač stiprių vardų atlikėjų sąraše, neįvykusiu „Karklė White“ renginiu ir kitais niuansais.

Akivaizdu, kad problemų buvo ir tas šleifas tik didėjo, kol atėjome iki didelio „bum“.

Kad ir kaip pažiūrėsi – netekome bene didžiausio festivalio Lietuvoje. Vienintelio tokio kalibro renginio prie jūros. Festivalio „Satta Outside“ fiasko prieš porą metų irgi buvo didelis smūgis elektroninės muzikos gerbėjams, nemažiau skaudus šiemetis „Sūpynių“ praradimas. Bet abiem šiais atvejais dar galima kalbėti apie nišinę muziką, papildomas įtampas ir konfliktus su žiniasklaida ar valdininkais. „Karklės“ festivalis nebuvo nei konfliktiškas, nei nišinis. Ir jo nebėra. Nukeltas į kitus metus? Nejuokaukit.

Kas turėtų keistis? Mano įsitikinimu, festivalių rinkoje turi atsirasti kažkoks skaidrumo standartas. Galbūt kažkokia realiai veikianti asociacija ar dar kas nors, kas galėtų uždėti kokybės ženklą ant tam tikro festivalio ir kylant rizikai, čia pat jį nuimti. Kokybės ženklas turėtų apimti įvairias puses: tiekėjų, atlikėjų, bilietų pirkėjų vertinimą. „Karklės“ atvejis, kai metus pinigų už paslaugas negaunantys tiekėjai apie tai pradeda kalbėti likus trim dienom iki festivalio yra absurdiškas. Tokie signalai turėtų būti girdimi iškart, kai atsiranda rizika.

Tai pačiai asociacijai reikėtų labai stipriai išskaidrinti visą rinką.

Per daug čia neaiškumų, per daug nutylėjimų, per daug pavienių žingsnių, kurie nieko neišsprendžia ir net sklandžiai vykstantys, saugumą ir tvarką užtikrinantys festivaliai vis labiau aplimpa nepatikimų, narkomanus traukiančių sueigų etiketėmis.

Tarp pačių festivalių organizatorių natūraliai turi atsirasti daugiau bendradarbiavimo, galbūt kažkokių stipresnių konsolidacijos atvejų. Dabar visi eina savais keliais ir paprastas dalyvis šitose džiunglėse yra vis labiau pasimetęs.

Jeigu to nenutiks, kyla didelė rizika tiek sėkmingiems festivaliams, tiek ir kitiems muzikiniams renginiams. Visų pirma, dalyviai bus dar labiau nepatiklūs, nes tiesiog bijos pirkti bilietus iš anksto. Tai yra peilis organizatoriui. Visų antra, valdininkai pradės dar įtariau žiūrėti į leidimų prašančius festivalius, nes rinka vis labiau aplimpa purvais, o purvyno savo kieme nenori niekas. Visų trečia, pritraukti rėmėjus dėl tų pačių priežasčių bus dar sunkiau. Visų ketvirta, atlikėjai, kad ir kokie jie būtų, gauna dar mažiau galimybių pasirodyti savo gerbėjams. Ir taip toliau...

Taigi mieli festivalių organizatoriai – gal jau tikrai atėjo metas visiems susėsti prie bendro stalo, nusibrėžti bendrus etikos, skaidrumo ir kokybės standartus beigi susitarti, kas juos realiai prižiūrėtų? Bijau, kad kito kelio jau nelabai yra.

DELFI primena, jog apie tai, kad vieno didžiausių ir laukiamiausių festivalių "Karklė Live Music Beach" likimas pakibo ant plauko, informacija pasirodė tik antradienį. Ilgokai delsę organizatoriai galiausiai popiet patys patvirtino, jog šį savaitgalį pajūryje turėjęs vykti renginys neįvyks, jis perkeliamas į kitus metus.

Praėjusių festivalių akimirkos - nuotraukų albume:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)