Pavadinti grupę pagal šalies pavadinimą – retas, bet muzikos istorijoje pasitaikantis reiškinys: 70-aisiais Jungtinėje Karalystėje buvo populiari grupė „Japan“, Paryžiuje galima sutikti prancūzų duetą „Jamaica“, Londone vis dar aktyvi grupė pavadinimu „America“. Tačiau toks atvejis, kai grupė pasivadina pagal Lietuvos vardą – pirmasis.

„Lithuania“ susikūrė dar 2005 m., tačiau tik šį pavasarį išleido pirmąjį minialbumą, pavadinę jį „Domesticated God“ („Prijaukintas dievas“). Kitais metais „Lithuania“ planuoja išleisti ir pirmąjį pilno ilgio albumą.

Grupės "Lithuania" albumo viršelis

Įrašai užtruko, nes „Lithuania“ nariai didžiąją laiko dalį skyrė grojimui kitose grupėse. Pavyzdžiui, gitaristas Domas Angelella groja grupėje „Elevator Fight“, kurios narė yra dainininko Lenny Kravitzo dukra Zoe.

„Lithuania“ muzika – amerikietiškas pankrokas, su indie ir garažinės muzikos elementais. Jie koncertuoja retai, tačiau savo biografijoje turi pasirodymą įtakingiausioje JAV muzikos mugėje SXSW.

Vienas „Lithuania“ narių, būgnininkas Ericas Slickas lankėsi Lietuvoje prieš šešerius metus, tuo metu grodamas su kita grupe. Apie tai, kodėl nusprendė pavadinti grupę Lietuvos vardu, kokių reakcijų dėl to sulaukė ir ką mano apie valstybės simbolių naudojimą mene – DELFI interviu su juo.

 - Kaip kilo mintis pavadinti grupę „Lithuania“?

 - Vieną dieną repetavome ir supratome, kad dar neturime grupės pavadinimo. Kadangi esame tik dviese, pagalvojome, kad būtų linksma, jeigu mūsų pavadinimas skambėtų didingai, masyviai. Kokios nors valstybės pavadinimas tam gerai tiko. „Lietuva“ buvo pirma mintis, atėjusi į Domo galvą. Apie nieką daugiau nebediskutavome – mūsų grupės vardas tapo „Lithuania“.

 - Kodėl būtent Lietuva? Juk galėjo būti ir Bulgarija, Slovėnija, Latvija, bet kuri kita šalis.

 - Tiesą sakant, patys nežinome. Tiesiog tas žodis mums skambėjo labai prie širdies!

 - Ant vieno jūsų albumų viršelio – Lietuvos herbas.

 - Tai buvo momentinis, simbolinis sprendimas. Mes taip pat kurį laiką naudojome Lietuvos vėliavos spalvas savo socialinių tinklų profiliuose.

 - Ar esate buvę Lietuvoje?

 - Kartą buvau, 2008 m. Tai buvo rinkimų diena, kai Obama tapo prezidentu. Tuo metu grojau būgnais progresyvaus roko atlikėjo Adriano Belewo grupėje.

Grupė "Lithuania"

 - Ką žinote apie Lietuvą?

 - Labai nedaug. Bet žinau, kad Vilniuje yra paminklas Frankui Zappai. Kalinausko gatvėje!

 - O apie Lietuvos muziką?

 - Absoliučiai nieko.

 - Ar sulaukiate reakcijų iš lietuvių dėl savo grupės pavadinimo?

 - Nuolat. Nesitikėjome, kad taip bus, bet vis atsiranda žmonių, kurie rašo komentarus. Kai kurie jaučiasi įžeisti.

 - Ką jie rašo?

 - Kažkas buvo parašęs, kad „tai nėra šios šalies muzika“ ir kad „mums reikėtų baigti taip elgtis“.

 - Lietuvoje jautriai reaguojama į valstybės simbolių naudojimą menui. Pavyzdžiui, neseniai dalies gyventojų, tarp jų ir politikų pasipiktinimą sukėlė vienos menininkės perpieštas Lietuvos herbas, kuriame ant žirgo joja moteris, o ne vyras. Jie tai vertino kaip valstybės simbolio išniekinimą. Ką atsakytumėte tiems žmonėms, kurie mano, kad naudoti šalies pavadinimą grupės vardui ir herbą albumo viršeliui yra nepagarbu?

 - Pasakyčiau, kad jiems metas užaugti. Kai aplankiau Lietuvą 2008 m., mane nustebino, kokia konservatyvi ši šalis buvo, lyginant su kitomis Europos šalimis, kurias tada aplankiau. Nesu nei liberalas, nei konservatorius. Netikiu politika ar bet kokia kita hierarchine tvarka, kuri atskiria žmones, sukuria tarp jų socialines ir finansines klases. Man visa tai atrodo labai savanaudiška – kraujas, kuris yra išliejamas dėl politinių priežasčių. Dirbu Amerikoje kaip „prievartinis kapitalistas“, tik todėl, kad išgyvenčiau. Norėčiau, kad mūsų šalyje sistema būtų kitokia.

Taip pat esu kritiškas prieš bet kokią visuomenę, kuri žemina moteris. Moteris, jojanti ant Lietuvos herbo man yra žavu. Džiaugiuosi, jei toks kūrinys leido žmonėms naujai pamatyti jiems įprastus dalykus. Kurti pankroką – tai leisti žmonėms mąstyti plačiau nei jie yra įpratę. Tikiu, kad mūsų muzika leidžia žmonėms tai patirti, kad ir kur jie būtų – ar Lietuvoje, ar Džakartoje, ar Pensilvanijoje.

 - Esate iš Filadelfijos, Pensilvanijos. Kokia ten muzikos scena?

 - Viena kūrybiškiausių, kokias man yra tekę matyti. Patikrinkite šias grupes: „Make a Rising“, „Hermit Thrushes“, „Capillary Action“, „Field Mouse“, „Laser Background“, „Ape School“.

 - Ar galime tikėtis, kad „Lithuania“ atvyks į Lietuvą ir čia surengs koncertą?

 - Mes labai to norėtume.

„Lithuania“ daina „God in Two Persons“ iš debiutinio grupės albumo:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)