W. Khanas atvyko į "Vilniaus festivalį" jau antrą kartą. Pernai jis surengė fantastišką klasikinės Šiaurės Indijos muzikos koncertą, o šiemet pristatė kvintetą sarodui ir styginių kvartetui "Raag Desh". Tai nebuvo, kaip skelbė festivalio organizatoriai, kūrinio premjera. W. Khanas šį kvintetą daug kartų grojo su garsiu "Medici String Quartet", o 2000 metais žinoma klasikinės muzikos leidykla Koch Schwann išleido jo įrašą.

W. Khano ir "Prodigy" koncertai vyko tą patį antradienio vakarą, taigi po pirmos dalies filharmonijoje teko vykti į "Siemens" areną. Pirmos dalies pradžioje M. K. Čiurlionio kvartetas griežė gana įmantrų ir niūrų Belos Bartoko Styginių kvartetą Nr. 6. Vėliau, po ilgoko instrumentų derinimo, V. Khanas, pritariant tabla ir dviem tamburoms, atliko vieną iš klasikinių lyrinių ragų.

Greičiausiai programa buvo sudaryta norint pademonstruoti pasaulio muzikos vieningumą. Abiejų kūrinių atlikimuose buvo puikių momentų, tačiau vakarietiška muzika skambėjo kiek pretenzingai ir perdėm intelektualiai, o rytietiška po jos atrodė šiek tiek chaotiška ir neišbaigta. Apskritai, pirma koncerto dalis paliko greičiau konfrontacijos nei vienybės įspūdį. Anot liudininkų, bendras indų meistro ir Lietuvos kvarteto muzikavimas antroje dalyje tariamo priešiškumo pojūtį sėkmingai išsklaidė. Neveltui "Raag Desh" yra pripažintas vienu geriausių Rytų ir Vakarų klasikinės muzikos sintezės kūrinių.

"Prodigy" koncertas turėjo įvykti dar balandžio mėnesį, tačiau dėl vokalisto Keitho Flintho ligos "stebuklas" atriedėjo į Vilnių tik dabar. Grupė pristatė pasauliui naujausią, ketvirtą per penkiolikos metų istoriją, albumą "Always Outnumbered, Never Outgunned". Įdomu, kad iš keturių originalios "Prodigy" sudėties narių jo kūrime dalyvavo tik vienas - multiinstrumentalistas ir prodiuseris Liamas Howlettas. Tačiau į gastroles grupė išvyko drauge su abiem ekstravagantiškais vokalistais Maximu ir K. Flinthu. Scenoje "Prodigy" senbuviams kompaniją palaikė nekabai žinomi, bet neblogi instrumentalistai - būgnininkas ir gitaristas.

Atvykęs į "Siemens" areną pusantros valandos nuo skelbtos koncerto pradžios, laukiau "Prodigy" tik 20 minučių ir sėkmingai išvengiau bevardės grupės iš Maskvos bei vietinio DJ "apšildymo". Išklausęs kelių valandų laukimo išsekintų draugų skundų pagalvojau, kad tokiuose koncertuose derėtų iš anksto skelbti žvaigždžių pasirodymo laiką.

Pasigirdus pirmiesiems "Wake Up Call" garsams, publika, taškydama alų, plūstelėjo į salę. "Prodigy" ataka prasidėjo gerokai pakeistais, vos ne sunkiojo metalo stiliaus "Their Law" ir "Breath". Vokalistai kartu ir pakaitomis energingai repavo ir ragino publiką. Nuo scenos sklido smagi draugiška nuotaika, visai nepastebėjau dažnai "Prodigy" prikaišiojamos arogancijos. Grupės gerbėjai šoko, išsirenginėjo, lipo vieni kitiems ant pečių, skandavo priedainius ir mojavo rankomis.

Kažkuriuo momentu pasišalino gitaristas ir visą muziką toliau vienvaldiškai kontroliavo Liamas Howlettas. Pasipylė klasikiniai "Prodigy" hitai "Voodoo People", "Firestarter", "Mindfields", atskirti keliomis naujo albumo dainomis. Tačiau palaipsniui Maximo ir Flintho energija pastebimai seko. Gal dėl to, o gal dėl amžiaus, prastos fizinės formos, netinkamos savaitės dienos seko ir publikos entuziazmas. Bisui sugroti agresyvūs "Poison" ir "Smack My Bitch Up" sukėlė paskutinę siautulio bangą, o lengvesnis finalinis "Out of Space" pranešė apie jau laukiamą koncerto pabaigą.

"Prodigy" užsakyta itin galinga įgarsinimo aparatūra buvo naudojama labai saikingai. Tik pačioje koncerto pabaigoje į salę keliskart stipriau "pūstelėjo" žemi dažniai. Nedidelius, per pirmus kūrinius pastebėtus skambėjimo trūkumus, garso operatoriai mikliai pašalino. Stiprus, bet neiškraipytas garsas jokių neigiamų pojūčių nesukėlė ir prieš koncertą dalintų (o mano atsineštų) ausų kamštelių daugumai žiūrovų tikriausiai neprireikė.

Scenos apšvietimas buvo tiksliai priderintas prie programos, bet naujais originaliais sprendimais nenustebino. Vilniuje nepamatėme paprastai "Prodigy" naudojamų puslaidininkinių juostinių šviestuvų ir didžiulių 5 pėdų skersmens veidrodinių rutulių. Scenografiją atstojo "W" raide išdėstyti rėmai, skudurinės drapiruotės ir nepastebimai besikeičiantys dideli gražūs paveikslai scenos gilumoje.

Kiek apmaudu, kad į dar neseniai dievintos grupės koncertą susirinko maždaug pusė "Siemens" arenos, vertinant "iš akies" - apie šeši tūkstančiai žmonių. Tuo tarpu "Prodigy" surengė vieną geriausių pastaruoju metu Vilniuje matytų šou.

Antradienį, birželio 28 dieną, išgirsime vieno iškiliausių pasaulio džiazo pianistų Chicko Corea ir jo grupės "Touchstone" koncertą, kuris užbaigs šių metų "Vilniaus festivalį". Mobilūs ir mokūs alternatyvaus roko entuziastai birželio 30 dieną Rygoje galės išgirsti populiarų amerikiečių duetą "White Stripes". Penktadienį ir šeštadienį prie Lukšto ežero, netoli Varnių, rengiamas festivalis "Bliuzo naktys 2005".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją