Prieš keletą dienų išleistame įtakingo britų muzikinio žurnalo „Mojo“ numeryje Ester Rada debiutinis diskas išrinktas į geriausių 2015-ųjų world muzikos albumų dešimtuką. Jos koncertu jau žavėjosi stambiausio Didžiosios Britanijos muzikos festivalio „Glastonbury“ publika. Komplimentų jai negaili JAV dainininkė Alicia Keys, kurios pasirodymą Ester teko „apšildyti“: „Ester – tiesiog nuostabi“.
Tai – tik dalis ryškių istorijų apie prieš keletą metų išgarsėjusią, iš Etiopijos kilusią Izraelio dainininkę, kurios muzikoje susilieja džiazo, fanko, hiphopo ir soulo garsai.

Neturtingoje emigrantų iš Afrikos šeimoje augusi mergina muzikinį savo talentą atskleidė dar tarnaudama kariuomenėje – dainavo kariniame orkestre.

Savo šalyje ji pirmiausia išgarsėjo kaip TV serialų ir teatro spektaklių aktorė, o vėliau – ir kaip savo grupę subūrusi, madinguose Tel Avivo klubuose dainuojanti dainininkė.

2013-aisiais išleistą debiutinį atlikėjos mini albumą „Life Happens“ kritikai pavadino įspūdingu įvairių muzikinių kultūrų deriniu. Atlikėja netrukus buvo nominuota MTV Europos apdovanojimui, titulinės dainos vaizdo klipas prasiskynė kelią į Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos muzikinius kanalus.

Vaizdo klipas „Life Happens“:

Europoje, Australijoje, Kanadoje ir JAV gastroles surengusi dainininkė dažnai pristatoma kaip „naujoji Artimųjų Rytų muzikos siela“. Po visą pasaulį keliaujanti Ester ne kartą yra sakiusi, kad net nesistengia savęs priskirti vienam žemynui ar regionui – visur jaučiasi kaip namie.

Ne tik legendinių Arethos Franklin ir Ninos Simone, bet ir jaunesnės kartos žvaigždžių Jill Scott ir Erykah Badu įkvėpta Ester Rada – ryškiai kylanti scenos žvaigždė, dar tikrai nepasiekusi aukščiausio savo skrydžio taško.

Žavi, aistringa, egzotiška atlikėja kartais lyginama su JAV dainininke Janelle Monae. Aksominis balsas, rytietiškos ir afrikietiškos muzikos motyvai, puiki muzikantų komanda – ši dainininkė yra tikras naujojo džiazo dinamitas, sproginėjantis svarbiausių pasaulio festivalių scenose, nuo WOMAD Didžiojoje Britanijoje iki „South By Southwest“ Jungtinėse Valstijose.

Vaizdo klipas „Could It Be“:

2015-aisiais išleistas pirmasis Ester albumas dar labiau padidino jos populiarumą. Dainininkės koncertų grafikas jau dabar užpildytas iki kitų metų vasaros pabaigos.

„Bandėme šią atlikėją pasikviesti ne vienus metus, džiaugiamės, kad pagaliau pavyko. Už tai esame dėkingi ir Izraelio ambasadai Lietuvoje, su kuria rengiame šį koncertą. Visiškai neabejoju, kad Lietuvoje jau dabar netrūksta žinančių apie Ester, o kitiems ji tikrai taps festivalio atradimu“, - sako „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Kaip jau skelbta anksčiau, 2016-ųjų gegužės 1-ąją „Žalgirio“ arenoje „Kaunas Jazz“ festivalio koncertą surengs žymiausia pasaulyje vokalinė grupė „Take 6” iš JAV. Daugiau kitų metų sezono žvaigždžių bus paskelbta netrukus.

Paskutinį šių metų „Kaunas Jazz“ koncertą Vilniaus kongresų rūmuose gruodžio 18-ąją surengs džiazo žvaigždė iš Kubos – po dešimties metų pertraukos į festivalį sugrįžtantis pianistas Omaras Sosa su savo grupe.

Ester Rada:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)