Elena Čiudakova gimė 1925 m. gegužės 1 dieną Brianske (Rusija). 1952 m. baigė tuometinę Lietuvos konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), tapo Lietuvos operos ir baleto teatro soliste, koncertavo ir kaip kamerinė dainininkė.

Per neilgą savo gyvenimą E. Čiudakova sukūrė pagrindinius koloratūrinio soprano vaidmenis daugelyje operų, tarp jų - Violeta "Traviatoje", Džilda "Rigolete", Lakmė - Leo Delibo operoje "Lakmė", Rozina Džoakino Rosinio "Sevilijos kirpėjas", Olimpija Žako Ofenbacho "Hofmano pasakos" ir daugelį kitų. Tačiau įsimintiniausia visiems laikams išliko jos Violeta "Traviatoje", kurią solistė virtuoziškai dainavo nuo studijų baigimo iki pat savo ankstyvos mirties - iš viso 135 spektaklius dar senajame operos teatre Basanavičiaus gatvėje.

"Jos Violeta - tai ji pati. Stiprios valios žmogus, gebantis aukoti savo meilę kito laimei. Pasmerktas žmogus, bet slepiantis savo kančią ir iki paskutinio atodūsio kovojantis su likimu. Spektakliai, koncertai - tai jos šventės, kurioms rengdavosi skrupulingai, su džiaugsmu. Išplaukdavo į estradą ar sceną visuomet baltu apdaru, grakšti, sakytumei, šokti pasiruošusi, o ne dainuoti. Scenoje Elena mėgdavo būti puošni, bet užgesus prožektoriams kartu su grimu nusimesdavo ir visą artistinį žvilgesį, kuris jos gyvenime priklausė tik scenai", - rašo muzikologė ir kompozitorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Ryškiausi E. Čiudakovos Violetos partneriai - Kipras Petrauskas, su kuriuo solistei teko laimė dainuoti "Traviatoje" pirmą ir paskutinį kartą 1952 m. naujametį vakarą, ir Virgilijus Noreika, kurį dainininkė vadino puikiu scenos partneriu ir labai geru draugu.

Buvusios savo primadonos Elenos Čiudakovos atminimą paminės ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, skiriantis šiai progai gegužės 12-osios spektaklį - Džiuzepės Verdžio operą "Kaukių balius". Prieš spektaklį įžangos žodį tars profesorius Virgilijus Noreika. Operoje pagrindines partijas dainuos Vytautas Kurnickas, Vytautas Juozapaitis, Sigutė Stonytė, Ligita Račkauskaitė, Irena Zelenkauskaitė ir kt. Diriguos maestro Martynas Staškus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją