Socialiniai tinklai lūžta nuo paniekinančių ir pašiepiančių žinučių, o didžiausių muzikos festivalių Europoje organizatoriai vienas po kito braukia jo pavardę iš atlikėjų sąrašų.

Informacija apie Ten Walls pirmadienį tyliai dingo ir iš jo agentų tinklapio – būtent jie rūpinosi jo pasirodymais visame pasaulyje. „Muzikos agentūra „Coda“ smerkia visas diskriminacijos formas, susijusias su neapykanta dėl rasės religijos ar seksualinės orientacijos. Didžiuojamės būdami lygių galimybių darbdaviu ir atstovaudami daugybei įvairių atlikėjų. „Ten Walls“ daugiau nebeatstovaujame“, – užsienio žiniasklaidai sakė „Coda“ atstovė spaudai.

„Phonica Records“ atšaukė prekyba naujuoju M. Basanovo singlu „Sparta“. Visiems iš anksto užsisakiusiems kūrinį, dabar grąžinami pinigai.


Pirmadienį paskelbta, kad Ten Walls paslaugų atsisakė ir britiško šokių muzikos festivalio „Creamfields“ rengėjai. Tarp kviestinių žvaigždžių jo nebenori matyti ir Nyderlanduose, Amsterdame, vykstančio festivalio „Pitch“ rengėjai. Gerbėjai jo nebeišvys ir „Sónar“ festivalyje Barselonoje.

„Reaguodami į neseniai Ten Walls, kuris šiemet turėjo pasirodyti „Creamfields“ festivalyje, socialiniame tinkle išsakytą nepagarbią ir homofobišką nuomonę, nusprendėme jo pasirodymą atšaukti.

Nors ir gerbiame žodžio laisvę, tokie komentarai apie homoseksualų bendruomenę mums atrodo nepriimtini, įžeidžiantys ir netoleruotini, manome, kad toks požiūris prieštarauja „Creamdfields“ festivalio vertybėms ir požiūriui. „Creamfields“ festivalis garsėja kaip muzikos šventė, kurioje laukiami visi be išimties, netoleruojame neapykantos. Visi, kurie atvyksta pas mus, turi jaustis laukiami ir saugūs. Tokie komentarai prieštarauja mūsų festivalio idėjoms. Atsiprašome už sukeltus nepatogumus ir nusivylimą, galinčius kilti dėl mūsų sprendimo“, – tokia žinia pirmadienį pasirodė oficialiame festivalio „Creamfields“ interneto puslapyje.

Tokį festivalio atstovų žingsnį gyrė ir greitai Lietuvoje pasirodysiančių „The Chemical Brothers“ narys Edas Simsonas: „Nuostabi „Creamfields“ reakcija į šlykščią homofobiją“.

Kiek vėliau panašus pranešimas paskelbtas ir ispaniško festivalio „Sonar“ feisbuko puslapyje: „Savaitgalį socialiniame tinkle Ten Walls išsakyta nuomonė kategoriškai kertasi su festivalio „Sonar2015“ dvasia. Dėl šios priežasties Ten Walls mūsų festivalyje nebepasirodys. Tebūnie 2015 metai spalvingi, įvairūs ir smagūs“.

M. Basanovo pasirodymai nebevyks ir Kroatijoje bei kitose Europos šalyse – jo savo scenose nenori matyti vis daugiau festivalių rengėjų, atvirai pasisakančių prieš bet kokios formos diskriminaciją.

Apie į šipulius byrančią lietuvio karjerą jau skelbia tokie žiniasklaidos gigantai kaip BBC ir „The Guardian“, „The Independent“.

Pareiškimas, pribloškęs pasaulį

DELFI primena, kad M. Basanovo feisbuko profilyje paskelbtame įraše, kuris vėliau ištrintas, teigiama: „Pamenu, kaip prodiusavau muziką vienam Lietuvos dainininkui, kuris man bandė plauti smegenis, kad man nereikia būti tokiam konservatyviam ir netolerantiškam jų atžvilgiu. Kai pačio paklausiau, „Ką darytum, jei sužinotum, kad tavo sūnui 16 metų gimtadienio proga jo vaikinas jam rudę (anusą) drasko?“, Na, jis nutilo.“

Marijaus Basanovo paskyroje paskelbtas pranešimas

M. Basanovas taip pat pareiškė prisimenantis „tuos gerus 90-tuosius, kaip tai buvo tvarkoma su kitos veislės veikėjais“.

Be to, Ten Walls homoseksualumą prilygino pedofilijai, kurios atvejų pasitaiko ir tarp katalikų bažnyčios tarnų. „Pamenu, kai turėjau vieną iš pirmųjų savo grojimų Airijoje ir bevažiuojant į viešbutį, pamačiau bažnyčią, kurios tvora buvo padabinta šimtais vaikiškų batelių. natūralu, kad kilo klausimas– kodėl?“.

Atsiprašė du kartus, bet gerbėjų neįtikino

Vėliau M. Basanovas dėl savo žodžių atsiprašė: „Norėčiau visų atsiprašyti dėl posto, atsiradusio mano paskyroje. Labai apgailestauju dėl jo žeidžiančio turinio, kuris neatspindi mano tikrosios nuomonės. Tikiuos, šis nesusipratimas nesukels daugiau minčių ir nuomonių. Taika“.

Nepaisant to, žinomas britų didžėjus ir prodiuseris Fort Romeau nusprendė nebekoncertuoti kartu su Ten Walls, bendras pasirodymas buvo suplanuotas Londone. „Nors vienas atšauktas koncertas pasaulio ir nepakeis, tai mano asmeninė nuomonė, asmeninis pasisakymas prieš fanatizmą, baimę ir netoleranciją. Labai lengva romantizuoti elektroninės muzikos kultūrą ir įsivaizduoti ją kaip socialinio liberalizmo ir progresyvios ideologijos bastioną, tačiau realybė tokia, kad ji atspindi žymiai platesnį socialinį kontekstą, kuriame homofobija ir (ypač) seksizmas yra pateikiami kaip norma. Ir dar blogiau – vos ne prilyginami įstatymams“, – savo paskyroje parašė Fort Romeau.

hello. I was due to support Ten Walls at Koko, London in November, in light of recent comments made by him on Facebook...Posted by Fort Romeau on Monday, June 8, 2015

Pirmadienį M. Basanovas feisbuke publikavo dar vieną atsiprašymo žinutę. „Praėjusią savaitę parašiau feisbuko postą, kuris buvo klaidingas ir visiškai neatspindėjo mano pažiūrų. Niekada neturėjau ketinimų  kažką įžeisti. Esu labai nuliūdintas dėl visko, kas įvyko ir noriu atsiprašyti kiekvieno, kurį nuvyliau, ypatingai savo draugų gėjų bendruomenėje ir gerbėjų. Dabar man reikia pertraukos, atšaukiau savo artėjančius pasirodymus“, – socialiniame tinkle rašė muzikos kūrėjas.

Nusivylę gerbėjai ir kolegos savo nuomonę reiškė „Twitteryje“

Netradicinės seksualinės orientacijos neslepiantis režisierius Romas Zabarauskas teigia, kad šis nemalonus incidentas „kaip reikiant šokiravo“ labai daug Ten Walls gerbėjų. „Gay Star News“ režisierius sakė: „Esu laimingas, kad jis atsiprašė, tačiau atsiprašymas nepaaiškina to, kas nutiko. Be to, jis nepaaiškino, ką iš tikrųjų mano apie LGBT bendruomenę. Lietuvoje svarstomas tos pačios lyties asmenų sąjungų ir partnerystės klausimas, todėl mums labai reikia garsių žmonių paramos“.

Somalie: „Kaip pasakė puikus komikas Chrisas Rockas: „Jeigu nekenti gėjų, tavo sūnus bus gėjus“. Ten Walls, tikiuosi, kad karma neliks skolinga!“.

Ida Engberg: „Ten Walls pasisakymas apie gėjus – kvailas ir apgailėtinas. Šokių muzika turėtų būti liberalumo šauklė. Į sveikatą, plačiau mąstantieji. Visi, kurie žino, kad vienintelis kelias veda tik į priekį, o ne atgal. Tegyvuoja pagarba, tolerancija ir gyvenimo džiaugsmas!“.

Karimas: „Ten Walls išsakytas homofobiškas pareiškimas kelia pasidygėjimą. Ar jis žino, kad house muzika gimė Čikagos gėjų scenoje?“

Terry Farley: „Ten Walls nusivažiavo“.

Manu Ekanayake: „Ką galvoju apie #tenwalls? Taip, manau, kad tai kultūrinis dalykas, tačiau tai ne pasiteisinimas. Šokių muzikos kultūra be homoseksualių žmonių paprasčiausiai neegzistuotų“.

Gianni: „Pagarba Fort Romeau, kuris atšaukė pasirodymą su TenWalls dėl jo išsakytos homofobiškos nuomonės.

Joshas Love: „Scenos pagrindas – meilė ir plačios pažiūros. Tokiems kaip Ten Walls joje vietos nėra, kad ir koks puikus muzikos kūrėjas jis bebūtų“.

Stereogamous: „Homofobas šokių muzikos pasaulyje – tarsi vegetaras „McDonalds“. Tau tikrai reiktų keltis kur nors kitur, mano mielas #tenwalls“.

XO: „Bent jau užsakymų Rusijoje Ten Walls turės daugiau“

Rhythm Control: „Ten Walls nuspaudė susinaikinimo mygtuką. Tokie karjeros pabaigą skelbiantys komentarai muzikos pasaulyje niekam nereikalingi!“.

Ten Walls gerbėjai ir kolegos savo panieką demonstruoja pačiais įvairiausiai būdais – vieni demonstratyviai šalina jo kūrinius iš savo grojaraščių, kiti publikuoja į šipulius byrančias vinilines plokšteles. Internete atsiranda vis daugiau homofobišką poelgį pašiepiančių mėmų ir dainų perdirbinių.

My one Ten Walls record now looks like this - pic.twitter.com/XPSdiKCAH5— Optimo (Espacio) (@JDTwitch) June 7, 2015

Ten Walls next booking.... pic.twitter.com/Y4EbbjJ4lB— Adam Dexcell (@AdamDexcell) June 8, 2015

Absolutely shocked to find out about the horrendous statement Ten Walls made. And so proud of the scene to see how...Posted by Job Jobse on Monday, June 8, 2015

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3386)