2013-aisiais milžinišku hitu tapusi Passenger daina „Let Her Go“ būtinai skambės ir Trakuose – kartu su kitomis dainomis iš dainininko albumų, kurių naujausias, pavadintas „Whispers II“, pasirodė šį pavasarį.

Su britų superžvaigžde Edu Sheeranu daugybę sykių koncertavęs „indie folk“ atlikėjas šiandien pats padeda prasiskinti kelią kitiems panašaus žanro dainininkams. Vienas iš jų kartu su jo grupe atvyks į Trakus – pirmąjį Passenger koncertą Lietuvoje apšildys Australijos dainininkas Stu Larsenas.

Stu Larseno vaizdo klipas „Thirteen Sad Farewells“:

Su Passenger jį vienija ne tik pamėgtas klajūno gyvenimo būdas ir melodinga, romantiška muzika, bet ir keletą metų trunkanti bičiulystė.

„Niekada neturėjau konkretaus karjeros plano, tiesiog dariau tai, kas patinka“, - pasakoja nedideliame miestelyje greta Australijos didmiesčio Brisbeno gimęs ir augęs Stu Larsenas.

Groti gitara jis išmoko keturiolikos – paskatintas mamos, kuri anksčiau grojo folko grupėje. Moteris pamanė, kad droviam sūnui tai padės atsikratyti kuklumo ir lengviau pritapti mokykloje.

Taip ir nutiko, nors lengva nebuvo. Pirmąją savo dainą Stu sukūrė penkiolikos, tačiau viešai ją padainavo tik mokyklos išleistuvių vakarėlyje. „Taip jaudinausi, kad vos išėjau į sceną. Juk ten buvo tūkstantis žiūrovų. Bet nuo tada viskas buvo gerai“, - juokdamasis prisimena dainininkas.

Atlikdamas savo kūrybos dainas apie meilę, praradimą, sutiktus žmones, Stu Larsenas išmaišė Australijos, Naujosios Zelandijos ir Japonijos klubus, įrašė ne vieną albumą, tačiau 2010-aisiais nusprendė, kad metas pamatyti daugiau pasaulio, atsisveikino su bičiuliais ir išvyko.

Pats dainininkas sako, kad nuo to laiko nebeturi namų. Jis nuolat impulsyviai keliauja iš vienos šalies į kitą, ieškodamas naujų įspūdžių ir patirčių. Būtent šiose kelionėse jis sutiko dainininką Passenger, kuris tuo metu gyveno panašiai. Jau trejus metus Stu Larsenas nuolat keliauja su šiuo britų atlikėju ir „apšildo“ jo pasirodymus.

„Tai nuostabi kelionė. Pradėjome tais laikais, kai dar teko groti gatvėse. Passenger grojo, o aš dalijau skrajutes ir pardavinėjau jo kompaktines plokšteles. Ir atvirkščiai. Pradėjome nuo koncertų, kuriuos girdėdavo 50 žmonių. O dabar ateina penki tūkstančiai“, - stebisi Stu.

Passenger ir Stu Larseno improvizuotas pasirodymas tramvajuje:

Viską aukštyn kojom apvertė Passenger hitas „Let Her Go“. Šis lyriškas kūrinys prieš dvejus metus tapo vienu didžiausių hitų pasaulyje – pasiekė pirmąją vietą 21 šalyje, Didžiojoje Britanijoje buvo parduotas daugiau nei milijono, o JAV – daugiau nei 4 milijonų tiražu. Už šią dainą Passenger pelnė prestižinį „Ivor Novello“ apdovanojimą (teikiamą už geriausius britų muzikos kūrinius) ir buvo nominuotas „Brit Awards“ apdovanojimui geriausio britų singlo kategorijoje.

Passenger ne tik nuolat kviečia Stu Larseną koncertuoti kartu, bet ir prodiusavo naujausią jo albumą „Vagabond“, išleistą pernai vasarą. Šis diskas pirmą sykį buvo įrašytas dar 2012-aisiais – namų sąlygomis, kai atlikėjai negalėjo sau leisti brangių įrašų studijų. Atėjus populiarumui, albumas perrašytas – daugelyje jo dainų taip pat skamba Passenger balsas ir gitara, prisidėjo ir Timas Hartas iš žinomos Australijos grupės „Boy & Bear”.

Kai kurių Stu dainų pavadinimai pasakoja apie miestus, kuriuose jis lankėsi ir pajuto įkvėpimą - „San Francisco“, „Ferry To Dublin“, „King Street“ (Sidnėjaus, kuriame yra dainininko studija, gatvės pavadinimas). Visi Stu kūriniai – gražios, jausmingos istorijos apie žmones, kuriuos jis sutiko keliaudamas po skirtingus žemynus: draugus, mylimąsias, nepažįstamuosius, verslininkus ir elgetas. Dainą „Thirteen Sad Farewells“ Stu parašė kitam muzikantui, tačiau ją išgirdęs Passenger patarė bičiuliui pasilaikyti ją sau. Kūrinys „I Will Wait No More“ skamba taip, kaip ir buvo įrašytas prieš trejus metus – Stu ir Passenger nusprendė nekeisti jo ypatingos atmosferos.

Bendras akustinis atlikėjų pasirodymas:

Šią vasarą Stu Larsenas rengia kelias dešimtis pasirodymų Europoje – tarp jų ir tokiuose žinomuose festivaliuose kaip „Provinssirock“ (Suomija), „Montreux Jazz Festival“ (Šveicarija), „Cambridge Folk Festival“ (Didžioji Britanija).

Šiltas, intymumo kupinas Stu Larseno balsas rugpjūčio 11-ąją puikiai papildys Passenger pasirodymą – vakarą, kurį tikriausiai galima vadinti nuoširdžiausiu šios vasaros koncertu. Bilietus į jį galima įsigyti visose „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt

Passenger koncertą Trakų pilyje pristato didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „Live Nation Lietuva“, Vilniuje šįmet kviečiantis pamatyti grupės „Brit Floyd“, Glenno Millerio orkestro, „Budapest Gypsy Symphony Orchestra“ koncertus, Kaune – žymiosios Kanados roko grupės „Nickelback“ koncertą, Trakuose – šokių muzikos fiestą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)