Vilniaus klubų savaitė pasižymėjo dviem ryškesniais įvykiais. Ketvirtadienį "Artistų" kiemelyje grojo ir kvailiojo nepailstančios "Bitės". Iš kelių naujų grupės dainų tikru hitu turėtų tapti "Red Hot Chili Peppers" stiliaus kūrinėlis "Cigaretės ir starka". Vilniaus universitete besibaigiant pavasario sesijai pradėjo veikti "Žaltvykslės" kavinės vasaros muzikos klubas. "Didžiajame kiemo atidaryme" penktadienį grojo populiari
latin
popgrupė "inCulto".

Lietuvą aplankė dvi labai skirtingos legendinės Amerikos muzikos asmenybės. Penktadienį šokių muzikos klube "Gravity" plokšteles suko vienas Čikagos house pradininkų Marshallas Jeffersonas. Čikagos house - tai pats pirmasis klubinės elektroninės šokių muzikos stilius, atsiradęs devintojo dešimtmečio pradžioje. 1986 metais M. Jeffersonas sukūrė vieną įspūdingiausių house dainų "Move Your Body". Jis prisidėjo prie acid house himno - grupės "Phuture" dainos "Acid Tracks" sukūrimo, o vėliau tapo vienu žymiausių deep house prodiuserių.

Pirmadienį "Baltų dramblių" kiemelyje nedidelę akustinę solo programą atliko Calvinas Johnsonas. Kaip ir M. Jeffersonas, šis veikėjas muzikinę karjerą pradėjo devintojo dešimtmečio pradžioje. Kelerius metus padirbėjęs radijo disko žokėjumi ir fanzino (nepriklausomo roko žurnalo) "Sub Pop" žurnalistu, jis įkūrė kultinę indie roko grupę "Beat Happening".

Iš "Sub Pop" gimė to paties pavadinimo nepriklausoma įrašų kompanija, atradusi pasauliui "Nirvaną", "Soundgarden" ir dešimtis kitų puikių grupių. O C. Johnsonas įkūrė nedidelę, "pasidaryk pats" ideologiją įkūnijančią firmelę "K Records", kurioje sėkmingai leido ne tik savo grupių "Beat Happening", "Dub Narcotic Sound System", "Halo Benders", bet ir kitų nepriklausomybę vertinančių artistų įrašus. "K Records" kataloge galima rasti net drauge su C. Johnsonu įrašytą Becko albumą "One Foot In Grave".

Nepaisant garbaus M. Jeffersono ir K. Johnsono statuso, Vilniuje į jų pasirodymus susirinko gana negausi auditorija. Iš dalies tai paaiškinama kuklia reklama ir sezoniniu publikos atoslūgiu, tačiau tokių žymių ir savo srityse nepaprastai svarbių atlikėjų koncertuose vis dėlto norisi matyti daugiau žiūrovų.

Pasinaudodamas proga pateiksiu šiek tiek informacijos apie artėjančius didžiuosius Europos užmiesčio muzikos festivalius. Didžioji Britanija laukia šį savaitgalį vyksiančio Glastonbury festivalio. Britai jau seniai išpirko visus bilietus į mylimą "Glasto", kuriame šiemet karaliaus "White Stripes", "Coldplay", "Garbage" ir "Basement Jaxx". Bilietai taip pat išpirkti ir į "V Festival" su "Oasis", "Scissor Sisters", "Franz Ferdinand", "The Prodigy" ir "The Chemical Brothers" rugpjūčio 20-21 dienomis.

Kaip ir "V Festival", vienu metu dvejose vietose paskutinį rugpjūčio savaitgalį vyks "The Carling Weekend" - garsus "Reading Festival" su klonu "Leeds Festival". Ten koncertuos "Pixies", "Foo Fighters", "Queens of the Stone Age", "The Tears" (nauju pavadinimu atsikūrę "Suede"), "Bloc Party" ir NWOBHM veteranai "Iron Maden".

Liepos 9-10 dienomis galima nuvykti į dvyliktąjį "T in the Park" festivalį Škotijoje, kur gros nemažai "V Festival" ir "Carling Weekend" dalyvių.

Analogiški Vokietijos festivaliai-dvyniai "Rock im Park" ir "Rock am Ring" jau įvyko birželio 3-5 dienomis, bet dar laukia specializuoti festivaliai: regio, ska ir world music "Summerjam" liepos 7-9 dienomis, alternatyvaus roko "Freakstock" rugpjūčio 4-7 dienomis bei Franko Zappos atminimui skiriamas "Zappanale" rugpjūčio 5-7 dienomis.

Beneliukso šalyse taip pat beveik vienu metu vyks du puikūs festivaliai - Olandijos "Lowlands" rugpjūčio 19-21-ąją ir Belgijos "Pukkelpop" rugpjūčio 18-20-ąją. Abiejų programos bus gana panašios - "Nick Cave & The Bad Seeds", "The Prodigy", "Pixies", "Korn", "Franz Ferdinand", "LCD Soundsystem". "Lowlands" dar koncertuos "Foo Fighters" ir "Queens of the Stone Age".

Rytų ir Vidurio Europoje festivalių lyderio pozicijų užleidžia vengrų "Sziget Festival". Šiais metais jis truks visą savaitę - nuo rugpjūčio 10 iki 17-osios. Dunojaus Obudaj saloje veiks 11 scenų, o programoje, be jau minėtų "Korn", "Franz Ferdinand" ir "Nick Cave & The Bad Seeds", bus "Morcheeba", Seanas Paulas, "Brand New Heavies" ir "Underworld".

Panašią į "Sziget Festival" auditoriją - apie 400 tūkstančių žiūrovų - surenka Lenkijos "Przystanek Woodstock", kuris rugpjūčio 5-6 dienomis vyks Kostzyne prie Odros. Festivalis yra nemokamas ir artistai jame dalyvauja taip pat be užmokesčio, todėl lenkiškas "Woodstock" negali pasigirti prabangia programa. Ten gros "Die Toten Hosen", kelios mažai žinomos vokiečių ir danų grupės bei daug vietinių atlikėjų.

Geriausiu Skandinavijos ir vienu geriausių Europos festivalių lieka "Roskilde Festival", vyksiantis šiemet birželio 30-liepos 3 dienomis. Iš visų minėtų festivalių tik Roskildėje bus galima išgirsti senukus "Black Sabbath" ir "Chic", garsiausius Afrikos muzikantus Femi Kuti iš Nigerijos ir Mori Kante iš Senegalo, elektroninės muzikos specialistus "Autechre", avangardinio roko veteranus "Sonic Youth" ir naujus sunkiojo roko pranašus "Velvet Revolver".

Norisi tikėti, kad savaitė, prasidėjusi "Prodigy" ir sarodo virtuozo Wajahato Khano koncertais, bus įspūdingesnė už praėjusią ir jums neteks skaityti trečio, Amerikos užmiesčio, festivalių gido.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją