Antrąją vietą konkurse užėmė Maltos atlikėja Chiara su savo balade "Angel". Trečioji liko rumunė Luminita Anghel, su grupe sudainavusi "Let Me Try". Ketvirtoji vieta teko Izraeliui, o ilgą laiką pirmavę latviai liko penkti.

Iš karto po rezultatų paskelbimo Graikijoje tūkstančiai žmonių suplūdo į gatves švęsti. Sostinę Atėnus nutvieskė fejerverkai ir signalinės raketos. H. Paparizou buvo be galo patenkinta istoriniu triumfu. "Pagaliau konkursas pasiekė Graikiją", - sakė ji, turėdama omenyje kitais metais Atėnuose įvyksiantį finalą. Savo kūrinį atlikėja pavadino "tipiškos graikų dainos labai modernia versija".

Kijeve vykusį finalinį Eurovizijos koncertą savo televizijos ekranuose tiesiogiai stebėjo per 100 milijonų žmonių visoje Europoje.

1982 metais sausio 31 dieną Geteborge gimusi E.Paparizu muzikinę karjerą pradėjo kartu su savo vaikystės draugu Nikosu Panagiotidisu, kuris taip pat gimė ir išaugo Švedijoje gyvenančių graikų šeimoje.

Susibūrę į duetą "Antique" ir pamėginę derinti graikų bei švedų populiarios muzikos ritmus, jiedu su daina "Opa-Opa" 1999 metais pateko į geriausių šalies dainų penketuką, o netrukus į geriausių visos Skandinavijos dainų dešimtuką.

Jaunųjų dainininkų sėkmė neliko nepastebėta Graikijoje, ir 2001 metais jie buvo išrinkti atstovauti savo tėvų gimtinei Kopenhagoje vykusiame Eurovizijos konkurse. Su daina "Die for You" jie užėmė trečią vietą, atsilikę tik nuo tąkart laimėjusių estų atstovų ir renginio šeimininkų danų.

Šį jų laimėjimą praėjusiais metais su daina "Shake It" pakartojo graikų dainininkas Sakis Rouvas. Stambule vykusiame renginyje jį aplenkė nugalėtoja Ruslana ir serbų dainininkas.

Netrukus po sėkmingo pasirodymo Danijos sostinėje E.Paparizou pasitraukė iš "Antique" ir pradėjo solinę karjerą.

Be Graikijos, Maltos ir Rumunijos, į pirmąjį dešimtuką šiais metais dar pateko Izraelis, Latvija, Moldova, Serbija ir Juodkalnija, Šveicarija, Norvegija ir Danija.

Šalys, patekusios į pirmąjį dešimtuką, užsitikrina galimybę dalyvauti kitų metų Eurovizijos konkurse.

Paskutinę vietą šiemet užėmė Vokietijos atstovė Gracia, kuri už dainą "Run and Hide" gavo vos keturis taškus. Nesėkmingi šie metai taip pat buvo Ispanijai, Jungtinei Karalystei ir Prancūzijai, kurių atstovėms atitinkamai teko ketvirta, trečia ir antra vietos nuo galo.

Šios keturios didžiausioms Europos transliuotojų sąjungos (EBU) narės konkurso finale dalyvauja automatiškai.

Finale nedalyvavo Lietuvos dainininkė Laura Čepukaitė, nes jos daina "Little by Little", atlikta su grupe "The Lovers", nelaimėjo ketvirtadienį vykusio pusfinalio. Atrankinis turas šiais metais taip pat buvo nesėkmingas Airijos, Austrijos, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Estijos, Islandijos, Lenkijos, Monako, Nyderlandų, Portugalijos, Slovėnijos ir Suomijos atstovams.

Eurovizijos dainų konkurso pusfinalyje Lietuvai atstovavusi Laura Čepukaitė su grupe "The Lovers" užėmė paskutinę - 25-ą - vietą. Mūsų šalies pasiuntiniai surinko tik 17 taškų ir negavo teisės dalyvauti finale.

Laurai, kuri atliko dainą "Little By Little", 8 taškus skyrė Latvijos, 5 - Airijos, 4 - Jungtinės Karalystės televizijos žiūrovai.

Iš pusfinalio į finalą pateko dešimt atlikėjų. Daugiausiai taškų pusfinalyje surinko Rumunijos atstovai - 235. Antri buvo konkurso dalyviai iš Moldovos (207 tšk.), treti - Danijos atstovai (185 tšk.). Dešimtąją vietą užėmė ir paskutinį kelialapį į finalą pelnė Latvijos dainininkai (85 tšk.). Arčiausiai finalo buvo Lenkijos atlikėjai (81 tšk.).

Lietuvos televizijos žiūrovai ketvirtadienį vykusiame pusfinalyje pirmą vietą ir 12 taškų skyrė kaimynams latviams. Pagal lietuvių skirtus balsus toliau išsirikiavo Moldovos (10 tšk.), Šveicarijos (8), Danijos (7), Norvegijos (6), Estijos (5), Kroatijos (4), Baltarusijos (3), Izraelio (2) ir Lenkijos (1) atstovai.

Kijevui teko garbė rengti 50-ąjį Eurovizijos konkursą, kai pernai Stambule ukrainietė Ruslana Lyžičko pavergė milijonus Europos televizijos žiūrovų etnomuzikos elementų kupina "Wild Dances " kompozicija.

Nors Eurovizijos kritikai festivalį vadina "Europos namų šeimininkių pramoga", Ukraina į jo organizavimą žiūrėjo labai rimtai. Naujoji valdžia, užsibrėžusi ambicingą tikslą nuvesti šalį į Europos tautų šeimą, su festivaliu siejo didelius lūkesčius ir neslėpė vilčių, kad jis padės europiečiams geriau pažinti savo kaimynę.

Eurovizijos konkursui, kuriam buvo išleista daugiau kaip 100 mln. grivinų (54 mln. litų) ir kuriame dalyvavo rekordinis šalių skaičius - net 39, Kijevas parinko iškalbingą šūkį - "Pabudimas".

Ukrainai dainų festivalyje atstovavo grupė "Greenjolly" su šiek tiek pakeistu "oranžinės revoliucijos", nusiritusios per šalį 2004 metais, himnu "Razom nas bagato". Tačiau sėkmė jiems nenusišypsojo gavę tik 30 balsų jie užėmė vieną iš paskutinių 20-ąją vietą.

Progos pasinaudoti festivaliu nepraleido ir Ukrainos opozicija. Keli šimtai jos šalininkų piketavo prie sostinės Sporto rūmų, kur vyko šis renginys, ir reikalavo suteikti laisvę dviem buvusiems sričių gubernatoriams, kaltinamiems įstatymų pažeidimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją