Praėjusi darbo savaitė muzikos mėgėjų ypač nenudžiugino, bet buvo svarbi Lietuvos muzikos įrašų pramonei ir visam pramogų verslui. Optinių informacijos laikmenų gamykloje "Baltic Optical Disc" pradėjo veikti moderni dviejų sluoksnių DVD gamybos linija ir diskų etikečių ofsetinės spaudos staklės.

Vilniaus džiazo žemėlapyje atsirado naujas "taškas" - viešbučio "Holiday Inn" restoranas "Terra el Dorado". Belaukiant festivalio "Vilnius Mama Jazz 2005" naktinių improvizacijų, jame pradėti rengti penktadieniniai džiazo koncertai, kurie turėtų priminti užsidariusio "Jazz klubo" atmosferą. Gegužės 20 dieną šioje solidžioje įstaigoje grojo ne mažiau solidus puikaus saksofonininko Vytelio Labučio ansamblis.

Kauniečiai visą savaitgalį šventė Kauno miesto dieną. Klausimas, kurią iš trijų savaitgalio dienų turėjo vykti tikroji šventė, liko neatsakytas.

Šeštadienį Nemuno saloje surengtas roko koncertas buvo kažkodėl pavadintas "koncertu jaunimui". Jį pradėję kauniečiai - grupė "Mountainside" - atrodė gerokai brandesni nei prieš pusmetį. Ši grupė pagaliau atsikratė jai anksčiau būdingo eklektiško stiliaus ir parengė vientisą programą. Vyresnieji "Mountainside" kolegos - "Rebelheart" sugrojo sklandžiai ir profesionaliai, tačiau - be būtino rokenrolui entuziazmo.

Trijų būgnininkų ir bosinio gitaristo grupės "Drum Ecstasy" iš Minsko ritminė akrobatika akivaizdžiai viršijo susirinkusių paauglių suvokimo ribas. Beje, vaikai sudarė nemažą koncerto Nemuno saloje auditorijos dalį.

Minios pakraščiuose kukliai glaudėsi iš visos Lietuvos suvažiavę roko muzikantai, melomanai ir inteligentiškos išvaizdos kauniečiai. Bendram vaizdui egzotikos ir šiokio tokio šiurpumo suteikė kartkartėmis neaiškia kryptimi svirduliuojantys zombiai. Jų žingsniai, kaip robotų, bejėgiškai nukarusios rankos ir nieko nematantys žvilgsniai kėlė daugiau užuojautą negu baimę.

Sutemus scenoje pasirodė koncerto žvaigždė, garsi britų "post punk" grupė "New Model Army". Prieš dvejus metus šios grupės lyderis, dainininkas ir daugumos dainų autorius Justinas Sallivanas koncertavo Vilniuje su kamerine "New Model Army" versija "Justin Sullivan & Friends". Tuomet jam pritarė tik grupės būgnininkas ir klavišininkas, o programą sudarė "New Model Army" klasika ir Džastino solinio albumo dainos.

Kaune ši grupė pasirodė visos sudėties ir atliko daugiau kaip valandą trukusią programą. Nesu anksčiau girdėjęs "tikro" "New Model Army" koncerto, bet, sprendžiant iš jų kamerinio pasirodymo Vilniuje, jis turėtų būti geresnis nei koncertas Kaune. Manau, tai lemia dvi priežastys. Pirmoji ta, kad į pavienius koncertus muzikantai dažniausiai atvyksta vos po kelių repeticijų, o gastrolėms ruošiamasi kur kas rimčiau. Antroji priežastis - auditorija: "New Model Army", turinti daug ištikimų gerbėjų visame pasaulyje, grojo naujai publikai, kurios didžioji dalis nežinojo jų dainų ir vargu ar nutuokė apie pačios grupės egzistavimą.

Vis dėlto reikia pripažinti britų įtaigą ir profesionalumą. Net tokiomis nedėkingomis sąlygomis jie sugebėjo "užkariauti" publiką. Ir trisdešimtmečiai, ir vaikai, ir treninguoti plikiai smagiai šoko, skandavo: "New Model Army!", - ir drauge su Jastinu dainavo jo pozityvistinę mantrą - "I love the world, I love the world. I love the world, I love the world...".

Po šeštadienio roko pramogų Kaune Vilnius pasiūlė pasimėgauti elitiniu menu. Sekmadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Anatolijaus Šenderovo baleto "Dezdemona" premjera startavo 2005 metų "Vilniaus festivalis".

Nesu baleto žinovas, bet nusprendžiau pabandyti kilstelti savo kultūrinį lygį. Prisipažinsiu, kad nuvykau į teatrą neatlikęs namų darbų - neturėjau laiko prisiminti "Otelą", tad mano bandymai atspėti siužetą buvo pasmerkti nesėkmei. Taip pat gana greitai supratau, jog nesugebu vienu metu įdėmiai stebėti veiksmą ir klausyti muzikos.

Pirmojoje dalyje A. Šenderovo muzika priminė tai George'o Gershwino amžiaus senumo eksperimentus su afroamerikietiškais ritmais, tai tiesiog brangaus Holivudo filmo garso takelį. Antroji dalis prasidėjo įspūdinga penkių ar šešių perkusininkų įžanga. Aistros scenoje virė, šokėjai bėgiojo, atiminėjo vieni iš kitų baisią raudoną skarą ir kaip įmanydami trukdė klausytis muzikos.

Kuri iš balerinų buvo Dezdemona, supratau, deja, tik po jos mirties. Žmogžudystės scena buvo parodyta net keliomis versijomis ir priminė Michailo Bulgakovo apysakos "Šuns širdis" personažo Šarikovo pasakojimą apie kates.

"Vilniaus festivalis" truks visą mėnesį ir pasibaigs birželio 28 dieną džiazo pianisto Chicko Corea grupės "Touchstone" koncertu "Siemens" arenoje. O ateinančią savaitę - gegužės 30 dieną - mažiau rafinuoti muzikos mėgėjai Vingio parke išvys popžvaigždes iš JAV "The Black Eyed Peas".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją