A. Lasytės „ne“ feminizmui nuramino Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėją ir vyriausiąjį dirigentą. „Tai aš tikiuosi, kad iki to (feminizmo – DELFI) mes dar neprieisime“, – sakė G. Rinkevičius.

Pradėdamas komentarą apie „Jeigu aš būčiau vyras“ pavadintą A. Lasytės dainą dirigentas kalbėjo, jog, kadangi yra vyras, galbūt apskritai neturėtų sakyti nuomonės. „Todėl, kad čia – feministinis judėjimas“, – kandžiai komentavo G. Rinkevičius. Jo manymu socialinės tematikos kūrinio pasirinkimas konkurso finalui nebuvo teisingas.

Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkė: A. Lasytė greičiausiai labiausiai nuvylė pati save

Toks A. Lasytės atsakymas buvo neigiamai įvertintas už lygias moterų ir vyrų teises pasisakančių žmonių.

„Pirmą kartą ypač populiariame, tiesiogiai transliuojamame nacionalinės televizijos šou skambėjo lietuviška, feministinė daina, „be vyniojimų į vatą“ kritikuojanti vyrams palankią, patriarchalinę lyčių sistemą, tiesiai įvardijanti, kad vyrai šiame pasaulyje turi gerokai daugiau privilegijų ir laisvės“, – kūrinį savo komentare „Laimėti „Auksinį balsą“ lengviau nei pasakyti „Aš esu feministė“ interpretavo Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkė Jūratė Juškaitė.

Jos manymu, neigiamas A. Lasytės atsakymas į klausimą, ar yra feministė, nubraukė atliktos dainos reikšmę.

„Ši daina turėjo būti ne tik naujosios kartos manifestas, bet ir mūsų mamų bei močiučių godų atspindys: tų kurios laikė tris namų kampus – gamyklose stovėdavo prie konvejerio, dirbo žemės ūkio darbus ar mokė vaikus, o grįžusios iš darbo viena ranka supo verkiantį vaiką, kita maišė puodus ir dar kažkaip tai bedarydamos iškuopdavo namus.

Šioms moterims A. Lasytė pasakė nemananti, kad toks vergiškas darbų pasiskirstymas yra neteisingas <...>. A. Lasytė savo juoku taip pat nubraukė visas feministes ir feministus, kurie kovoja prieš ekspertų epideminiu vadinamu lytimi pagrįstu smurtu šeimoje, kalba apie penktadalį siekiantį moterų ir vyrų atlyginimų skirtumą, siekia, kad mergaitės turėtų galimybę būti vienodai lavinamos ir palaikomos mokykloje ir t.t.

Bet pasakydama, „Aš nesu feministė“ A. Lasytė greičiausiai labiausiai nuvylė pati save: visuomeninės televizijos žiūrimiausiu eterio laiku pripažinti, kad nesupranti, apie ką kuri dainas ir kodėl būtent tokias dainuoji – turėtų būti nemenkas smūgis pačiai sau.

Na, o mizoginistiškai nusiteikusi visuomenės dalis turbūt euforiškai linkčiojo galvomis, mintyse patvirtindami savo „aksiomą“, kad mąstymas, politiškumas, socialinių klausimų kėlimas ir revoliucijos – moterims svetimi dalykai iš prigimties. Štai atėjo „mergužėlė“, dainuoja ir pati nesupranta apie ką“, – rašė J. Juškaitė.

A. Lasytė: neduodu sau feministės vardo, kaip ir daug kitokių vardų

Susisiekus su pačia A. Lasyte, ji pateikė savą požiūrį į savo pasirodymą ir feminizmą. Jos manymu feministines idėjas galima palaikyti ir neįvardijant savęs kaip feministės.

„Savęs feministe nelaikau, tačiau nereiškia, kad nepalaikau feminizmo idėjų. Tiesiog neduodu sau feministės vardo, kaip ir daug kitokių vardų, pavadinimų ir apibrėžimų.

Yra kam mano atsakymas „ne“ sukėlė nusivylimų, įvairių interpretacijų ir klausimų. Kiekvienam atrodo skirtingai ir kiekvienas turi teisę, kad jam atrodytų skirtingai. Kad ši situacija sukėlė klausimų, manau, nėra blogai, nes klaustukai kur kas prasmingiau negu šauktukai. Bet aš nežinau, kaip yra iš tikrųjų, gal kas nors žino geriau“, – DELFI sakė A. Lasytė.

Paklausta ar mano, jog Lietuvos visuomenėje vyrams yra lengviau nei moterims – apie ką ji ir dainavo dainoje „Jeigu aš būčiau vyras“ – „Auksinio balso“ laimėtoja neišskyrė moterų problemų.

Lietuvoje tiek vyrai, tiek moterys turi problemų. Vieniems lengviau vienoje situacijoje, kitiems – trečioje. Dainoje „Jeigu aš būčiau vyras“ narpliojamos būtent moters problemos. Gal koks vyras sukurs dainą „Jeigu aš būčiau moteris“, tada pamatysim, kad tos problemos taip pat yra nemažos. \

Gal kažkada gims daina „Voveraitė – ne barsukas“ ir bus narpliojamas gyvūnų teisių negerbimas. Ką jau kalbėt apie vaikų problemas. Visų problemos jiems yra skaudžios ir svarbios ir niekas negali išmatuoti, kurios ir kurių labiau.“

A. Lasytė taip pat yra grupės „Liūdni slibinai“ narė. Daina „Jeigu aš būčiau vyras“ yra iš 2012 m. išleisto grupės albumo „Albumas be jokių Ė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)