Aštuntus metus grojančiai, Lietuvos alternatyvios muzikos klausytojų pamiltai grupei (pilnas sostinės klubas „Loftas“, net kai už bilietą reikia susimokėti – ne kartą „Garbanoto Bosisto“ įgyvendinta užduotis) tai buvo pirmoji kelionė į Jungtinę Karalystę. Šalį, kurioje užaugo daugelis juos įkvėpusių grupių, kaip kultiniai „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“ ar „The Beatles“.

„Ką gi mes, atvykę iš Lietuvos, galime parodyti britams apie roko muziką?“, - interviu radijuje Lietuvoje prieš kelionę dvejojo grupės nariai.

Tačiau parodė. Nors 10 dienų maitinosi beveik vien greito maisto užkandinėse („Dėl to prieš pirmąjį koncertą grupės būgnininkui ir bosistui buvo bloga – gal dėl jaudulio, bet gal dėl maisto“, - dabar jau su šypsena prisimena) „Garbanotas Bosistas“ surengė ne tik du pasirodymus „The Great Escape“ festivalyje – tame pačiame, kuriame šiemet grojo tokios grupės kaip „Alabama Shakes“, britų hiphopo naujokė Kate Tempest ir dar 400 grupių iš viso pasaulio.

Jie nuvyko ir į kitą svarbų Jungtinės Karalystės muzikos festivalį „Liverpool Sound City“ Liverpulyje. Ten šiemet taip pat grojo nepriklausomo roko scenoje pripažintos grupės kaip „The Flaming Lips“, „Swans“, „Belle & Sebastian“ ir dešimtys kitų.

Nuo gegužės 14-osios iki 24-osios po Britaniją keliavusi „Garbanoto Bosisto“ komanda taip pat surengė solinį koncertą Londone ir sugrojo du slaptus „Sofar Sounds“ serijos koncertus Oksforde ir Londone – tiesiog privačiuose namuose, kelioms dešimtims apie koncertą sužinojusių (tokia yra „Sofar Sounds“ koncepcija) klausytojų.

Užmezgė kontaktus tiek Britanijoje, tiek Australijoje

Vilniečiai šiemet 10-ąjį kartą vykusiame „The Great Escape“ festivalyje ant scenos žengė du kartus: „The Unitarian Church“ bažnyčioje ir klube „The Hope and Ruin“. Grupės pasirodymą stebėjo grupių „Dum Dum Girls“ ir „The Raveonettes“ vadybininkas Scottas Cohenas, dainininkės Queen Latifah vadybininkas Richardas Pattisonas.

„Grupė išsiskiria įdomiu vokalisto balso tembru ir unikalia pasirodymo emocija, kuri išlaiko klausytojų dėmesį viso pasirodymo metu – o tai yra vienas svarbiausių dalykų sėkmei muzikos versle užtikrinti“, - po pasirodymo išplatintame spaudos pranešime apie „Garbanotą Bosistą“ atsiliepė S. Cohenas.

Komplimentų apie savo muziką Britanijoje grupė girdėjo daug. Jų muzika mėgavosi net „The Great Escape“ garsistai. „Per antrąjį koncertą atrodė, kad garsistas pamiršo, jog turi rūpintis garsu – tiesiog lingavo galva besiklausydamas“, - Vilniaus „Liverpool Indie/Rock Bar“ bare surengtame susitikime su grupe prisiminė Mantas Joneikis, grupės gitaristas.

Debiutas „The Great Escape“ buvo pagrindinis tikslas, kodėl grupė išvyko į šį Britanijos nuotykį, tačiau daug naudos jiems atnešė ir pasirodymas Liverpulio festivalyje. Nors prieš jį jaudulio taip pat buvo daug.

„Lietuvoje yra daug draugų, kurie ateina į koncertus – jauti jų palaikymą, atgalinį ryšį. Liverpulyje ar Braitone – tu net nežinai prieš lipdamas į sceną, ar kam nors patiks, ar po antros dainos klausytojai nepradės mesti ko nors į sceną“, - apie jausmus prieš koncertus kalbėjo Mantas.

Nors ir lydimas įgarsinimo problemų (anot muzikantų, šiemet tuo skundėsi bene visos festivalio grupės), koncertas praėjo puikiai. Žmonių palaikymas buvo solidus, vienas vaikinas visą koncertą praleido pirmoje eilėje, mojuodamas ilgais plaukais pagal „Garbanoto Bosisto“ gitaras.

„Lietuvos grupė pasiūlė šviežią, daugiasluoksnį požiūrį į vis dažniau imituojamą muzikos žanrą (turima omenyje psichodelinis rokas – K.V.). Pasirodymo viduryje įterpę deformuotą, sintezatoriais papildytą „Led Zeppelin“ dainos „Whole Lotta Love“ versiją, ketvertukas paliko stiprų įspūdį. Koncertui artėjant į pabaigą jų klausėsi trigubai daugiau žmonių nei pradžioje“, - apie „Garbanoto Bosisto“ koncertą „Liverpool Sound City“ festivalyje rašė vietinis muzikinis tinklalapis „Getintothis“.

Tarp klausytojų Liverpulyje buvo tolesnį grupės kelią galinčių pasukti muzikos pasaulio vardų, pavyzdžiui, industrijos veteranas škotas Bruce'as Findlay, 8-ojo dešimtmečio pabaigoje dirbęs su grupe „Simple Minds“, taip pat britas Craigas Penningtonas, žurnalo „Bido Lito!“ leidėjas ir psichodelikos festivalio „Liverpool Psych Fest“ organizatorius. Grupė jau turi jo žodinį kvietimą į šį festivalį.

Liverpulio publikoje buvo svečių iš Australijos: „Garbanoto Bosisto“ klausėsi sparčiai populiarėjančios šios šalies grupės „Holy Holy“ vadybininkė, Australijos leidybinės kompanijos „Source Music“ vadovas Robertas Scottas.

Buvo ir kitų muzikantų, taip pat grojusių festivalyje: grupės vadybininkė Gabrielė Tamutytė perdavė „Garbanoto Bosisto“ albumą Naujosios Zelandijos – JAV roko grupės „Unknown Mortal Orchestra“ vokalistui.

Grupė sulaukė gražių žodžių ir iš pačios „Liverpool Sound City“ organizatorės Rebeccos Ayres. „Ji tikrai džiaugėsi, kad grupė iš Lietuvos sukėlė didelį sujudimą tiek tarp Liverpulio muzikos mylėtojų, tiek tarp muzikos žurnalistų. Visi labai laukė pasirodymo. Koncerte buvo nemažai fotografų, žurnalistų, kai kurie įspūdžius rašė tiesiog čia, klausydami muzikos, pieštuku į knygelę“, - prisimena Gabrielė. Kelionės metu jai pavyko gauti pasiūlymų ar pradėti megzti ryšius dėl galimybių koncertuoti Jungtinėje Karalystėje, Olandijoje, Kanadoje, Australijoje.

Gerai praėjo ir solinis albumo pristatymo koncertas Londone, klube „Zigfrid von Underbelly“, esančiame Hokstono rajone – vienoje iš neoficialių hipsterių gimtinių. Klubas buvo pilnas, čia grupės klausėsi tiek Londone gyvenantys ir pirmą kartą „Garbanotą Bosistą“ savo akimis galėję pamatyti lietuviai, tiek britai ir amerikiečiai.

Stengsis ir dėl kitų Lietuvos grupių eksporto

Į šią kelionę „Garbanotas Bosistas“ nebūtų išvykę be muzikos agentūros „Bold Affair“ darbo mezgant ryšius tarp Britanijos ir Lietuvos muzikos atstovų. Dviejų jaunų Lietuvos muzikos vadybininkių įkurta agentūra tapo oficialiais „The Great Escape“ partneriais Lietuvoje. Agentūra festivalio organizatoriams pasiūlė penkias Lietuvos grupes ir atlikėjus, o šie pasirinko būtent „Garbanotą Bosistą“ - nors turėjo ir galimybę nepasirinkti nė vienos.

Pačios vadybininkės dalyvavimą šiame muzikos festivalyje mato kaip gerą galimybę pristatyti lietuvišką muziką tarptautiniams klausytojams. O kartu tai – tramplinas pačiai grupei.

Festivalis „The Great Escape“ laikomas vienu svarbiausių metų įvykių muzikos industrijos pasaulyje. Jis atvėrė duris į tarptautinę sėkmę tokioms šių dienų žvaigždėms kaip Adele, Ellie Goulding, grupėms „Mumford and Sons“, „Kasabian“, „The XX“, „Chase & Status“ ir daugeliui kitų. ,,Garbanotas Bosistas“ festivalyje pasirodė puikiai, sudarydamas gerą pirmąjį įspūdį apie Lietuvos muzikos rinką. Grupė sulaukė labai gerų komentarų iš didžiausių muzikos rinkų atstovų, tokių kaip D. Britanija, Vokietija, Švedija. Nors procesas ilgas, tikimės, kad kitoms lietuviškoms grupėms po šio pirmojo žingsnio taps lengviau būti pastebėtoms užsienio muzikos atstovų“, - DELFI sakė Miglė Oželytė iš „Bold Affair“.

„Garbanotas Bosistas“ buvo pirmoji, bet, daug šansų, kad ne paskutinė Lietuvos grupė, išvykusi ieškoti laimės į „The Great Escape“. Tiesa, anot muzikos vadybininkių, kad lietuviškos muzikos eksportas įsibėgėtų, reikalinga ir valstybės parama.

„Tęsiant bendradarbiavimą tokio mąsto renginiuose labai svarbus valstybės palaikymas. Tokie renginiai, kaip ,,The Great Escape'' turi būti svarbūs visai šalies muzikos industrijai, nes sėkmė šiuose festivaliuose skatina susidomėjimą visa šalies muzikos rinka. Vienos grupės sėkmė neišvengiamai suteikia daug platesnes galimybes visoms likusioms šalies muzikinėms grupėms bei prisideda prie šalies įvaizdžio formavimo.

Idealiausias pavyzdys būtų islandų atlikėja Bjork, kuri savo muzika praskynė kelią daugybei kitų islandų atlikėjų. Norisi tikėti, kad tinkamas valstybės palaikymas leis tęsti bendradarbiavimą su „The Great Escape“ bei kitais panašaus pobūdžio festivaliais“, - viliasi viena „Bold Affair“ įkūrėjų Julija Šredersaitė.

Tolesnių lietuvių grupių koncertų norėtų ir patys „Garbanoto Bosisto“ nariai. „Nematau priežasčių kodėl šiuose festivaliuose negalėtų groti daugiau Lietuvos grupių. Sunkiausia ten nuvažiuoti. Bet tikrai įsivaizduoju ten tokią grupę, kaip, pavyzdžiui „InSearch“ - paminėdamas draugų vilniečių grupę sakė „Garbanoto Bosisto“ būgnininkas Jonas Narbutas.

Grupė sutarė – į Britaniją dar sugrįš ir jie patys. Nes liko vienas neužbaigtas reikalas. „Turime aplankyti tą vyrą, kuris kratė galvą pirmoje eilėje Liverpulyje. Mes jam skolingi pilną koncertą.“

Kelionės akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)