Iš pirmo žvilgsnio – eilinis vaikinas vaikštantis Jungtinės Karalystės gatvėmis, susivėlusiais raudonais plaukais, vakarais kambaryje grojantis gitara. Dar visai neseniai tai buvo tiesa. Bet dabar E. Sheeranas yra tarp pasaulio pop muzikos lyderių.

Pernai išleistas antrasis jo albumas „X“ pasiekė pirmąją vietą JAV, „Grammy“ apdovanojimuose atlikėjas gavo tris nominacijas. Praėjusiais metais E. Sheeranas buvo labiausiai klausomas atlikėjas internetiniame muzikos servise „Spotify“. Liepą jis surengs tris koncertus legendiniame Londono „Wembley“ stadione. Bilietų jau nebelikę.

Puikiai parašytos dainos ir vis dar išlikusi „anti-žvaigždiška“ laikysena (į sceną lipa su džinsais ir kedais) pavertė E. Sheeraną paauglių herojumi abiejose Atlanto pusėse.

Iki to jis nuėjo ilgą kelią – nuo dainavimo bažnyčios chore vaikystėje iki koncertų mažuose Londono klubuose, kai tebuvo vienas iš tūkstančių laimės ieškančių britų dainininkų. E. Sheeranas yra naujosios kartos muzikos sėkmės istorija: visų pirma išgarsėjo „YouTube“, tik paskui juo susidomėjo didžiosios įrašų kompanijos.

Tokį jį – nuoširdų, paprastą, bet visiškai kontroliuojantį publiką – pamatė ir į „Siemens“ areną susirinkę žiūrovai. Organizatorių teigimu, koncertą stebėjo nuo 9 iki 10 tūkst. klausytojų. Didelė dalis jų – jauni, dar į mokyklą ar į pirmus universiteto kursus einantys žmonės. Tokie, koks visai neseniai buvo ir pats Edas. Muzikantui dabar – 23-eji.

Koncertui startą davė kitas britų dainininkas Ryanas Keenas, grojęs tik akustine gitara, pritariant būgnininkui. Publikos palaikymas buvo ne mažesnis nei pagrindiniam vakaro kaltininkui: klausytojai dainavo kartu, švietė telefonais – modernių laikų pakaitalu žiebtuvėliams. R. Keenas atsidėkojo kelis kartus pakartotu lietuvišku „ačiū“.

E. Sheerano koncertas buvo neįprastas, nes scenoje visas beveik dvi valandas jis praleido visiškai vienas, tarsi tebegrotų mažame klube. Būtent taip atlikėjas vis dar koncertuoja visame pasaulyje – kad ir kiek tūkstančių žmonių susirinktų jo klausyti.

Tačiau muzika skambėjo kaip visos grupės: E. Sheeranas dainavo, o kartais ir „beatbox'ino“ į du mikrofonus ir naudojo efektų pedalą (angl. loop station), taip pačios dainos metu gyvai įrašydamas skirtingas instrumentų partijas ir jas perjunginėdamas. Rezultatas – galingos ir dinamiškos dainos, kuriomis iki galo mėgautis neleido tik skardi „Siemens“ arenos akustika.

Šį muzikantą daug kas pažino kaip lėtų romantiškų dainų autorių, tačiau albume „X“ jis prisijaukino ir R&B stilistiką. Scenoje Vilniuje E. Sheeranas parodė abi savo puses: ir grojo akustine gitara ir repavo – nenuostabu, kad tarp jam įtaką padariusiųjų yra tokie skirtingi kūrėjai kaip folk'o legenda Bob Dylanas ir reperis Eminemas.

Publika buvo ypač šilta. Nors E. Sherano diskografijoje tik du albumai, bene kiekviena koncerte nuskambėjusi daina buvo didesnis ar mažesnis hitas, kurių priedainius žiūrovai šaukė kartu. Po koncerto jie kurį laiką nesiskirstė ir skandavo „ačiū“ – žodį, kurį būdamas Vilniuje E. Sheeranas jau turėjo išmokti.

„Buvo nuostabus pirmasis vizitas. Ačiū jums. Tikiuosi čia sugrįžti“, – prieš finalinę koncerto dainą „Sing“ pasakė jis. Ir jei tai ir yra frazė, kurią atlikėjas sako kiekvieno koncerto pabaigoje, nebuvo priežasčių tikėti, kad yra kitaip.

Šis koncertas kartu buvo ir dar vienas įrodymas, kad tarptautinių koncertų rinka Lietuvoje keičiasi. Anksčiau į Vilnių dažniau atvykdavo senosios kartos žvaigždės – tos, kurių šlovės viršūnė buvo prieš kelis dešimtmečius, bet kurios vis dar turi pakankamai gerbėjų, garantuotai nusipirksiančių bilietą.

Tačiau dabar į Lietuvą pradeda atvykti nauji, bet jau super populiarūs atlikėjai, kurių klausytis susirenka jaunesnė auditorija. 2012-aisiais tokį koncertą surengė Lady Gaga, po metų – Lana Del Rey, pernai – „OneRepublic“. E. Sheerano koncerto sėkmė leidžia tikėtis, kad tendencijai lemta tęstis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)