„Rudimental“ („Karklė“), Jessie Ware, „Clean Bandit“, „Jungle“ („Granatos Live“) – Lietuvos muzikos festivaliai kasmet pakviečia vis aktualesnius tarptautinius muzikos vardus. Tačiau didžiausia muzikos herojų koncentracija arti mūsų šiemet vėl bus šiauriau: Latvijos pajūrio miestelyje Salacgrivoje, 400 kilometrų nuo Vilniaus.

Užuot turėję keletą į masinį klausytoją orientuotų, tarpusavyje konkuruojančių festivalių, latviai nuėjo kitu keliu: užaugino vieną, bet stipriausią Baltijos šalyse. Jis vadinamas „Positivus“, šiemet vyks aštuntąjį kartą, liepos 17-19 dienomis. Per aštuonerius „Positivus“ metus čia yra groję „Kraftwerk“, „Sigur Rós“, „Muse“, „The xx“ ir dešimtys kitų A lygio grupių. Festivalį pernai aplankė 25 000 žmonių, tarp jų – keli tūkstančiai lietuvių.

Žinia apie „Positivus“ nuskrido iki kitos Atlanto pusės: amerikiečių „The Wall Street Journal“ šiemet jį įtraukė tarp geriausių nedidelių vasaros festivalių pasaulyje. Pernai tą patį padarė britų „The Guardian“. Tikriname, ką kaimynai siūlo šiemet ir dėliojame priežastis, kodėl juos verta aplankyti:

1. Robertas Plantas suvienys kartas

„Positivus“ startavo kaip į jauną ir madingą klausytoją orientuotas festivalis, bet išaugo iki skirtingas muzikos klausytojų kartas vienijančio renginio. Pernai pagrindinė festivalio grupė buvo gyvos elektroninės muzikos legendos „Kraftwerk“, šiemet šią nišą užima Robertas Plantas – vienos svarbiausių visų laikų roko grupių „Led Zeppelin“ vokalistas, dabar grojantis solo su grupe „The Sensational Space Shifters“. Jis būtų garbės svečias bet kuriame pasaulio muzikos festivalyje. Tai, kad liepos viduryje jis atvyks į Latviją – šventė tiek „Positivus“, tiek visam regionui.

2. Merginų jėga

Merginų roko banga į Baltijos šalis vis neateina – bet galbūt šių metų „Positivus“ bus įkvepiantis pavyzdys. Į festivalį atvyksta amerikietės indie scenos diva St. Vincent ir ramaus roko grupė „Warpaint“, kurios visos narės – merginos. Pop kryptį atstovaus JAV paauglių pamilta londonietė Charli XCX, kuri į festivalį grįžta po poros metų pertraukos: trankesnė, gašlesnė ir su eile hitų.

3. Britų rokas, tradiciškai

„Positivus“ ir britų rokas – meilė nuo pirmo festivalio. Per septynerius metus čia grojo tokios skirtingos šios šalies roko grupės kaip apokaliptikai „Muse“, politiški „Manic Street Preachers“, tvarkingi vaikinai „Keane“. Šiemet bus galima klausytis futbolo fanų „Kasabian“ ir tamsos romantikų „Placebo“, su kurių melancholija užaugo visa Baltijos paauglių karta.

4. Šok, tarsi vėl būtų 2000-ieji

2000-ieji buvo metai, kai apie tokį užsienio grupių koncertų skaičių Baltijos šalyse svajoti nedrįsta. Daugelis tuo metu muziką atradusių žmonių savo herojų taip niekada gyvai ir nepamatė. Šių metų „Positivus“ leis atsigriebti: į festivalį atvyksta 1999 m. išgarsėjęs Londono elektroninės muzikos duetas „Basement Jaxx“. Festivalio programoje bus ir ramesnis atsakas į juos – panašiu metu pradėjęs Mančesterio trip-hopo ir drum & bass duetas „Lamb“.

5. Margas šiuolaikinės britų muzikos paveikslas

Britų naujos kartos grupės šiemet tiesiog okupuos „Positivus“ scenas: nuo roko naujokų „Peace“ iki „Ghostpoet“ hiphopo, nuo „East India Youth“ ar „Indiana“ elektronikos iki ir į Lietuvą užsuksiančių „Jungle“ šokių. Festivalio programoje – dar bene dešimtis panašaus masto vardų iš Jungtinės Karalystės. Tai muzika, apie kurią anglakalbiai muzikos žurnalai rašo kaip apie dabartį ir ateitį. „Positivus“ jie – ne po penkmečio, o jau šią vasarą.

6. Skandinavų naujokai

Netraukia britų muzika – galima išbandyti Skandinavijos. Arba vėl pamatyti Lietuvoje buvusias šio regiono grupes. Švedai „Kate Boy“ ir Jennie Abrahamson (scenoje Vilniuje dainavo kartu su Peteriu Gabrieliu), danai „Rangleklods“ jau koncertavo čia. Dabar – šansas juos pažinti dar kartą, paaugusius, daugiau klausytojų radusius. Jei norisi kažko visiškai naujo, tai gali pasiūlyti šviežias, tik 2013-aisiais pradėjęs kolektyvas iš Reikjaviko „Vök“.

7. Svečiai iš JAV

Amerikiečių grupių, dėl suprantamų priežasčių, į „Positivus“ atvyksta mažiau. Tačiau šiemet bus ir jų: sunkiasvoriai bliuzrokeriai iš Kalifornijos „Rival Sons“, keliones po Europą pradedantys niujorkiečiai „Public Access TV“, dainininkas ir dainų autorius Max Jury – skirtingas ir solidus sąstatas.

8. Vis stiprėjančios vietos grupės

Baltijos šalių scena auga kartu su „Positivus“. Kai kurios grupės, pavyzdžiui, latvių „The Sound Poets“ namų aikštelėje surengia didesnius koncertus nei populiaresni užsienio svečiai. Kai kurių Baltijos šalių grupių laukia ir tarptautinės karjeros. Į festivalį vėl sugrįžta amerikiečių muzikos gigantų „Sire/Warner“ įrašų kompanijoje albumą išleidę estai „Ewert and the Two Dragons“. Čia taip pat vėl koncertuos ir su leidėjais Londone kontaktus užmezgę jauni baltarusiai „Super Besse“. Kas bus kitas eilėje?

9. Jūra

„Jūra, miškas. Taip turbūt atrodo rojus“, - taip „Positivus“ apibūdino prieš porą metų čia koncertavusių amerikiečių „Imagine Dragons“ vokalistas. Ir tai buvo daugiau nei tiesiog gražbylystė prieš save matant milžinišką festivalio lankytojų minią. „Positivus“ lokacija bene ideali muzikos festivaliui. Jei nelis ir nepūs per stirpus vėjas – daug festivalio lankytojų muziką laikinai iškeis į jūrą, prie kurios kasmet įrengiama ir DJ'ėjų scena ir hamakai.

10. Tai dar ne viskas

„Positivus“ tvarkaraštyje dar yra tuščių vietų. Pagrindiniai atlikėjai jau paskelbti, bet dar vieno kito didelio vardo šiemet galima sulaukti – iki festivalio dar du mėnesiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)