Pasak jo, šis akcentas pasirinktas, nes Azijos atlikėjai pasaulį mato kitaip ir į klasikinės muzikos interpretacijas įneša "įdomių dalykų".

"Visoje Europoje, išskyrus Lietuvą, vyksta atlikėjų iš Azijos invazija - jie gausiai stoja studijuoti į muzikos akademijas, rengia koncertus. Mes šio akcento niekada neturėjome. Tik koks vienas teatras atvažiuoja ar koks kinas fortepijonu paskambina", - sakė D.Katkus.

Festivalio metu flamenko šoks Yoko Usuda iš Japonijos, koncertuos simfoninis orkestras iš Kinijos "Hong Kong Sinfonietta", atvyks pianistai iš Kinijos, Japonijos, Pietų Korėjos.

Kristupo vasaros festivalio, kuris vyks nuo liepos 1-osios iki rugpjūčio 28 dienos, programą sudaro 40 renginių - tiek tradicinių muzikos ciklų, tiek atskirų koncertų.

Tradiciškai šv.Kazimiero bažnyčioje sekmadieniais vyks vargonų muzikos festivalis, kurio metu gros ne tik žymūs vargonininkai iš Lenkijos, Estijos, Danijos, Vokietijos, Austrijos, bet ir violončelininkas Davidas Geringas, gitaristai.

Į šių metų festivalio programą įtraukti ir pernai pirmą kartą surengti festivalio ciklai: fortepijono muzikai skirtas "Kristupo klavyrai" ir "Kristupo gitara", kurio metu bus pristatytas platus gitaros muzikos repertuaras - nuo senosios muzikos iki flamenko fiestos.

Beje, "Kristupo klavyruose" dalyvausiantys atlikėjai liepos 10-20 dienomis surengs pianistų meistriškumo kursus.

Specialus projektas parengtas paminėti šv.Kristoforo, Vilniaus globėjo, dieną liepos 24-ąją. Renginio pradžią Kalnų parke trombono garsais paskelbs parasparniu praskrisiantis solistas Stasys Rezgevičius, pasirodys valstybinis dainų ir šokių ansamblis "Lietuva", pučiamųjų instrumentų orkestras "Trimitas, airių liaudies grupė "Aer Lingus".

Šv.Kristoforo dienai skirtą renginį užbaigs baikerių orkestras, kuris atliks D.Katkaus specialiai šiai progai sukurtą simfoniją.

Iš pradžių planuota liepos 24 dieną parodyti mitologinį epą "Neoforas", pasakojantį apie Vilniaus globėją šv.Kristoforą. Tačiau, pasak D.Katkaus, dėl įvairių kliūčių šis projektas nusikėlė į rudenį ir nebuvo įtrauktas į Kristupo vasaros festivalio programą.

Kasmet naujovių ieškančio Kristupo vasaros festivalio rėmuose rugpjūčio 20-21 dienomis Šiuolaikinio meno centre įvyks performansų oratorijos, pastatytos lietuvių kilmės menininko, "fluxus" pradininko Jurgio Mačiūno gyvenimo motyvais, pasaulinė premjera.

"Machunas" idėjos ir siužeto autorius - tapytojas, instaliacijų ir performansų kūrėjas Lucio Pozzi, kompozitorius - Frankas J.Oteri.

Daugiau kaip 20 metų įvairius performansus kuriantis L.Pozzi sukurti didelį, operai artimą performansą sumanė prieš dešimtmetį ir keletą metų ieškojo siužeto. Kartą pietaujant su rašytoju Anthony Hadenu ir kalbant apie 20 amžiaus antrosios pusės meną, L.Pozzi ir kilo mintis savo performanso tema pasirinkti J.Mačiūno gyvenimą.

Italijoje gimęs, o šiuo metu Niujorke gyvenantis L.Pozzi yra pasakojęs, jog viena iš priežasčių, paskatinusi oratorijos herojumi pasirinkti J.Mačiūną - iš Lietuvos kilusio ir taip pat į JAV išvykusio menininko gyvenimo istorijos panašumas su jo paties.

Oratorijoje, kuri padalinta į keturias dalis, žiūrovai išvys teatro, šokio, vaizdo meno, įvairių žanrų muzikos sintezę. Kiekviena dalis pavadinta spalvomis, menininko teigimu, atspindinčiomis įvairias nuotaikas: geltona - vaikystės nostalgiją, žalia - judėjimą, raudona - revoliuciją ir maištingumą, mėlyna - melancholiją ir mirtį.

Kristupo vasaros festivalio metu taip pat skambės obojininko Juozo Rimo projektas "Išraiškos", kuriame bus dainuojamos ir lietuvių liaudies dainos, Stasio Eidrigevičiaus ir lietuviškos muzikos "Kaskadų" vakaras, Arkadijaus Gotesmano sumanytas projektas, skirtas pagerbti prieš metus mirusį žymų perkusininką Elviną Jonesą.

Kristupo vasaros festivalis pradėtas rengti 1994 metais. Praėjusiais metais festivaliui, kaip geriausiam 2004-ųjų Vilniaus renginiui, atiteko pirmasis sostinės savivaldybės įsteigtas "Kolegų" prizas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją